24.11.2011

Poslední aktualizace 24.11. 21:15 UTC
----------
Po třech letech práce ARC Intelligent Robotics Group byla dokončena digitální mapa Měsíce, která pokrývá asi 18% jeho povrchu. Mapa je výsledkem vyhodnocení více než 4000 snímků pořízených aparaturou Apollo Metric (Mapping) Camera, jež byla na palubách Apolla 15, 16 a 17. Mapy budou později zveřejněny na http://lmmp.nasa.gov.
***
Američané hodlají prodat v aukci část předmětů, jež byly na palubě kosmické lodi Apollo 13, která havarovala při letu k Měsíci. Mezi draženými předměty je i palubní deník, v němž James Lovell prováděl výpočty pro korekci návratové dráhy.
***
Specialisté observatoře OCA na francouzském Azurovém pobřeží poprvé úspěšně lokalizovali pomocí laseru ruský kosmický teleskop Radioastron (Spektr-R). Pokus byl uskutečně pod patronací Mezinárodní služby laserové lokalizace (ILRS), která koordinuje laserové lokalizace družic. Jurij Kovalev z Lebeděvova fyzikálního institutu řekl, že data z francouzské stanice poslouží k upřesnění parametrů dráhy letu radioteleskopu Spektr-R.
***
Představitelé ruského Střediska pro výcvik kosmonautů oznámili, že kosmonaut Oleg Kononěnko úspěšně sloužil zkoušky z řízení evropského nákladního modulu ATV-3 a získal příslušný certifikát. Zkoušky byly vykonány na trenažéru Těleoperator v ruském výcvikovém středisku.
***
Ve Hvězdném městečku se konala tisková konference s ruským kosmonautem Sergejem Volkovem, který se v úterý 22. listopadu vrátil z půlročního pobytu na Mezinárodní kosmické stanici. Kosmonaut hovořil o pilotování nového typu kosmické lodi Sojuz vybavené digitálními přístroji, pobytu na ISS a probíhající adaptaci na podmínky na Zemi. Volkov v jedné odpovědi řekl, že kosmickou stanici nelze ponechat na dráze bez posádky, neboť hrozí nebezpečí její úplné ztráty při vzniku nestandardní události (možnost bezpilotního letu nedávno po havárii nákladního Progressu navrhoval vedoucí amerického programu ISS Michael Suffredini).
***
Ruský prezident Dmitrij Medveděv podepsal zákon, kterým získaly letecké prostředky Roskosmosu status národního přepravce speciálního určení. Změna zákona byla vynucena opomenutím v paragrafu 22 Vzdušného zákona Ruské federace, kde byly ruské letecké prostředky rozděleny na vojenské letectvo a letectvo speciálního určení, do kterého nebyly opomenutím zařazeny letecké prostředky Roskosmosu.
***
Na kosmodromu Pleseck byla dokončena stavba nosné rakety Sojuz-2.1b a připojení družice Glonass-M (odstartuje jako Kosmos 2478). Raketa projde v pátek 25. listopadu testy a poté bude vyvezena na startovní pozici; start nosné rakety je naplánován na 28. listopad.
***
Anonymní zdroj sdělil ruské agentuře RIA Novosti, že se podařilo dešifrovat telemetrii ze sondy Fobos-Grunt. Technici tak mají k dispozici údaje, které jim umožní zjistit příčinu neúspěchu mise.
***
Evropská kosmická agentura se rozhodla ponížit podíl amerického NASA v projektu Euclid, jehož cílem je pátrání po temné hmotě ve vesmíru. V polovině roku 2010 byl americký podíl prioritní, později byl snížen na dvacet procent a dnes se uvažuje o třech procentech ceny projektu. Tím se sníží nejen podíl amerických přístrojů, ale dojde i k časovému omezení chodu amerických experimentů a přístupu k datům získaných kosmickým teleskopem Euclid.
***
Na kosmodromu v Kourou ve Francouzské Guyaně byly zahájeny předstartovní přípravy družice agentury CNES Pléiades 1, která bude vynesena druhou raketou Sojuz startující z Kourou. Družice bude poskytovat z výšky 700 km detailní snímky zemského povrchu (s rozlišením 50 cm) a jeden záběr obsáhne čtverec o straně 20 km. Pléiades 1, výrobek firmy EADS Astrium, bude vypuštěna společně s dalšími čtyřmi družicemi ELISA, které pro francouzskou vojenskou agenturu DGA vyvíjejí EADS Astrium a Thales Systèmes Aéroportés. Start ruské rakety Sojuz (let VS02) je naplánován na 16. prosinec.
***
Evropská kosmická agentura uvedla, že na sondě Mars Express pokračují některé vědecké experimenty, které byly v minulém měsíci dočasně pozastaveny. Důvodem byla série poruch na palubním systému ukládání dat, která nakonec vedla v polovině října k odpojení velkokapacitní paměti (SSMM). Nyní se zdá, že se podařilo problém vyřešit a sonda se vrátí do běžného režimu. Mars Express je na dráze kolem Marsu již od prosince 2003 a předpokládala se dvouletá doba provozu.
***
Agentura Interfax oznámila, že sledovací stanici na Bajkonuru se podařilo navázat spojení s neúspěšnou sodnou Fobos-Grunt. Během rádiové relace se údajně podařilo získat telemetrické informace, které se nyní dešifrují. Proč se sonda neozvala dříve zdroje agentury neuvádějí; sonda se na oběžnou dráhu dostala už 9. listopadu.
***
Na plnicí stanici komplexu 91A kosmodromu Bajkonur bylo do nádrží urychlovacího bloku Briz-M. Večer bude stupeň převezen do haly komplexu 921-50 kde bude pokračovat příprava ke spojení s družicemi Luč-5A a Amos-5.
***
Evropská kosmická agentura uvedla, že se opět nepodařilo navázat spojení s ruskou sondou Fobos-Grunt. Spojení se pokusila navázat stanice v australském Perthu.
***
Na kosmodromu Bajkonur pokračuje na komplexu 200 příprava nosné rakety Proton-M ke startu s družicí AsiaSat-7. Dopoledne zasedalo technické vedení, které prověřovalo stav prací na rampě a konstatovalo, že grafikon činností je plněn. Během den bude zkontrolováno a propojeno potrubí, kterým se do nádrží rakety čerpají složky paliva.
***
Podle sdělení ruských odborníků jsou panely slunečních baterií sondy Fobos-Grunt správně vyklopeny a dodávají dostatek energie. Baterie na sondě jsou tak plně nabity a mohou dodávat dostatek energie. Mluvčí řídicího střediska Anna Vediščeva uvedla, že se středisko pokusí ve čtvrtek večer plně oživit sondu, ale mise jako taková je zřejmě ztracena.
***
Podle informací z Evropské kosmické agentury se podařilo australské sledovací stanici v Perthu zachytit telemetrii z ruské sondy Fobos-Grunt. Získaná data nyní analyzují pracovníci NPO Lavočkina a podle výsledku rozboru budou přijata další opatření.
***
Manažér projektu MSL Pete Theisinger řekl, že družice Marsu MRO a Mars Odyssey budou v srpnu 2012 sledovat přistávání roveru Curiosity a budou přenášet data na Zemi. Obě družice boudou sloužit jako retranslační zařízení v době, kdy přistávající objekt bude vysílat pouze v centimetrovém pásmu.
***
Španělsko v minulých dnech oznámilo, že poskytne svou námořní základnu americkým bojovým lodím, vybaveným protiraketovým systémem Aegis, schopným ničit balistické rakety ve střední fázi letu. Tento krok je výsledkem jednání ministrů obrany členských zemí NATO; rakety se mají stát součásti systému protiraketové obrany Severoatlantické aliance.
***
Joel Tumbiolo z meteorologické služby NASA oznámil, že předpověď počasí na sobotu 26. listopadu pro oblast Cape Canaveral je příznivá a nebude překážkou startu nosné rakety Atlas 5 s roverem Curiosity; startovní okno je otevřené od 10:02 do 11:45 hod. místního času. Současně uvedl, že v případě odkladu startu o více než jeden den se ale meteorologické podmínky zhorší.
***
Americká sonda Cassini, která je na oběžné dráze kolem Saturnu, proletí v blízkosti měsíců Enceladus, Epimetheus a Titan.
***
Na Mezinárodní kosmické stanici bude 30. základní posádka zabezpečovat průběh vědeckých experimentů, které byly zahájeny v předchozích dnech. V rámci technické údržby systémů stanice budou vyměněny prachové filtry v systému klimatizace a výměny vzduchu.
***
V blízkosti Země proletí malý asteroid 2011 WP4; vzdálenost od Země bude jen 0,0037 AU (což je asi 550.000 km).

Žádné komentáře:

Okomentovat