25.11.2011

Poslední aktualizace 25.11. 19:50 UTC
----------
V 19:10:33,929 UTC byla z rampy komplexu 200 na kosmodromu Bajkonur vypuštěna nosná raketa Proton-M, která na přechodovou dráhu ke stacionární vynesla čínskou telekomunikační družici AsiaSat-7. Urychlovací blok Briz-M s družicí se od třetího stupně oddělil na plánované dráze. K oddělení družice od urychlovacího bloku dojde 26. listopadu v 4:23 UTC (8:23 moskevského času). Do pracovního bodu na geostacionární dráze se družice přesune pomocí vlastního motoru.
***
Tisková agentura RIA Novosti oznámila, že bylo dokončeno zpracování prvních telemetrických dat ze sondy Fobos-Grunt. Podle nich je rádiová aparatura v pořádku a vyměňuje si data s hlavním palubním počítačem. K přehledu o situaci na palubě sondy je ještě potřebné získat telemetrii z řídicího počítače BKU (bortovoj komplex upravlenija). Pokud bude získána telemetrie i z BKU, bude jasné v jakém rozsahu je schopna sonda fungovat.
***
V montážní hale komplexu 112 na kosmodromu Bajkonur byla dokončena sestava prvního a druhého stupně nosné rakety Sojuz-FG, která bude použita pro vynesení kosmické lodi Sojuz TMA-03M. Kosmická loď se mezitím připravuje k letu v hale komplexu 254. Plánovaný start lodi je 21. prosince.
***
Administrátor NASA Charles Bolden navštívil během své cesty na Floridu firmu Kegman Inc., která dodávala část technologie pro Mars Science Laboratory (MSL), jež bude v sobotu vypuštěna z Cape Canaveral. Na přípravě sondy a při podpoře vývoje a výroby MSL spolupracovala řada menších dodavatelů. Bolden v této souvislosti uvedl, že stavba sondy vytvořila pracovní místa a zakázky získaly téměř dvě desítky malých podniků po celých USA.
***
ESA oznámila, že po získání telemetrických dat 22. listopadu se nepodařilo opětovní navázání spojení. Podle Wolfganga Hella se spojená nezdařilo, ale je jedna pozitivní informace: sonda je na stabilní dráze a je schopná rádiového kontaktu. Další pokusy navázat spojení se z australského Perthu uskuteční při přeletech 28. listopadu.
***
Státní komise, která zasedala na kosmodromu Bajkonur po přednesení zpráv o připravenosti nosné rakety Proton-M a družice AsiaSat-7 schválila její start, který se uskuteční v plánovaním čase 23:10 moskevského času.
***
Časně ráno byla na kosmodromu Pleseck vyvezena na startovní rampu číslo 4 komplexu 43 nosná raketa Sojuz-2.1b s družicí typu Glonass-M. Na rampě byla raketa vztyčena do vertikální polohy a byly zahájeny předstartovní operace. Plánované datum startu je 28. listopadu.
***
Sledovací stanice Evropské kosmické agentury (ESA) v australském Perthu se třikrát neúspěšně pokoušela navázat spojení s ruskou sondou Fobos-Grunt. Pokusy se uskutečnily v průběhu noci ze čtvrtka na pátek a v časných ranních hodinách. Mluvčí ESA uvedl, že příčina neúspěšných akcí zatím není známa.
***
Posádka Mezinárodní kosmické stanice kromě podpory probíhajících vědeckých experimentů bude v rámci technické údržby systémů vyměněn blok ve vodní nádrži modulu Rassvet. Třicátá základní posádka pracuje na stanici v tříčlenném složení.
***
V blízkosti Země proletí asteroid 2011 WN2 - minimální vzdálenost 0,0204 AU (tj. 3,05 miliónu km).

Žádné komentáře:

Okomentovat