26.11.2011

Poslední aktualizace 27.11. 06:15 UTC
----------
V USA bylo oznámeno, že ve věku 73 let zemřela 22. listopadu v Amherstu významná evoluční bioložka Lynn Margulis[ová]. Margulis[ová], profesorka na University of Massachusetts, byla nejvíce známa svou teorií symbiogeneze. Tvrdila, že vývoj druhů neprobíhá děděním náhodných variací, ale pochází z dlouhodobého vlivu okolního prostředí na jednotlivce. Předpokládala, že interakce mezi živými bytostmi, ovzduším, vodou a sedimentem vytvořil obrovský samoregulační systém.
***
Ruský prezident Dmitrij Medveděv v rohovoru s novináři řekl, že poslední kosmické neúspěchy snižují konkurenceschopnost Ruska. Rovněž uvedl, že z posledních nehod musí být vyvozeny patřičné závěry.
***
Již od 2. listopadu jsou testovány skafandry CHAPS firmy David Clark Company, které budou používány při suborbitálních letech. Skafandry jsou zkoušeny v Národním výcvikovém a vědeckovýzkumném středisku NASTAR. Skafandry využívají veškeré nejmodernější technologie a zabezpečují maximální komfort při současném zajištění bezpečnosti. Skafandr je schopen pomáhat při zvládnutí přetížení (na centrifúze je testován až do 6 g) a současně zajišťuje ochranu při náhlé dehermetizaci kabiny.
***
Na začátku startovního okna v 15:02 UTC úspěšně odstartovala z LC41 na Cape Canaveral nosná raketa Atlas-5, která vynesla na plánovanou dráhu meziplanetární sondu MSL (Curiosity). Horní stupeň rakety Atlas 5 - Centaur - splnil svůj úkol a navedl sondu MSL (rover Curiosity) na meziplanetární dráhu směrem k Marsu. Sonda by měla v srpnu 2012 přistát na Marsu a provádět výzkum s hlavním cílem: hledání stop po přítomnosti vody a po případných živých organismech.
***
Japonská kosmická agentura JAXA oznámila, že bylo ukončeno vysílání družice Akari (Astro-F); vysílače družice byly vypnuty 24. listopadu v 17:23 hod. japonského standardního času. Vědecký program na družici byl pozastaven už 24. května 2011 kvůli poruchám v energetickém systému. Družice byla vypuštěna v roce 2006 a plánovaná doba aktivní životnosti byla tři roky.
***
Na startovní rampě SLC 41 je ke startu připravená nosná raketa Atlas 5, která má k Marsu vynést stanici Curiosity. K dispozici je 103 minut dlouhé startovací okno, začínající v 10:02 hod. místního času (15:02 UTC). Kolem 12:00 UTC byly vypuštěny dva meteorologické balóny, které mají vyhodnotit stav povětrnostních podmínek nad Cape Canaveral. Podle předpovědi meteorologů by ale počasí nemělo být žádnou překážkou pro dnešní start.
***
Ve 4:23 UTC se telekomunikační družice AsiaSat-7 oddělila od urychlovacího bloku Briz-M a její řízení bylo předáno zákazníkovi. Po zakotvení nad 105,5° v.d. bude družice poskytovat služby na území východní a jižní Asie, Austrálie a v Oceánii.
***
Kosmonauti na Mezinárodní kosmické stanici mají volný den. Posádka stanice bude provádět pouze neodkladné úkony při technické obsluze jednotlivých systémů stanice a kosmonauti budou dohlížet na probíhající vědecké experimenty.
***
V blízkosti Země proletí asteroid 2011 WR2 (objevený 16. listopadu), který se přiblíži na vzdálenost 0,0395 AU (5,9 miliónu km).

Žádné komentáře:

Okomentovat