2.11.2011

Poslední aktualizace 3.11.  06:00 UTC
----------
Na tiskové konferenci v Moskvě oznámili organizátoří filmového festivalu "Lučezarnyj Angel", že hlavním tématem této 4. mezinárodní přehlídky bude kosmonautika. Promítání snímků proběhne v moskevském kině na Krasnoj Presně od 4. do 8. listopadu.
***
Administrátor NASA Charles Bolden jmenoval profesora astronomie Stevena W. Squyrese do čela skupiny odborníků NAC (NASA Advisory Council). Specialisté z různých oborů jsou shromážděni jako poradní orgán šéfa americké kosmické agentury.
***
V 17:28 UTC se čínská bezpilotní loď Shenzhou-8 automaticky připojila k modulu Tiangong-1. Jedná se o první čínské automatické spojení dvou těles na oběžné dráze kolem Země.
***
Izraelská armáda zkušebně odpálila z polygonu Palmachim třístupňovou balistickou raketu Jericho 3, která má údajně dolet 10.000 km. Raketa byla do výzbroje izraelské armády zařazena v roce 2008.
***
V 11:41:35 UTC se nákladní kosmická loď Progress M-13M automaticky připojila k modulu Pirs Mezinárodní kosmické stanice. Nákladní loď přivezle celkem 2,6 tuny zásob a přístrojepro realizaci vědeckých experimentů. Na palubě je i malý subsatelit Čibis-M, který bude na samostatnou dráhu vypuštěn po oddělení Progressu od ISS.
***
V 9:05 UTC byla provedena v pořadí pátá korekce letové dráhy čínské kosmické lodi Shenzhou-8. Loď se tak dostala do blízkosti modulu Tiangong-1 (nachází se 52 km pod modulem) a přibližuje se k němu. Ještě během dneška se mají obě tělesa v automatickém režimu spojit.
***
Členové základní i náhradní posádky kosmickélodi Sojuz TMA-22 se zúčastnili tradičního vztyčování vlajek před hotelem Kosmonavt. Vztyčenu byly vlajky zemí přímých účastníků letu a vlajka Kazachstánu. Ke shromážděným promluvili Anatolij Belokoň, zástupce Roskosmosu, a Sergej Smurnov, ředitel filiálky KC Južnyj.
***
Na startovním komplexu 81 kosmodromu Bajkonur probíhá třetí startovní den nosné rakety Proton-M, která má vynést tři ruské navigační družice typu Glonass-M. Závěrečnými prověrkami prošly také systémy komplexu zajišťující dodávku pohonných hmot do nádrží rakety. Raketa Proton-M s urychlovacím blokem Briz-M a třemi družicemi Glonass-M má odstartovat 3. listopadu.
***
Na kosmodromu Bajkonur se přistoupilo ke kompletaci sondy Fobos-Grunt s aerodynamickým krytem a poté byla sestava přeložena na transportér, který ji přemístí na komplex 42, kde dojde ke spojení s nosnou raketou. Vypuštění rakety Zenit-2SB s ruskou sondou je naplánováno na 9. listopad.
***
Nepilotovaná čínská kosmická loď Shenzhou 8 se úspěšně oddělila od horního stupně nosné rakety a pohybuje se po parkovací dráze ve výšce 200,01 - 329,81 km. Po dosažení dráhy, asi 10 minut po startu, se správně rozvinuly panely sluneční baterie. Po několika korekčních manévrech se přiblíží k modulu Tiangong-1 a automaticky se s ním spojí.
***
Anomálie v pevné velkokapacitní paměti (SSMM) na sondě Mars Express zapříčinily dočasné zastavení vědeckých výzkumů. Od poloviny srpna je sonda v nouzovém režimu po zjištění chyb při zápisu a čtení paměti SSMM a stále se hledá řešení. Systém SSMM slouží nejen k ukládání vědeckých dat, ale slouží též k záznamu příkazů přicházejících na sondu ze Země. Nyní se k záznamu příkazů využívá Short Mission TimeLine (S-MTL). V nejbližší době bude proveden test elektronických systémů sondy a specialisté ESA se pokusí vrátit sondu do normálního provozu.
***
Na Mezinárodní kosmické stanici bude hlavním úkolem zabezpečení přijetí nákladní kosmické lodi Progress M-13M. Po připojení lodi k modulu Pirs bude provedena kontrola hermetičnosti spojení a poté bude otevřen průlez do lodi. Ihned poté zajistí ruský kosmonaut Sergej Volkov zakonzervování systémů lodi a bude zahájena vykládka materiálu z lodi do stanice. Kromě toho bude posádka provádět běžnou technickou údržbu systémů stanice a zabezpečí průběh vědeckých experimentů.
***
Americká sonda Cassini provede korekční manévr OTM-298 (Orbital Trim Maneuver); sonda se nachází na oběžné dráze kolem Saturnu.
***
V kalifornském San Jose bude zahájen každoroční mítink společností ASGSB (American Society for Gravitational and Space Biology) a ISGP (International Society for Gravitational Physiology). Akce bude probíhat do soboty 6. listopadu.

Žádné komentáře:

Okomentovat