3.11.2011

Poslední aktualizace 3.11.  22:15 UTC
----------
Mezinárodní tým astronomů objevil prostřednictvím Fermi Gamma-ray Space Telescope (patřící NASA) překvapivě silný milisekundový pulzar. Tento objev nabourává současně uznávanou teorii fungování pulzarů.
***
NASA oznámil, že ve středu 9. listopadu se v John C. Stennis Space Center uskuteční test motoru J-2X, který je klíčovým komponentem Space Launch System (SLS). SLS bude v budoucnu využíván k vynášení pilotovaných i automatických lodí mimo oběžnou dráhu Země.
***
Americký NASA bude sponzorovat novou studii zaměřenou na vyšetřování ostrosti vidění astronautů během šestiměsíčního pobytu na Mezinárodní kosmické stanici. Podle zatímních zjištění dochází během dlouhodobého pobytu k některým problémům (např. rozostřené viděni) a tyto potíže přetrvávají ještě dlouhou dobu po návratu na zem.
***
Vědecký pracovník Astronomického centra Fyzikálního ústavu Ruské akademie věd Jurij Kovalev řekl, že kosmický radioteleskop zahájí ve druhé polovině listopadu běžný provoz. Při astronomických výzkumech bude spolupracovat s pozemními radioteleskopy.
***
Z kosmodromu Bajkonur byla upřesněna příčina odkladu vypuštění rakety Proton-M s družicemi systému Glonass. Závada vznikla na pozemním zařízení startovního komplexu 81. Tiskové oddělení kosmodromu zdůraznilo, že žádné další závady nebyly zjištěny a po výměně vadné části (výměna nemá zabrat příliš času) bude moci být raketa odpálena.
***
Švédská firma Saab představila nejnovější verzi přenosného protiletadlového raketového kompletu RSB-70 NG. Systém je vybaven zcela novým systémem pro zaměřování vzdušných cílů s vyšší přesností, provozní spolehlivostí a schopností poskytovat všechna potřebná cílová data.
***
Na kosmodromu v Kourou byla v montážní hale zahájena příprava druhé nosné rakety Sojuz. První operace bude probíhat do tohoto víkendu a jeho cílem je připojení bočních stupňů k centrálnímu tělesu prvního stupně.
***
Pro technické problémy bylo na kosmodromu Bajkonur odloženo vypuštění nosné rakety Proton-M s navigačními družicemi Glonass-M. Odklad zatím činí jeden den. Přesná příčina odkladu nebyla oznámena.
***
Na Cape Canaveral bude probíhat testování transportéru Crawler Transporter, který bude převážet rakety Space Launch System (SLS). Transportér je navržen pro raketu typu Ares I pro převoz z VAB na startovací rampu 39B.
***
V 07:45 byla z kosmodromu Pleseck byla vypuštěna mezikontinentální balistická raketa RS-12 Topol. Odpálení připravila Raketová vojska strategického určení ve spolupráci s kosmickými vojsky. Hlavice rakety dopadla do cílového prostoru na poloostrově Kamčatka. Informaci o vypuštění podal mluvčí ministerstva obrany Ruské federace Vadim Koval.
***
V nočních hodinách byla kosmická loď Sojuz TMA-22 převezena na komplex 31 kosmodromu Bajkonur, kde budou doplněny pohonné hmoty a stlačené plyny. Po dokončení této operace bude loď vrácena na komplex 254 ke spojení s horním stupněm rakety.
***
Kosmická agentura NASA podepsala dohodu s organizací Space Florida Small Satellite Research Center na stavbu nanosatelitu o hmotnosti 1 kg. Společnost uspěla v soutěži Centennial Challenge o nové projekty s cenou do 2 miliónů USD. Cílem soutěže je podpořit inovace v oblasti pohonů a dalších systémů kosmických objektů a nové přístupy řízení provozu malých satelitů.
***
Nová studie NASA naznačuje, že v případě existence života na Marsu by se zdejší organismy nejdéle udržely v podpovrchových vrstvách. Nové rozbory více než 350 míst na Marsu (pozorované z oběžné dráhy družicemi ESA a NASA) ukazují, že voda na povrchu byla jen po "krátkou" dobu v řádu miliónů let. Rychlé mizení vody měly na svědomí probíhající prudké změny v marťanské atmosféře.
***
Na kosmodromu Bajkonur proběhlo v časných ranních hodinách zasedání Státní komise, která schválila plnění rakety Proton-M složkami paliva. Podle vyhodnocení stavu prací probíhají přípravy ke startu rakety se třemi družicemi systému Glonass v souladu se stanoveným plánem. Raketa Proton-M má odstartovat ještě dnes ve 13:55 UTC (16:55 moskevského času).
***
V Herndonu ve Virginii pořádá NASA 4. ročník Small Business Symposium s vyhlášením výročních cen.
***
Posádka Mezinárodní kosmické stanice bude vykládat kusový náklad z lodi Progress M-13M a kromě technické obsluhy systémů stanice bude kontrolovat probíhající vědecké experimenty. Ruský kosmonaut Sergej Volkov přepne řízení aparatury Kurs P modulu Pirs k pultu K2-VKA modulu Zvezda, provede kontrolu těsnosti spojů potrubí mezi Progressem a modulem Pirs a zahájí inventarizaci materiálu a zařízení dopravených na ISS nákladní lodí.

Žádné komentáře:

Okomentovat