4.11.2011

Aktualizace 4.11. 21:30 UTC
---------
Náměstek ředitele Roskosmosu Vitalij Davydov v souvislosti s ukončením experimentu Mars-500 řekl, že v plánech ruské kosmické agentury figuruje let na Mars po roce 2030. Dále uvedl, že výsledky 520 dní trvajícího experimentu budou využity nejen ruskou stranou, ale i dalšími partnery, Evropskou kosmickou agenturou i čínskou stranou.
***
V 18:41 UTC se od urychlovacího bloku Briz-M oddělily tři navigační družice typu Glomass-M. Po dosažení předběžných oběžných drah dostaly družice oficiální pojmenování: Kosmos 2475, Kosmos 2476 a Kosmos 2477.
***
V odpoledních hodinách byl ukončen experiment Mars-500, při kterém šestice "kosmonautů" absolvovala imitovanou cestu na Mars a zpět. Pokusníky po skončení izolace přivítal mj. i prezident Roskosmosu Vladimir Popovkin. Členové posádky nyní stráví ještě několik dní pod lékařským dohledem.
***
Ve 12:51 UTC byla z komplexu 81 kosmodromu Bajkonur vypuštěna nosná raketa Proton-M s urychlovacím blokem Briz-M s třemi navigačními družicemi systému Glonass. Nosná raketa úspěšně vynesla Briz-M s družicemi naplánovanou dráhu.
***
Ředitelka United Nations Office for Outer Space Affairs (UNOOSA) Mazlan Othman[ová] poblahopřála čínským vědcům a technikům k úspěšnému automatickému připojení kosmické lodi Shenzhou 8 k modulu Tiangong-1. V rozhovoru pro agenturu Xinhua ředitelka UNOOSA zdůraznila, že Čína se stala po Rusku a USA třetí zemí, která samostatně vyvinula automatický setkávací systém pro spojení objektů na oběžné dráze a úspěšně ho použila.
***
Od začátku příštího roku přejdou knihovny Greenbelt a Wallops (spadající pod  NASA Goddard Space Flight Center) na plně elektronický provoz. Knižní fond bude ve své "papírové" podobě zachován, ale výpůjčky bude jen elektronické. Přechod na nový systém umožní středisku zjednodušit knihovnické služby a přispěje k tomu,že středisko zůstane produktivní a konkurenceschopné v oblasti vědeckých výzkumů.
***
Německé námořnictvo 22. září obdrželo rakety typu RBS-15 Mk.3 první sériové výroby. Získává tím možnost provádět údery na pozemní cíle z moře. Řízená raketa RBS-15, která má maximální dostřel přes 200 km se stane hlavním zbraňovým systémem nové korvety třídy K130.
***

Japonská kosmická agentura JAXA oznámila, že sonda Akatsuki (Planet-C) provedla v periheliu své dráhy 1. listopadu pomocí motorků RCS (Reactor Control System) korekci letové dráhy. Motorky byly zapáleny ve 13:22 japonského standardního času a pracovaly asi 10 minut. Po dokončení analýzy dat z průběhu hoření motorů bude stanoven další postup. S dalším motorickým manévrem se předběžně počítá 10. listopadu.
***
NASA odložil test robotického přistávacího zařízení CDT-100 naplánovaný na dnešek. Důvodem odkladu jsou potíže s pohonným agregátem zařízení, jež se objevily při nedávných zkouškám. Technici tak mají mít k dispozici dostatek času k podrobnému rozboru příčin nedostatků. Nový přesný termín testu nebyl zatím oznámen.
***
Do čela Commercial Spaceflight Federation byl jmenován Alexander Saltman, který tak nahradí odstupujícího Craiga Steidleho. Steidle se vzdal nedávno funkce ze zdravotních důvodů.
***
Světla cizích velkoměst by mohla odhalit mimozemské civilizace, domnívají se astronomové Loeb a Turner. Jen je potřeby rozlišit toto osvětlení od záře mateřské hvězdy při zkoumání změn jasnosti exoplanety při jejím pohybu kolem ústřední hvězdy.
***
Britský časopis Monthly Notices of the Royal Astronomical Society publikoval výsledky proměřování asi 5000 galaxií. Do projektu přesného měření galaxií se zapojilo tisíce amatérských astronomů z celého světa prostřednictvím Google Maps.
***
Posádka Mezinárodní kosmické stanice bude pokračovat ve vykládce Progressu M-13M a bude se věnovat inventarizaci dovezených položek. Dále se kosmonauti budou zabývat technickou obsluhou stanice a běžným dohledem na probíhající vědecké experimenty.

    Žádné komentáře:

    Okomentovat