5.11.2011

Poslední aktualizace 5.11. 18:00 UTC
----------
V Kennnedyho kosmickém středisku na Floridě probíhá autogramiáda astronautů (bude pokračovat i 6. listopadu), kteří se budou podepisovat návštěvníkům. Přítomno bude kolem 30 astronautů, mezi nimi i Buzz Aldrin, Fred Haise a Jim Lovell. Kromě autogramiády je pořádán též slavnostní oběd, rozhovory kosmonautů s účastníky a další akce. Cena vstupenek se pohybuje od 15 do 600 USD a autogramy astronautů jsou za příplatek.
***
V Glenn Research Center v Clevelandu se konal Young Astronaut Day. Asi 350 studentů okolních škol se sešlo na akci, jejímž cílem je podnítit zájem studentů o letectví a kosmickou vědu a techniku. Úvodní proslov měl astronaut Mike Foreman a poté studenti, rozdělení podle věkových kategorií, plnili různé "kosmické" úkoly.
***
Kanada zahájila vyjednávání s Čínou o smlouvě o spolupráci v oblasti kosmického průmyslu. Kanada také o podobnou smlouvu vyjednává s Ruskem, což by usnadnilo přístup kanadským podnikům k Rusku. V současné době má Kanada podepsány dvě smlouvy o spolupráci v kosmonautice, a to se Spojenými státy (od roku 2009) a s Evropskou kosmickou agenturou (tato smlouva byla nedávno prodloužena o dalších deset let).
***
Na kosmodrom Bajkonur byla dodána telekomunikační družice Amos-5. Přepravní kontejner s družicí byl dopraven letecky, letounem An-124-100 Ruslan, který přistál na letišti Jubilejnyj. Po skončení celních formalit byl kontejner převezen do montážní haly komplexu 31, kde bude probíhat předstartovní příprava.
***
Státní komise, která dnes zasedala na kosmodromu Bajkonur, rozhodla, že nosná raketa Zenit-2SB s meziplanetární sondou Fobos-Grunt bude vyvezena na startovní plošinu. Zahájení operace bylo určeno na 6. listopadu v 8:00 moskevského času a raketa bude instalována na startovním komplexu 42. Start rakety je naplánován na 9. listopadu.
***
Americký NASA oznámil, že sonda Cassini během nastávajícího průletu kolem Saturnova měsíce Enceladus bude poprvé provádět radarové sledování povrchu tohoto měsíce. Sonda proletí kolem Encelada v neděli 6. listopadu a výsledky pozorování budou na Zemi předávány v průběhu dalších několika dnů.
***
NASA vydal průběžnou zprávu o letu sondy Dawn do 31. října. Sonda se nachází na oběžné dráze kolem planetky Vesta a ve sledovaném časovém úseku dokončila jednu z fází detailního průzkumu planetky. Během uplynulého období byly získány jedinečné informace o tomto tělese.
***
Americká vláda reagovala na petici týkající se hledání mimozemšťanů a případných důkazů o životě mimo Zemi. Ve svém vyhlášení uvedla, že prozatím neexistuje žádný důkaz přítomnosti života mimo naši planetu ani o tom, že by došlo k jakémukoliv kontaktu mezi lidmi a mimozemšťany.
***
Janet Kavandi[ová], provozní ředitelka letových posádek v Johnson Space Center, předala prezidentu Baracku Obamovi oblek, který použili astronauti v raketoplánu Atlantis při sestupu z oběžné dráhy.
***
Evropská kosmická agentura (ESA) potvrdila datum startu příští mise k Mezinárodní kosmické stanici. Kosmická loď Sojuz TMA-03M odstartuje z kosmodromu Bajkonur 21. prosince 2011 a v posádce bude také astronaut ESA Andre Kuipers. Trojice astronautů bude pracovat na ISS v rámci Expedition 30.
***
Základní posádka Mezinárodní kosmické stanice - Fossum, Volkov a Furukawa - má naplánován volný den. Posádka provede pravidelný týdenní úklid a bude kontrolovat probíhající vědecké experimenty; poté bude posádka odpočívat.

Žádné komentáře:

Okomentovat