12.12.2011

Poslední aktualizace 13.12. 06:30 UTC
---------
Společnost Orbital Sciences Corporation (ORB) oznámila, že raketa vyvíjená pod názvem Taurus II bude pojmenovaná Antares. Raketa střední třídy, která je vyvíjená čtyří roky, má poprvé vzlétnout v roce 2012; pro tento rok jsou naplánovány tři starty.
***
Americká sonda Dawn postupnými manévry snížila výšku své oběžné dráhy kolem planetky Vesta na 210 km a zahajuje novou fázi vědeckých pozorování. Oznámil to Marc Rayman, pracovník NASA Jet Propulsion Laboratory v Pasadeně a vedoucí manažer mise Dawn, a dodal, že z této dráhy máme šanci dozvědět se mnohem víc o povrchu planetky a jejím nitru.
***
Rover Opportunity nyní prozkoumává jedno místo na okraji kráteru Endeavour, které by mohlo posloužit k přezimování. Rover nyní zkoumá severní část kráteru - oblast York (viz foto).
***
NASA získal 165 miliónů USD na prodloužení smlouvy s Lockheed Martin Corp. v Gaithersburgu (Maryland), která zahrnuje podporu operací v rámci Facilities Development and Operations Contract. Na základě této smlouvy Lockheed Martin poskytuje podporu hardwaru, softwaru a datových systémů trenažérů v NASA Johnson Space Center v Houstonu.
***
Anonymní zdroj z ruské kosmické agentury řekl zpravodaji RIA Novosti, že návratový modul sondy Fobos-Grunt vyslal signály, které byly zachyceny na zemi. Zdroj uvedl, že pokračují pokusy o zapálení motoru sondy, aby byla zvýšena její dráha. V současné době se sonda pohybuje po dráze ve výšce 201,56 - 289,94 km.
***
Ruští fyzici z GEOCHI RAN objevili v meteoritech jádra supertěžkých prvků (od čísla 105 do 130), které se na Zemi podařilo získat jen v urychlovačích. Agentuře RIA Novosti to řekla vedoucí projektu "Olympija" Natalja Poluchina a dodala, že je to potvrzením existence podobných prvků i ve vesmíru.
***
Na kosmodromu Bajkonur bylo po dokončení komplexních prověrek zahájeno plnění telekomunikační družice NSS-14 (SES-4) palivem a stlačenými plyny. Družici pro lucemburskou společnost SES vynese nosná raketa Proton-M při svém letošním desátém startu.
***
Na kosmodromu v Kourou byla nosná raketa Sojuz-ST převezena na startovní komplex. V průběhu dne bude raketa pomocí pojízdné obslužné věže ustavena do vertikální polohy. Dalším krokem přípravy ke startu bude instalace horního stupně se sestavou družic a poté bude raketa přesunuta na místo startu. Vypuštění se plánuje na 17. prosince.
***
V montážní hale komplexu 254 kosmodromu Bajkonur byla kosmická loď Sojuz TMA-03M připojena k přechodovému úseku, který je mezi horním stupněm nosné rakety a kosmickou lodí. Nosná raketa je připravována v hale komplexu 112 a v současné době prochází prověrkou systémů řízení. Star kosmické lodi Sojuz TMA-03M je naplánován na 21. prosinec.
***
V 01:21 UTC odstartovala z rampy Yoshinobu Launch Complex na základně Tanegashima (TNSC) japonská nosná raketa H-2A (číslo 202), která na geocentrickou dráhu vynesla zpravodajskou družici IGS Radar-3 (Information Gathering Satellite). Raketa vzlétla s jednodenním zpožděním, které bylo způsobeno nepříznivými meteorologickými podmínkami (start byl původně naplánován na 10.12.). Nová japonská družice má sledovat hlavně území Severní Koreje (KLDR), ale podle prohlášení japonské vlády má také monitorovat přírodní katastrofy v oblasti Asie. Cena nové družice, kterou vyrobila firma Mitsubishi Heavy Industries, je kolem 520 miliónů USD (40 miliard JPY).
***
Americká sonda řízeně proletěla v 1:39 UTC kolem Saturnova měsíce Dione ve vzdálenosti asi 99 km (62 mil). Hlavním cílem průletu bylo získat údaje o vnitřní struktuře měsíce a provedení optických pozorování jeho povrchu. Vědecká data z průletu budou na Zemi odvysílána v průběhu několika následujících dnů. Během dne se sonda Cassini neřízeně přiblíží k měsícům Calypso, Enceladus a Tethys.
***
Na ruském segmentu Mezinárodní kosmické stanice budou kosmonauti Škaplerov a Ivanišin restartovat počítače, provedou inventarizaci lékařského vybavení a budou upravovat velotrenažér. Dále budou v modulu Zvezda pracovat s přístrojem Fungistat a budou zajišťovat technickou obsluhu systému zabezpečení životních podmínek. Kosmonauti budou také pracovat s palubním trenažérem řízení.

Žádné komentáře:

Okomentovat