13.12.2011

Poslední aktualizace 14.12. 04:30 UTC
---------
Středisko NASA Johnson Space Center (JSC) a Houston Technology Center (HTC) vytvořily strategické partnerství pro urychlení rozvoje technologických společnosí v oblasti Houstonu a dlouhodobého zvýšení spolupráce soukromého a státního sektoru. JSC a HTC si budou nevzájem pomáhat při rozvoji nových technologií, které zlepšují život na Zemi a připravují budoucí cesty do vesmíru. Podle Michaela L. Coatse (ředitele JSC) toto partnerství přispěje k rozvoji regionu a jeho hospodářství.
***
Podnikatel Paul G. Allen oznámil, že spolupracuje s Burtem Rutanem při vývoji nové generace letounů pro lety za hranice atmosféry. Stroj bude navazovat na SpaceSphipOne, ale bude se vyznačovat větší bezpečností, hospodárností a flexibilitou.
***
Americká sonda Curiosity (MSL) začala měření kosmického záření, které bude probíhat po následujících osm měsíců během přeletu k Marsu. Měření zajišťuje aparatura RAD (Radiation Assessment Detector), která bude pokračovat v měřeních i po přistání na Marsu. Experiment má přispět k vyhodnocení nebezpečí pro budoucí meziplanetární pilotované mise.
***
Nikolaj Těstojedov, hlavní konstruktér OAO ISS (Информационные спутниковые системы) oznámil, že v roce 2017 bude zahájen vývoj nové řady navigačních družic Glonass-KM, které budou na geocentrické dráhy vypouštěny po roce 2025.
***
V německém Morgenroethe-Rautenkranzu, rodišti prvního německého kosmonauta Signundy Jähna, byla odhalena busta J. A. Gagarina. Slavnostního ceremoniálu se osobně zúčastnil i S. Jähn.
***
Tiskové oddělení běloruského Národního shromáždění vydalo zprávu, podle níž sněmovna 14. prosince bude ratifikovat několik mezistátních smluv a mezi nimi i smlouvu s Ruskem o využívání kosmického prostoru. Koordinaci společného postupu mají v gesci běloruské ministerstvo obrany a Národní akademie věd Běloruska.
***
Druhý náměstek ředitele Roskosmosu Anatolij Šilov oznámil, že během příštích tří měsíců se zlepší přesnost ruského navigačního systému GLONASS ze 4,5 metru na 2,5 až 2,8 metru. Později, po zapojení dvou družic systému Luč, bude přesnost dosahovat jeden metr.
***
Generální ředitel NPO Lavočkina Viktor Chartov přiznal, že mise sondy Fobos-Grunt nebude splněna a sonda je ztracena. Chartov přitom uvedl, že pokusy o navázání spojení budou pokračovat až do vstupu sondy do hustých vrstev atmosféry (odhaduje se, že to bude v polovině ledna 2012); pokusy o předání příkazů na sondu se provádějí každý den. Uvedl to na konferenci "Astrofyzika vysokých energií dnes a zítra".
***
Bloky 2A a 1A nosné rakety typu Sojuz 2-1v byly dodány do montážní haly IS-102 v FKP NIC RKP v Persvetu. Po zkompletování bloků bude první stupeň nosné rakety vyvezen na zkušební stend, kde proběhnou dvě komplexní prověrky stupně a poté statický test motorů. Testy mají proběhnout začátkem roku 2012. Podle výsledků zkoušek bude rohodnuto, zda je nosná raketa Sojuz 2-1v připravena k letovým zkouškám.
***
Letoun An-124-100 Ruslan dopravil na kosmodrom Bajkonur urychlovací blok Briz-M, který bude použit pro vynesení družice Sirius FM-6. Telekomunikační družice Sirius FM-6 bude pro americkou společnost SIRUS Radio vypuštěna pomocí nosné rakety Proton-M v průběhu ledna 2012.
***
Na kosmodromu v Kourou propojují technici elektrické a pneumatické spoje mezi horním stupněm a nosnou raketou Sojuz ST-A a testují urychlovací stupeň Fregat. Start nosní rakety se sestavou družic je připravován na 17. prosince.
***
Frank Six, asistent vedoucího studijní oddělení a pro pedagogickou činnost NASA Marshall Space Flight Center v Huntsville (Alabama) byl vyznamenán cenou Dr. Wernher von Braun Aerospace Educator Award. Cenu mu udělil National Space Club za mimořádný přínost ve vzdělávání v oboru letectví a kosmonautiky.
***
Americká sonda Cassini proletí ve vzdálenosti 3586 km od Saturnova měsíce Titan; rychlost průletu bude 5,8 km/s. Hlavním přístrojem zkoumajícím měsíc bude infračervený spektrometr CIRS, který může zkoumat atmosféru v různých hladinách, měřit teplotu ovzduší a může sledovat i povrch měsíce.
***
Kosmonauti na Mezinárodní kosmické stanici budou pokračovat v plnění úkolů započatých v pondělí a budou obsluhovat vědecké experimenty.
***
Ve vzdálenosti 0,098 AU (tj. asi 14,7 miliónu km) proletí asteroid 2011 UV158, objevený 24. října 2011.

Žádné komentáře:

Okomentovat