15.12.2011

Poslední aktualizace 15.12. 21:00 UTC
---------
Společnost Arianespace podepsala první smlouvu na vypuštění užitečného zatížení nosnou raketou Vega z Guyana Space Center v Kourou. Smlouva na vypuštění družic Sentinel-2 a Sentinel-3 (určených pro monitorování životního prostředí) byla podepsána s Evropskou kosmickou agenturou.
***
Mezinárodní tým astronomů objevil z dat získaných družicí NASA Rossi X-ray Timing Explorer (RXTE) zřejmě nejmenší známou černou díru. Objekt IGR J17091-3624 je kombinací "normální" hvězdy a černé díry, jejíž hmotnost je asi trojnásobkem hmotnosti našeho Slunce (což je na teoretické hranici vzniku černé díry). Rentgenové záření zachycené družicí RXTE vydává disk plynu, ohřívaný na milióny stupňů, proudící od viditelné hvězdy k černé díře.
***
NASA pořádal telekonferenci, která jednala o upravené strategii komerčního pilotovaného programu USA. Program má napomoci podnikům při vývoji komerčního systému pro dopravu amerických astronautů na nízkou oběžnou dráhu. Za NASA se konference zúčastní William Gerstenmaier, pracovník Human Exploration and Operations Mission Directorate.
***
V Hvězdném městečku byli slavnostně přivítáni kosmonauti Sergej Volkov, Michael Fossum a Satoshi Furukawa, členové Expedice 28/29 na ISS. Slavnostního uvítání se zúčastnili představitelé Roskosmosu, Střediska přípravy kosmonautů J. A. Gagarina (CPK) a podniků raketokosmického sektoru. Slavnost zahájili náčelník CPK Sergej Krikaljov a velitel oddílu kosmonautů J. V. Lončakov.
***
První místopředseda prezídia Národní akademie věd Běloruska Petr Viťjaz oznámil, že běloruská družice pro dálkový průzkum Země BelKA-2 bude vypuštěna v první polovině roku 2012. Družice bude postavena a vypuštěna Ruskem.
***
Technici na kosmodromu v Kourou dokončují přípravu ruské nosné rakety Sojuz ST-A ke startu. Raketa je nyní ustavena na startovní rampě a je připravena ke startu naplánovaném na 17. prosince.
***
Hlavní a záložní posádka lodi Sojuz TMA-03M měly na kosmodromu Bajkonur tzv. "novinářský den", při kterém zástupci medií jsou přítomni u všech aktivit kosmonautů. Novináři sledovali nácvik ručního připojení lodi k ISS, studiu palubní dokumentace (viz foto) a také medicínské přípravě. V odpoledních hodinách se kosmonauti procházeli v místním parku.
***
Dne 11. prosince 2011 zanikla v hustých vrstvách atmosféry nad západním Atlantikem česká družice MIMOSA (Microaccelerometric Measurements Of Satellite Acceleration), která byla vypuštěna 30. června 2003; družice zanikla po více než osmiletém pobytu na oběžné dráze. Družice nebyla zcela úspěšná, protože se po navedení na pracovní dráhu nepodařilo odaretovat hlavní přístroj satelitu - akcelerometr.
***
Americká sonda Curiosity (MSL) byla vzdálena od Země 51,3 miliónu km a má za sebou necelou desetinu cesty. Na sondě byl v minulých dnes zahájen experiment RAD s měřením kosmického záření, jež bude trvat minimálně osm měsíců. Experiment připravil Southwest Research Institute ve spolupráci s Christian Albrechts University v Kielu (Německo). Sonda, která je řízena z NASA Jet Propulsion Laboratory, má v polovině ledna 2012 uskutečnit první korekci své dráhy dráhy (korekce plánovaná na prosinec byla odvolána, neboť její navedení na přeletovou dráhu k Marsu bylo velmi přesné).
***
Ve Fort Lauderdale na Floridě zahajuje jednání konference věnovaná výzkumu elementárních částic, astrofyzice a kosmologii. Záštitu nad akcí, která bude probíhat do úterý 20. prosince, převzalo oddělení fyziky University of Miami a Nova Southeastern University.
***
Sluneční observatoř SOHO zaznamenala vstup komety C/2011 W3 (Lovejoy) do svého zorného pole (kamery jsou pevně fixovány na Slunce). Kometa objevená 2. prosince je na kolizním kurzu se Sluncem; dnes ve večerních hodinách se dostane do perihelu, jež je pouhých 140.000 km od slunečního povrchu. V této vzdálenosti se nepředpokládá, že by kometa mohla průlet přežít. Zánik komety u Slunce nelze ze Země pozorovat, protože k největšímu přiblížení dojde na opačné straně.
***
Kosmonauti na ruském segmentu Mezinárodní kosmické stanice budou pracovat na systému Elektron. Posádka bude dále provádět technickou údržbu stanice a bude dohlížet na probíhající vědecké experimenty.

Žádné komentáře:

Okomentovat