16.12.2011

Poslední aktualizace 16.12. 20:40 UTC
---------
V Ústředním domě kultury v Koroljovu se uskutečnilo rozloučení s akademikem Borisem Čertokem, který zemřel 14. prosince. Občanského obřadu se zúčastnila delegace vlády Ruské federace, Ruské akademie věd, Roskosmosu, NASA, zástupci podniků a organizací kosmického sektoru a města Koroljov. Hlavní projev na smutečním shromáždění měl první náměstek hlavního konstruktéra RKK Energija V. P. Legostajev. Po skončení obřadu byla rakev s ostatky Čertoka převezena na Novoděvičí hřbitov v Moskvě.
***
V pekingské Domě národů se konal slavnostní akt u příležitosti úspěšného letu modulu stanice Tiangong-1 a kosmické lodi Shenzhou-8. Experiment byl označen jako vynikající vklad do čínského programu pilotovaných kosmických letů. Slavnosti se kromě představitelů čínského kosmického programu zúčastnili členové politbyra Ústředního výboru Komunistické strany Číny.
***
Běloruský prezident Lukašenko v projevu na semináři vedoucích pracovníků státních orgánů řekl, že běloruští vědci připravují "kosmický aparát, který bude nejlepší na celém světě".
***
Americko-evropská kosmická observatoř SOHO (Solar and Heliospheric Observatory) sledovala těsný průlet komety C/2011 W3 (Lovejoy) kolem Slunce ve vzdálenosti asi 87 tisíc mil (necelých 140.000 km), což je asi desetina slunečního průměru. Kometu objevil 2. prosince 2011 australský amatérský astronom Terry Lovejoy. Po průletu sonda zjistila, že zmizel ohon komety, vlastní kometa průlet v těsné blízkosti přežila - většina astronomů očekávala, že se kometa během přiblížení ke Slunci rozpadne.
***
NASA vydal zprávu o pokračujících přípravách komerčních kosmických letů. Zpráva je určena pro americkou veřejnost, aby byla informována o dosažených výsledcích. Zpráva o těchto programech je vydávána proto, že do soukromých firem jsou investovány finanční (i technické) prostředky státní organizace.
***
Evropská kosmická agentura (ESA) oznámila, že její generální ředitel Jean-Jacques Dordain uspořádá 9. ledna 2012 v pařížské centrále tradiční novoroční setkání s novináři. Hlavním tématem bude činnost agentury v roce 2011 a plány na rok 2012, který by měl přinést významné události. Zejména to bude půlroční práce astronauta ESA André Kuiperse na Mezinárodní kosmické stanici, dále první let nosné rakety Vega, start třetí nákladní lodi ATV (ATV-3 Edoardo Amaldi), budování navigačního systému Galileo a další experimenty.
***
ESA připravuje experimentální kosmický aparát IXV Intermediate eXperimental Vehicle, který by se měl v roce 1914 poprvé vydat do vesmíru pomocí nosné rakety Vega. Při prvním pokusu poletí po balistické dráze do výšky 450 km a bude se vracet do atmosféry rychlostí 7,5 km/s. Let bude využit zejména ke sběru dat během průletu atmosférou a bude testováno řízení sestupu pomocí aerodynamických vztlakových klapek.
***
Na základě kontraktu s Roskosmosem realizuje OAO Rossijskije kosmičeskije sistěmy projekt automatické kontroly převozů nšbezpečných a cenných nákladů prostřednictvím navigačního systému Glonass. Automobily zajišťující tyto převozy budou vybaveny aparaturou firmy M2M-telematika nazvanou "М2М-РЕГИОН® Опасные грузы". Systém je vyvíjen v rámci nařízení vlády RF č. 641 z 25. srpna 2008.
***
Velitel ruských Raketových vojsk strategického určení (RVSN) generál Sergej Karakajev se sešel s novináři a hovořil s nimi o problematice ruských strategických raketových zbraní. Mj. řekl, že raketové komplexy Topol-M a Jars budou využívána nejméně 20 let a očekává se, že životnost dnešních komplexů RS-20V Vojevoda, RS-18 Stilet a Topol s raketami RS-12M bude prodloužena zřejmě až do roku 2017. Po roce 2020 ale budou u vojsk RVSN pouze nové raketové komplexy.
***
V čistém sále v montážní hale komplexu 92A-50 na kosmodromu Bajkonur se naplno rozběhly práce na přípravě družice Sirius FM-6 k vypuštění. S ruskými techniky se na přípravě podílejí pracovníci americké firmy Space Systems/Loral s švédské společnosti RUAG Space. V plánu jsou práce na instalaci družice na přechodový úsek a montáž aerodynamického krytu.
***
Operativní skupina pro kontrolu sestupu sondy Fobos-Grunt z oběžné dráhy oznámila, že sonda se nyní pohybuje po dráze ve výšce 201,3 - 275,7 km a se sklonem dráhy k rovníku 51,46°. Parametry dráhy jsou měřeny každodenně jak ruskými Vojsky vzdušné a kosmické obrany, tak i zahraničními prostředky. Podle posledních odhadů sonda vstoupí do atmosféry a zanikne mezi 6. a 19. lednem 2012. Až na zem by mohlo dopadnout 20 až 30 úlomků o celkové hmotnosti do 200 kg.
***
NASA zveřejnil snímek pořízený sondou Cassini, který ukazuje Saturnův měsíc Dione ze vzdálenosti 1,6 miliónu km. Snímek, který byl pořízen 7. prosince (a na Zemi byl odvysílán 9. prosince), byl zveřejněn bez jakýchkoliv úprav a kalibrací. Snímek bude spolu s dalšími po zpracování uložen v archivu NASA Planetary Data System v roce 2012.
***
Od 14. prosince probíhá (a dnes končí) v San Diegu (Kalifornie) Human Exploration Community Workshop, kterého se účastní více než 100 přímých účastníků a dalších 630 se zapojuje prostřednictvím webu. Hlavním úkolem je diskuse o projektu Global Exploration Roadmap (GER), hledání nových projektů, které jsou technicky uskutečnitelné a možnosti zapojení Mezinárodní kosmické stanice do misí v rámci projektu GER.
***
Ve Hvězdném městečku proběhla tisková konference s kosmonauty Sergejem Volkovem (Rusko), Michaelem Fossumem (USA) a Satoshi Furukawou (Japonsko), kteří se nedávno vrátili z Mezinárodní kosmické stanice. Tiskové konference se dále zúčastnil velitel oddílu ruských kosmonautů Jurij Lončakov a ředitel komplexu FGUP CNIImaš Georgij Karabadžak.
***
Kosmonauti Expedice 30/31 dnes v montážní hale komplexu 254 kosmodromu Bajkonur provádějí kontrolní prohlídku kosmické lodi Sojuz TMA-03M ve startovní konfiguraci a prověří, zda byly provedeny veškeré úpravy. Po dokončení kontroly bude kosmická loď přenesena na podvozek, na němž bude převezena do haly komplexu 112, kde bude připojena k nosné raketě Sojuz-FG.
***
Americký aukční dům Profiles in History vystavuje v Los Angeles ruský skafandr typu Sokol-S, který při svém letu do kosmu měla kosmonautka Svetlana Savickaja. Pořadatelé očekávají, že skafandr bude prodán za cenu 200 až 300 tisíc USD.
***
Lunar and Planetary Institute v Houstonu pořádá seminář Exploring Earth Fossil Aquifers Using Martian Sounding Radars: Implication for Understanding Deserts Paleoclimate and Hydrological Cycle, který vede dr. Essam Heggy z Jet Propulsion Laboratory.
***
Posádka Mezinárodní kosmické stanice bude zapisovat údaje dozimetrů aparatury Pille, demontují experiment Kulonoskij kristal a budou přenášet údaje experimentu Iděntifikacija. Posádka dále zajistí běžnou technickou údržbu systémů zabezpečení životních podmínek na stanici a obsluhu dalších vědeckých experimentů.

Žádné komentáře:

Okomentovat