17.12.2011

Poslední aktualizace 18.12. 07:30 UTC
---------
V Rusku bylo oznámeno, že ve věku 90 let zemřel generál letectva Michail Petrovič Odincov, který byl v roce 1963 krátce náčelníkem Střediska přípravy kosmonautů v Hvězdném městečku (ve funkci nahradil  J. A. Karpova). Odincov byl vojenským pilotem a byl držitelem dvou vyznamenání Hrdina Sovětského svazu.
***
Evropská kosmická agentura (ESA) oznámila, že evropský astronaut André Kuipers, který se chystá na let v lodi Sojuz TMA-03M k Mezinárodní kosmické stanice má svůj blog také v angličtině. Adresa jeho blogu na stránkách ESA je:
http://blogs.esa.int/andre-kuipers.
***
Rozpočet pro NASA, který odešel do amerického Senátu, je o 325 miliónů USD nižší než byl původní plán. Bílý dům 16. prosince snížil rozpočtové prostředky o 1,83% u všech vládních organizací s výjimkou organizacích pracujících pro obranu. Původně se očekávalo, že snížení NASA nepostihne.
***
Televize Roskosmosu odvysílala pořad věnovaný sovětským a ruským kosmonautkám. Bylo konstatováno, že od roku 1962 až do dneška se v ruských oddílech kosmonautů připravovalo celkem 18 žen, z nichž však do kosmu odletěly pouze tři: Valentina Těreškova, Světlana Savickaja a Jelena Kondakova. V současném ruském oddílu je celkem 36 kosmonautů a z toho jen jedna žena - Jelena Serova. Její let do kosmu je předběžně naplánován na rok 2013.
***
Výkonný ředitel fondu kosmických technologií a komunikací Skolkovo Sergej Žukov řekl, že Rusko se udrží v popředí světové kosmonuatiky ještě maximálně 20 let. Jestliže se nepodaří zvrátit současné trendy a omezené financování, během dvaceti let odejdou z kosmického sektoru starší kádry a v současné době nejsou vychovávání žádní jejich nástupci. Současně se snižuje podíl Ruska na stavbě kosmických aparátů; u telekomunikačních družic je to jen 7% a družic pro dálkový průzkum 3% světové produkce.
***
Skafandr Sokol-K Světlany Savické, který měl být vydražen v Los Angeles aukčním domem Profiles in History, se nepodařilo prodat. Nenašel se žádný kupec, jež by akceptoval vyvolávací cenu 200 tisíc USD.
***
V 02:03:08 UTC odstartovala z francouzského kosmodromu v Kourou ruská nosná raketa Sojuz-ST-A, která vynesla na geocentrickou dráhu  sestavu šesti družic: Pléiades HR-1, ELISA 1 až 4 a SSoT. Po úspěšné práci nosné rakety se urychlovací blok Fregat s družicemi od třetího stupně nosné rakety oddělil v 02:12 UTC na plánované dráze. Po skončení práce urychlovacího bloku se družice oddělily a přešly na samostatné oběžné dráhy.
***
Americká sonda Cassini, která se pohybuje po oběžné dráze kolem Saturnu, uskutečnila po těsném průletu kolem měsíce Dione korekční manévr OTM-303 (Orbital Trim Maneuver). Manévr navede sondu k těsnému průletu kolem měsíce Titan - 3. ledna 2012 ve vzdálenosti 29.415 km od jeho povrchu.
***
Ve vietnamském Quy-Nhongu zahájila jednání 10th International Conference on Gravitation, Astrophysics and Cosmology (ICGAC10), která bude pokračovat do 22. prosince. ICGAC10 je součástí série konferencí věnovaných gravitaci, astrofyzice a kosmologii, které se konají jednou za dva roky v Asii a v Tichomoří s cílem podpořit úroveň studia této problematiky a podpořit mladé fyziky z této oblasti světa; první konference, kterou pořádal profesor Yong Min Cho, se konala v roce 1993. Letošní ICGAC10 spoluorganizuje Les Rencontres du Vietnam, jejímž cílem je pomoci vzdělání a vědeckému výzkumu ve Vietnamu.
***
Posádka Mezinárodní kosmické stanice bude mít dnes volný den spojený s pravidelným týdenním úklidem a nezbytnou technickou údržbou zařízení stanice a automaticky probíhajících vědeckých experimentů. Kosmonauti se bude ve volném čase věnovat zejména pozorování Země.

Žádné komentáře:

Okomentovat