18.12.2011

Poslední aktualizace 18.12. 21:30 UTC
---------
Firma Ball Aerospace & Technologies Corp. z Boulderu (Colorado) dokončila nedávno studii, která posuzovala možnosti využití pružných membrán ve vesmíru. S jejich pomocí by mohly být na geostacionární dráze vybudovány teleskopy, které by mohly sledovat zemský povrch pod družicí. Podobný záměr mají američtí vojenští stratégové, kteří tento úkol zadali organizaci DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency).
***
Otázka návratu Američanů na Měsíc se stala zdrojem neshody dvou republikánských prezidentských kandidátů v debatě v Iowě. Zatímco M. Romney nepovažuje financování cest na Měsíc za potřebné, druhý kandidát N. Gingrich naopak kritizuje současné omezování prostředků pro NASA na mise za oběžnou dráhu Země.
***
Španělská společnost Galactic Suite uvedla, že v roce 2012 bude zpracován první návrh kosmického hotelu Galactic Suite Space Resort, který byl poprvé anoncován v listopadu 2009. Hotel by v budoucnu měl Zemi obíhat ve výšce kolem 500 km. Přestože tedy hotel ještě nevstoupil ani do stadia přípravy, má už 45 lidí rezervaci a dalších asi 200 projevilo předběžný zájem. Cena třídenního pobytu, včetně přípravy a ponávratové rehabilitace, by měla dosahovat výše 4,4 miliónu USD.
***
Ve večerních hodinách proběhlo na kosmodromu Bajkonur společné zasedání technického vedení a Státní komise, které projednávalo stav přípravy nosné rakety Sojuz-FG ke startu s kosmickou lodí Sojuz TMA-03M. Na základě výsledků bylo schváleno vyvezení rakety z montážní pozice na startovní rampu. Přepravu bude zahájena 19. prosince v časných ranních hodinách.
***
V American Museum of Natural History’s byla otevřena nová výstava nazvaná “Beyond Planet Earth: The Future of Space Exploration.” Součástí expozice je rovněž vizuální hra, jejímž cílem je proměnit Mars na obyvatelnou planetu podobnou Zemi. Jednou z možných strategií je zřízení továren na skleníkové plynu, díky nimž by se mohla planeta oteplit - Mars potřebuje přesně to, co Země nikoliv.
***
Předseda indické kosmické agentury ISRO K. Radhakrishnan řekl na konferenci Space Transportation Systems: Opportunities and Challenges, že v období 2012 až 2017 bude vypuštěno 45 až 50 indických nosných raket. V předchozím pětiletém období to bylo třicet startů. Proto se na základně Sathish Dhawan Space Centre (Sriharikota) plánuje výstavba třetí odpalovací rampy k doplnění stávajících dvou.
***
Ruská oficiální místa uvedla, že neúspěšná sonda Fobos-Grunt zanikne v atmosféře mezi 6. a 19. lednem 2012. Je pravděpodobné, že před zánikem už nebudou podniknuty žádné operace k obnovení činnosti sondy, se kterou se nepodařilo navázat rádiový kontakt.
***
V souvislosti s druhým startem ruské nosné rakety Sojuz ze základny v Kourou hovořil Mark Hempsell, viceprezident British Interplanetary Society, o výhodách startů ruské rakety z kosmodromu v blízkosti rovníku. Jako první zmínit zvýšení nosnosti rakety díky využití větší rychlosti rotace a jako další výhodu uvedl jednodušší navádění satelitů na geostacionární dráhu.
***
Bývalý prezident A. P. J. Abdul Kalam vyzval v indickém Thiruvananthapuramu k vytvoření World Space Council, která by dohlížela na průzkum vesmíru a aby dohlížela na uplatňování kosmických technologií na zemi. Kalam spolupracoval na vytvoření World Space Vision 2050, jejímž cílem je zabezpečit, aby se Země, Měsíc a Mars staly do roku 2050 ekonomickými oporami lidstva. Podle Kalama by Světová rada podporovala řešení hlavních problémů: energetiku, nedostatek vody, zdravotní péči a vzdělání a zpřesnění předpovědí počasí.
***
Na Mezinárodní kosmické stanici kosmonauti snímkují Zemi (experiment Ekon), zajišťují průběh experimentu Uragan (monitorování přírodních katastrof a technologických havárií na Zemi) a probíhá pokus Sejněr zaměřený na spolupráci posádky orbitální stanice a rybářských lodí při hledání nových oblastí rybolovu. Posádka bude průběžně kontrolovat automaticky probíhající vědecké experimenty a provádět běžnou údržbu technických zařízení stanice.

Žádné komentáře:

Okomentovat