19.12.2011

Poslední aktualizace 20.12. 07:00 UTC
---------
Guvernér Bob McDonnell plánuje utratit 4 milióny USD na výstavbu Mid-Atlantic Regional Spaceport, který by měl sloužit jako základna pro turistické lety do kosmu. McDonnell to oznámil v souvislosti s projednáváním dvouletého rozpočtu Virginie a řekl, že Virginie by měla být v popředí nového rozvíjejícího se kosmického průmyslu.
***
Indická výzkumná a vývojová organizace obranných systémů (DRDO) oznámila, že 15. prosince provedla úspěšný test dvoustupňové balistické rakety Agni-IV. Raketa byla odpálena ze základny na ostrově Wheeler a po 3000 km dlouhém letu dopadla do Indického oceánu. Agni-IV je schopna nést hlavici o hmotnosti jedné tuny do maximální vzdálenosti 3500 km.
***
V Moskvě se setkaly delegace Roskosmosu a Evropské kosmické agentury vedené svými nejvyššími představiteli. Projednávaly se výsledky, které dosáhla pracovní skupina zřízená v říjnu, a která se zabývala možnou účastí Ruska na projektu ExoMars. Obě agentury přijaly zprávu o výsledcích skupiny s uspokojením a dohodly se na dalším pokračování činnosti skupiny a rozšířením spolupráce i na další projekty - měsíční mise v letech 2016 až 2020 a let k Jupiterově měsíci Ganymed po roce 2020.
***
Sergej Koreňjako, pracovník Institutu problémů informatiky Národní akademie věd Běloruska, řekl, že v zemi roste zájem mladých lidí o specializace spojené s výzkumem kosmu. Například zájem o studium aerokosmických systémů a technologií na Běloruské státní univerzitě byl mnohem větší než se očekávalo (obor byl druhým nejžádanějším na univerzitě).
***
V Turínu byla otevřena výstava Ruský kosmos, která probíhá v rámci Roku ruské kultury a jazyka v Itálii, a která je věnována 50. výročí prvního letu člověka do vesmíru. Výstava se zaměřuje na období od začátku 20. století do dnešních dnů a popisuje život ruských lidí od začátku 20. století, rozvoj komunismu a národní snahy na pokoření kosmu.
***
NASA na tiskové konferenci oznámil, že John Grunsfeld bude od 4. ledna 2012 působit jako vedoucí Science Mission Directorate; ve funkci nahradí Eda Weilera. Grunsfeld byl doposud v týmu astronautů a účastnil se desíti misí raketoplánu, včetně desetidenního letu na ruskou orbitální stanici Mir. Grunsfeld bude zodpovědný za programy NASA v oblasti astrofyziky, vědách o Zemi, heliofyziku a výzkum planet Sluneční soustavy.
***
Společnost ThalesRaytheonSystems (TRS) získala zakázku Agentury NATO pro systémy vzdušných operací, velení a řízení na posílení své prozatímní schopnosti budovaného systému protiraketové obrany. Na základě této smlouvy má společnost TRS zdokonalit a rozšířit technické vybavení a operační software.
***
V 16:41 UTC byla z kosmodromu Xichang vypuštěna nosná raketa Chang Zheng-3B/E, která na geocentrickou dráhu vynesla telekomunikační družici NigComSat-1R. Družici vyrobila pro Nigérii čínská společnost China Academy of Space Technology na základě modelu čínské družice DFH-4. Družice je vybavena 28 transpondéry, z toho jsou čtyři v pásmu C, čtrnáct v pásmu Ku, osm v pásmu Ka a dva v pásmu L. Družice má po dosažení pracovního bou na geostacionární dráze obsluhovat zákazníky z Afriky, Evropy a střední Asie.
***
Evropská kosmická agentura (ESA) oznámila, že starožitné tisky z knihovny ve Vatikánu jsou digitalizovány pomocí technologi, kterou ESA vyvinula k ukládání snímků hvězdné oblohy. Systém FITS (flexible image transport system format) byl vytvořen v roce 1970 při spolupráci vývojářů ESA a NASA. Tento formát archivace dat je nyní využíván pro většinu vědeckých družic ESA.
***
Národní kosmická agentura Ukrajiny oznámila, že po úspěšném skončení zkoušek byla družice Sič-2 uvedena do zkušebního provozu. Družice je určena k dálkovému průzkumu Země a družice má podrobně sledovat zejména území Ukrajiny. Vedlejším úkolem sondy je realizovat výzkumy a snímkování na základě komerčních objednávek.
***
Na kosmodromu Bajkonur byly dokončeny testy nosné rakety Proton-M a urychlovací blok Briz-M byl spojen s družicí NSS-14 a poté opatřen aerodynamickým krytem. Během dneška bude dokončeno testování horní části a poté bude převezena ke spojení s nosnou raketou. Start družice NSS-14 je naplánován na 26. prosinec.
***
Náměstek ředitele Roskosmosu Vitalij Davydov řekl agentuře RIA Novosti, že pokusy o nastartování motoru sondy Fobos-Grunt nebudou podniknuty bez získání telemetrických dat. Není totiž jasné v jaké poloze se sonda nachází a vyslat takový příkaz by mohlo mít nepředvídatelné důsledky.
***
V USA byla vypracována studie, která posuzuje vliv velkého počtu letů raket na životní prostředí. Ukazuje se, že už méně než 1000 startů ročně způsobí změny klimatu po celém světě. To by mohlo ohrozit vydávání licencí pro turistické lety do vesmíru; licence v USA vydává FAA (Federal Aviation Administration) s přihlédnutím k zákonu o životním prostředí (National Environmental Policy Act) a zákonu o ochraně ovzduší (Clean Air Act), jež se touto problematikou částečně zabývají.
***
Kolem 01:00 UTC (5:00 moskevského času) byla na kosmodromu Bajkonur zahájena přeprava nosné rakety Sojuz-FG s kosmickou lodí Sojuz TMA-03M na startovní rampu. Raketa mířila z montážní haly komplexu 112 na plošinu 5 rampy číslo 1 ("Gagarinskij start"), kde byla ustavena do vertikální polohy. Poté byly zahájeny práce prvního startovního dne - prověrka systémů rakety a pozemního zařízení.
***
V dánském Odense zahajuje prvním dnem 4th Odense Winter School on Geometry and Theoretical Physics, která se bude věnovat spolupráci matematiků a teoretických fyziků při řešení základních kosmologických otázek. Akce je plánována jako dvoudenní a bude zakončena v úterý 20. prosince.
***
Na Mezinárodní kosmické stanici bude pokračovat experiment Sejněr (vypracování metodiky spolupráce posádky kosmické stanice a rybářských lodí) a Biorisk (sledování vlivu kosmického letu na mikroorganismy). Kromě toho budou kosmonauti zajišťovat běžnou údržbu technického zařízení stanice a kontrolu automaticky probíhajících vědeckých experimentů.

Žádné komentáře:

Okomentovat