20.12.2011

Poslední aktualizace 21.12. 06:30 UTC
---------
Evropská kosmická agentura oznámila, že bude na svém webu http://multimedia.esa.int/Live přímým přenosem přenášet start kosmické lodi Sojuz TMA-03M s posádkou Kononěnko (Roskosmos), Kuipers (ESA) a Pettit (NASA). Přenos se vstupy z kosmodromu Bajkonur a moskevského střediska řízení letu začíná ve 13:30 SEČ; nosná raketa Sojuz-FG má plánovaný čas startu 14:16 SEČ.
***
Ve večerních hodinách náměstek generálního ředitele společnosti Gazprom - Kosmičeskije sistěmy Igor Kot oznámil, že se podařilo plně obnovit vysílání ruské telekomunikační družice Jamal 201.
***
NASA oznámil, že kosmická observatoř Kepler objevila u cizí hvězdy planety velikosti Země. Planety pojmenované Kepler-20e a Kepler-20f sice neobíhají mateřskou hvězdu v "zóně života", ale jsou prvními potvrzenými exoplanetami velikostí podobných Zemi. Planeta Kepler-20e je dokonce menší než Země (její poloměr odpovídá 0,87 násobku zemského poloměru). Obě planety jsou součástí planetárního systému sestávajícího z pěti planet vzdálených asi 100 světelných let od Země..
***
Francouzské vojenské složky oznámily, že družice ELINT vypuštěné 16. prosince budou uvedeny do běžného provozu na začátku roku 2012. Tyto čtyři družice jsou posledními satelity vypuštěnými v rámci demonstrační fáze projektu, který prokázal svoji životaschopnost. Nyní začne Francie budovat operační systém pro elektronický průzkum.
***
Společnosti Thaicom of Thailand a AsiaSat of Hong Kong podepsali dohodu, podle níž Thaicom zaplatí hongkongské firmě 171 milión USD za používání poloviny transpondérů družice AsiaSat 6. Převaděče byly pronajaty na celou dobu životnosti družice, tedy na 15 let.
***
Státní komise za předsednictví ředitele Roskosmosu Vladimira Popovkina na svém zasedání na Bajkonuru schválila posádku pro let Sojuzu TMA-03M (Kononěnko, Kuipers, Pettit) a současně potvrdila termín startu - 21. prosinec v 17:16:15 hod. moskevského času (13:16 UTC).
***
Na aktivu vedoucích pracovníků geodetických a kartografických pracovišť Číny bylo oznámeno, že první čínská stereotopografická družice s vysokým rozlišením bude vypuštěna v lednu 2012. Družice má být navedena na geocentrickou dráhu ve výšce 506 km a bude 59 dní snímkovat zemský povrch mezi 84 stupni severní a jižní zeměpisné šířky.
***
Na kosmodromu Bajkonur otec Sergij z chrámu Svatého mučedníka Georgije Pobědonosce požehnal raketě Sojuz-FG a kosmické lodi Sojuz TMA-03M. Církevní obřad se konal přímo na startovní rampě komplexu číslo 1.
***
Na serveru arXiv.org byla zveřejněna studie, která se zabývá dočasnými měsíci Země; astrofyzikové se domnívají, že dočasný měsíc s průměrem větším než jeden metr se u Země objevuje poměrně často. Posledním z nich byl v roce 2006 asteroid 2006 RH120, o kterém se objevitelé domnívali, že se jedná o některý horní stupeň rakety, která navedla některou kosmickou sondu na heliocentrickou dráhu. Asteroid se pohyboval ve sféře přitažlivosti Země do července 2007. V roce 2009 bylo dokázíno, že objekt měl přirozený původ. Obdobný článek byl zveřejněn v září 2011 v časopisu Nature, kde autoři dokazovali, že i v dávné minulosti měla Země druhý satelit, který ale zanikl při srážce s Měsícem.
***
V 08:01 UTC byla z polygonu Sary-Šagan v Kazachstánu Ruskými vojsky strategického určení vypuštěna ke zkušebnímu letu antiraketa, jejíž typ nebyl oznámen. V úvahu připadají typy Tunguska, Tor-M2 nebo Pancir-S1 nebo kolmo startující S-300 nebo S-400, které jsou naváděny z pozemních radarových stanovišť. Pokus byl úspěšný - raketa zasáhla ve stanovený čas svůj cíl.
***
Rosgidromet oficiálně oznámil, že na základně Kapustin Jar byla úspěšně vyzkoušena nová meteorologická raketa MR-30, která vynesla aparaturu o hmotnosti 150 kg do výšky 204 km. Raketa MR-30 se má v krátké době stát hlavním prostředkem pro operativní výzkum Federální služby pro hydrometeorologii a monitoring přírodního prostředí. Raketa MR-30 nahradí dosud používanou MR-20, která byla do služby zařazena koncem minulého století.
***
V 5:30 UTC přestala pracovat ruská komunikační družice Jamal-201, která poskytuje signál v oblasti jižního Donu a podle některých zdrojů zůstala velká část Ruska bez signálu ústřední televize. Společnost Gazprom-Kosmičeskije sistěmy uvedla, že družice signál ze Země přijímá, ale už jej neodesílá zpět na Zem.
***
V Kazachstánu (ve městě Bajkonur) se střetli ředitelé kosmických agentur Ruska, Vladimir Popovkin, a Kazachstánu, Taglat Musabajev. Oba představitelé hovořili o otázkách spojených s výstavbou komplexu Bajtěrek na území kosmodromu Bajkonur.
***
Roskosmos oznámil, že po provedení testu nákladní lodi Progress M-14M bude provedeno jeho zakonzervování. Práce s nákladní lodí, jejíž start je naplánován na 26. leden 2012, budou obnoveny v první polovině ledna 2012.
***
Do montážní haly 92A-50 na kosmodromu Bajkonur byl přepraven urychlovací stupeň Briz-M s družicí NSS-14 pod aerodynamickým krytem. Stupeň byl poté připojen k nosné raketě Proton-M. Start je naplánován na 26. prosince.
***
Na kosmodromu Bajkonur vrcholí příprava ke startu kosmické lodi Sojuz TMA-03M; nosná raketa Sojuz-FG je připravena ke startu. Během dneška probíhala kontrola hermetičnosti potrubí, jímž bude do rakety čerpáno palivo. Posádka s instruktory probírala vzájemnou spolupráci s pozemním střediskem a rádiové spojení během startu.
***
Nigerijský prezident Goodluck Jonathan vydal k úspěšnému vypuštění družice NigComSat-1 prohlášení, v němž se uvádí, že tato událost je velkým krokem vpřed a že družice bude mít pozitivní dopad na rozvoj řady odvětví, jako např. komunikace, internetové služby, zdravotnictví, zemědělství i národní bezpečnost. V prohlášení bylo dále uvedeno, že NigComSat-1 přispěje k rozvoji nigerijských technologií spojených s řízením družic.
***
Na Mezinárodní kosmické stanici budou ruští kosmonauti Škaplerov a Ivanišin budou pracovat s experimentem Albedo, budou obnovovat kabeláž modulu Zvezda a instalují blok PCE Z0000.
***
V blízkosti Země proletí během dne dva asteroidy: krátce po půlnoci 2011 OV18 (ve vzdálenosti 0,05 AU) a ve 20:33 UTC 2008 YQ27 (ve vzdálenosti 0,099 AU).

Žádné komentáře:

Okomentovat