21.12.2011

Poslední aktualizace 22.12. 07:15 UTC
---------
Posledních šest segmentů hlavního a sekundárního zrcadla pro James Webb Space Telescope prošla závěrečnými kontrolami. Jedná se o úspěšné vyvrcholení několik let trvajícího procesu výroby a pozemních zkoušek těchto zrcadel.
***
Manažer projektu NASA Commercial Crew Program Ed Mango oficiálně oznámil, že do února 2012 bude přijímat návrhy na třetí fázi programu zaměřeného na soukromou dopravu astronautů na nízkou oběžnou dráhu. NASA poté do srpna vybere dva vítěze, kteří budou pokračovat v projektu. První dvě fáze projektu byly zaměřeny na jednotlivé komponenty, třetí fáze bude směřovat ke konečnému výsledku, dodal Mango.
***
Firma Astrium of Europe se dohodla na koupi majoritního podílu výrobce kosmické techniky Space Engineering S.p.A. Astrium získá 66,78 procenta italského výrobce, který je třetím největším producentem kosmické techniky v Evropě. Finanční podrobnosti transakce nebyly zveřejněny.
***
SES Government Solutions oznámil, že byly dokončeny úvodní testy zařízení Commercially Hosted Infrared Payload umístěné na družici SES-2, která byla vypuštěna letos v září. Zařízení bylo uvedeno do běžného provozu a prezident společnosti SES k tomu řekl, že "čidlo poskytuje cenné poznatky pro konstrukci dokonalejších zařízení."
***
Emirates Institution for Advanced Science & Technology (EIAST) a Národní kosmická agentura Kazachstánu (Kazkosmos) podepsaly v Dubaji memorandum o porozumění v oblasti kosmického výzkumu a technologií v rámci mírového využívání kosmického prostoru. Dokument podepsali generální ředitel EIAST Ahmed Obaid Al Mansoori a ředitel Kazkosmosu Talgat Musabajev.
***
Pozorování pomocí Hubbleova kosmického teleskopu (HST) ukázala, že na Plutu se nacházejí organické molekuly obsahující uhlík. HST odhalil, že některé látky na povrchu Pluta absorbují ultrafialové světlo ve větší míře než se očekávalo a to je zřejmě způsobeno přítomností organických látek nebo komplexních uhlovodíků.
***
Sonda Dawn zahájila snímkování asteroidu Vesta z malé výšky a získané snímky ukazují množství malých kráterů, které nebylo doposud patrné. Zobrazené plochy vykazují bohatou strukturu, velké množství malých kráterů a objekty připomínající stavby.
***
NASA uskutečnil v Arizoně padákové testy kabiny Orion, která by v roce 2014 měla poprvé startovat do vesmíru. Kabinu Orion shazovali z letadla C-130 z výšky 25.000 stop nad armádní základnou Yuma Proving Grounds. Stabilizační padáky byly otevírány mezi 15 a 20 tisíci stopami; poté následovalo vytažení řídicího a posléze dvou hlavních padáků. Při testech se ověřovalo chování kabiny při selhání některého z padáků.
***
Ve 13:16:15 UTC odstartovala z rampy č. 1 kosmodromu Bajkonur nosná raketa Sojuz-FG s kosmickou lodí Sojuz TMA-03M, která míří s tříčlennou posádkou (O. Kononěnko, A. Kuipers, D. Pettit) k Mezinárodní kosmické stanici. Start nosné rakety Sojuz-FG proběhl podle předem připraveného plánu. Po dosažení oběžné dráhy (528 vteřin po startu) pracují všechny systémy kosmické lodi Sojuz TMA-03M normálně. Kosmická loď se má k ISS připojit 23. prosince.
***
Kolem 10:00 UTC, tři hodiny před plánovaným startem lodi Sojuz TMA-03M, nastoupila posádka ve složení Oleg Kononěnko, André Kuipers a Donald Pettit do autobusu, který je převezl na startovní rampu. Před raketou velitel letu Kononěnko podal hlášení o připravenosti posádky řediteli Roskosmosu (a předsedovi Státní komise) Vladimirovi Popovkinovi. Poté kosmonauti vstoupili do výtahu, který je vyvezl na vrchol obslužné věže a z ní přestoupili do kosmické lodi. Kosmonauti zaujali svá místa v sedačkách asi dvě hodiny před startem (kolem 11:15 UTC).
***
V Indickém New Delhi zahajuje třídenní konference o temné energii ve vesmíru. Konferenci pořádají Centre for Theoretical Physics a Jamia Millia Islamia (Central University) a účasní se jí odborníci z Indie, USA, Švýcarska, Francie, Kanady, Austrálie a dalších zemí.
***
Na Mezinárodní kosmické stanici zahajují ruští kosmonauti třidenní technický experiment Bar, zaměřený na výběr vhodných metod a prostředků pro zjišťování míst v modulech stanice s porušenou hermetizací; druhým dnem také pokračují pokusy v rámci experimentu Albedo. Posádka bude dále věnovat pozornost obsluze automaticky probíhajících experimentů a budou zajišťovat technickou obsluhu stanice.

Žádné komentáře:

Okomentovat