22.12.2011

Poslední aktualizace 22.12. 20:20 UTC
---------
OAO Gazprom vyhlásilo výběrové řízení na stavbu nové telekomunikační družice Jamal-601; očekávaná výše kontraktu dosahuje 3,87 miliardy rublů. Termín dodání družice je do 30 měsíců od uzavření smlouvy, nejpozději však v říjnu 2014. Družice Jamal-601 nahradí družici Jamal-202, které koncem roku 2014 vyprší garantovaná doba provozu.
***
Ruský kosmonaut Oleg Kononěnko, velitel letu Sojuzu TMA-03M porušil dlouholetou tradici a na cestu si nevzal žádný talisman, který po navedení na oběžnou dráhu ukazuje začátek beztížného stavu. Ve svém osobním zavazadle má pouze upomínkové předměty a rodinné fotografie, ale i neobvyklý (jakutský) hudební nástroj chemus, na který by chtěl v kosmu zahrát.
***
Astronmomové z Institut de Recherche en Astrophysique et Planétologie, Université de Toulouse, s využitím dat z Keplerova kosmického teleskopu zjistili, že hvězda KOI 55 pohltila své dvě planety, které obíhaly v její blízkosti (blíže než v naší soustavě Merkur kolem Slunce). Hvězda KOI 55 dospěla do stadia, kdy se po vyčerpání vodíku ve svém jádře proměňuje v rudého obra a mnohonásobně zvětšuje své rozměry.
***
Americký senátor Jay Rockefeller poblahopřál studentům z West Virginia University, kteří byli vybráni pro uskutečnění svých projektů v téměř nulové gravitaci při letech speciálního letounu NASA. NASA zajistí provedení experimentů na palubě letadla a v Johnson Space Center v Houstonu. Vysokoškoláci se budou pokusům věnovat v červnu příštího roku.
***
NASA oznámil, že trenažer Shuttle Motion Simulator bude v příštím roce přemístěn do budovy patřící University Avenue. První část simulátoru bude odeslána v lednu, druhá bude následovat v červnu. Prof. John Valasek k tomu řekl, že simulátor je nedílnou součástí historie a bude zachován ve stavu v jakém se nacházel při výcviku poslední posádky raketoplánu (STS-135).
***
Čína oznámila, že v 03:26:15 UTC vypustila ze základny Taiyuan Satellite Launch Center pomocí nosné rakety Chang Zheng 4B družici Ziyuan yihao (ZY-1 02C)  pro dálkový průzkum Země. Původně byl start této družice ohlášen na 26. prosince. Družice, jejíž hmotnost je kolem 1500 kg, byla navedena na heliosynchronní dráhu ve výšce 762 až 770 km.
***
NASA oznámil, že trenažer Shuttle Motion Simulator bude v příštím roce přemístěn do budovy patřící University Avenue. První část simulátoru bude odeslána v lednu, druhá bude následovat v červnu. Prof. John Valasek k tomu řekl, že simulátor je nedílnou součástí historie a bude zachován ve stavu v jakém se nacházel při výcviku poslední posádky raketoplánu (STS-135).
***
Na kosmodromu Bajkonur pokračuje podle plánu příprava ke startu družice NSS-14. Dnes byla její nosná raketa Proton-M s urychlovacím blokem Briz-M a družicí převezena do plnicí stanice, kde budou nízkotlaké nádrže naplněny příslušnými plyny a kapalinami. Start se očekává 26. prosince.
***
Hrubá konstrukce družice Ekspress-AM6 byla z ruského závodu OAO Informacionnyje sputnikovyje sistěmy odeslána do Kanady, kde společnost MDA nainstaluje retranslační zařízení. Do Ruska se družice vrátí v září příštího roku a bude propojena se služební částí. Tato družice je druhým ruským satelitem, který bude vybaven převáděčí kanadské firmy MDA.
***
Mezinárodní tým astronomů vedený Musami Ouchim z University of Tokyo objevil galaxii, která existovala už 750 miliónů let po Velkém třesku. Tým nyní studuje spektra galaxie GN-108.036 a zjišťuje její vzdálenost od Země. Pro vědce je významné zjištění, že už v tak dávné době existovalo místa s intenzivním vznikem hvězd.
***
Ruská Mezirezortní komise zařadila ruskou kosmonautku Jelenu Serovovou do posádka, která se vydá k Mezinárodní kosmické stanici ve druhé polovině roku 2014. Velitelem tohoto letu byl určen Dmitrij Kondraťjev, třetí člen posádky nebyl doposud určen.
***
Jistý kompetentní pracovník společnosti Orbital Sciences uvedl, že první let lodi Cygnus pomocí nosné rakety Taurus II se uskuteční na přelomu jara a léta příštího roku. V březnu přitom společnost oznámila, že první start se uskuteční ve druhé polovině letošního roku.
***
Šéf Evropské kosmické agentury (ESA) J.-J. Dordain v rozhovoru s novináři řekl, že ESA neplánuje uskutečnění pilotované mise z kosmodromu v Kourou. Možnost pilotovaného letu z této základny se sice podrobně nezkoumala, ale v současnosti neexistuje takový program, který by vyžadoval start kosmické lodi z kosmodromu ve Francouzské Guyaně.
***
Generální ředitel Roskosmosu Vladimir Popovkin oznámil, že Rusko v roce 2012 vypustí čtyři pilotované kosmické lodě typu Sojuz a šest nákladních lodí Progress k Mezinárodní kosmické stanici. První Progress bude startovat 26. ledna 2012.
***
Sonda Cassini v rámci přípravy na řízený průlet kolem Saturnova měsíce Titan (2.1.2012) uskutečnila korekční manévr OTM-304 (Orbital Trim Maneuver).
***
Kosmonauti na ruském segmentu Mezinárodní kosmické stanice budou prověřovat přenos TV signálu na zem prostřednictvím pásma Ku, zkontrolují spojení mezi jednotlivými bloky stanice a otestují anténní přepínače a pult pro řízení ATV v modulu Zvezda. V rámci technické údržby bude kontrolován systém Elektron. Kosmonauti budou dále dohlížet na automatické vědecké experimenty a budou zajišťovat technickou obsluhu systémů stanice.
***
V blízkosti Země proletí asteroid 2011 XA3, objevený 15. prosince; minimální vzdálenost bude 0,040 AU (asi 5,9 miliónu km).

Žádné komentáře:

Okomentovat