23.12.2011

Poslední aktualizace 25.12. 06:00 UTC
---------
Přeseda Národní kosmické agentury Kazachstánu Talgat Musabajev se v Karagandě zúčastnil slavnostního odhalení sochy Jurije Gagarina. Slavnost se konala u příležitosti 50. výročí prvního letu do vesmíru a 20. výročí samostatnosti Republiky Kazachstán.
***
Tiskové oddělení Roskosmosu potvrdilo, že v roce 2012 bude proveden konkurz na místa v oddílu kosmonautů. Podrobnosti o podmínkách výběru budou zveřejněny na internetových stránkách Střediska přípravy kosmonautů J. A. Gagarina.
***
Ředitel Roskosmosu Vladimir Popovkin oznámil vytvoření vyšetřovací komise, která bude zkoumat příčiny havárie nosné rakety Sojuz při vynášení družice Meridaian. Popovkin dále řekl, že situace dospěla do bodu, kdy budou muset být přijata rázná opatření, včetně personálních.
***
Agentura RIA Novosti s odkazem na spolehlivý zdroj uvedla, že vzhledem k havárii nosné rakety družice Meridian-4 bude na Bajkonuru odložen start sestavy družic Globalstar-2. Družice má vynést na geocentrickou dráhu stejný typ nosné rakety jako neúspěšná raketa startující z Plesecka.
***
Společnost Microsoft vyvinula systém, který umožňuje sledovat hmotnost astronautů v beztížném stavu. Sledování hmotnosti astronautů během kosmického letu je důležité pro odhad atrofie svalstva, jež se objevuje už po dvou týdnech pobytu v beztíží. Aby se zabránilo poklesu fyzické kondice, musí astronaut každý den věnovat alespoň dvě hodiny cvičení.
***
Předseda Národní kosmické agentury Ukrajiny (NKAU) Jurij Aleksejev poskytl rozhovor časopisu Defense Express. Aleksejev se zabýval mezinárodní spoluprací kosmických agentur (např. spoluprací s Brazílií) a budoucností NKAU.
***
Z ruské atomové ponorky Jurij Dolgorukij byly vypuštěny salvou dvě mezikontinentální balistické rakety Bulava. Podle sdělení ruského ministerstva obrany byly testy úspěšné. Jedná se o poslední cvičné střelby z ruských ponorek v letošním roce.
***
V 15:22 UTC se kosmická loď Sojuz TMA-03M připojila k Mezinárodní kosmické stanici. Po třech hodinách kontrolních procesů byly otevřeny průlezy mezi kosmickou lodí a stanicí a posádka Kononěnko, Kuipers a Pettit přestoupila do ISS. Na ISS tak opět pracuje šestičlenná posádka.
***
Ve 12:08 UTC byla z rampy 43 kosmodromu Pleseck vypuštěna nosná raketa Sojuz-2.1b s urychlovacím stupněm Fregat a vojenskou spojovou družicí Meridian-4. Na raketě však selhal třetí stupeň a trosky rakety a družice dopadly na zem na Sibiři (zřejmě v oblasti Tobolska). Ředitel Roskosmosu Vladimir Popovkin k havárii uvedl, že je to velké nepříjemnost a ukazuje to na to, že raketový sektor se nachází v krizi. Popovkin dále upřesnil, že příčina nehody je v raketovém motoru.
***
Prezident RKK Energija Vitalij Lopota řekl, že většina ruských zařízení odesílaných na Mezinárodní kosmickou stanici neprošla pozemními zkouškami. Týká se to také vědeckých přístrojů. Dále uvedl, že přestože se na experimentech ruského segmentu účastní na 40 ruských organizací, není kapacita stanice plně vytížena.
***
Japonská vláda hodlá podporovat rozvoj kosmických výzkumů, oznámil to Osamu Fujimura (hlavní tajemník kabinetu). Vláda zpracuje strategii "kosmické politiky" a projedná ji na příštím zasedání v lednu 2012. Samotná strategie by měla být hotova v dubnu a její součástí bude i změna zákona o vzdušném prostoru.
***
Na kosmodromu Bajkonur zasedala Státní komise, která po posouzení stavu přípravy schválila vyvezena nosné rakety Proton-M s družicí NSS-14 na startovní rampu. Přepravní operace bude zahájena 24. prosince ráno a raketa bude ustavena na startovní plošinu 200. Start je naplánován na 26. prosinec.
***
V rámci zkoušek kosmického radioteleskopu Spektr-R byla uskutečněna první seance interferometrických výzkumu na vlně 6 cm. Objektem výzkumu byla galaxie BL Lacertae.
***
NASA při pádových zkouškách testoval kosmickou loď Orion a její chování při sestupu na padácích. Kabina byla shazována z letounu C-130 Hercules a klesala podle různých scénářů otevírání padáků. Jedním s testů byl také sestup na dvou padácích místo obvyklých tří. Kabina při tomto testu klesala rychlostí 33 m/s, což je maximální konstrukční rychlost přistávání.
***
Z ponorky HMS Astute britského královského námořnictva byly v rámci prvních testovacích střeleb v oblasti Severní Ameriky vůbec poprvé zkušebně odpáleny řízené střely s plochou dráhou letu Tomahawk. Střela Tomahawk proletěla rychlostí 885 km/hod. nad Mexickým zálivem a poté zasáhla předem určený cíl.
***
Arianespace a Francouzská kosmická agentura (CNES) oznámily, že uzavřely novou pětiletou smlouvu ve výši 700 miliónů € s hlavními společnostmi provádějícími operativní a údržbové práce na kosmodromu v Kourou. Cena je fixní a je rentabilní při třech startech ročně; v případě četnějších startů se náklady na jedno vypuštění významně snižují.
***
V montážní hale 31 kosmodromu Bajkonur byla ke druhému stupni nosné rakety Sojuz-2.1a přistykována sestava urychlovacího stupně s družicemi souboru Globalstar-2. Během dne bude po mechanickém a elektrickém propojení těles provedena jejich kontrola. Raketa by měla odstartovat 28. prosince.
***
Podle sdělení Evropské kosmické agentury první družice systému Galileo vysílá data v potřebné kvalitě. Testování provádí belgická pozemní stanice v Redu. Druhá z družic, které vynesla v říjnu z kosmodromu v Kourou ruská raketa Sojuz, bude testována začátkem příštího roku.
***
V severní Namibii, asi 750 km severně od hlavního města Windhoeku, byl nalezen sférický kovový předmět o hmotnosti 6 kg a průměru 35 cm. Těleso bylo nalezeno asi 18 metrů od kráteru s průměrem 4 metry a hloubkou 33 cm. V předpokládané době dopadu slyšeli místní obyvatelé několik slabých explozí. Předmět byl objeven již v polovině listopadu; poté se orgány místní správy správy pokoušely objasnit původ předmětu samy, nyní se obrátily o pomoc na Evropskou kosmickou agenturu a NASA.
***
Na Mezinárodní kosmické stanici prověří ještě před příletem kosmické lodi Sojuz TMA-03M stykovací uzel; Sojuz se má ke stanici připojit v 15:22 UTC. Poté bude provedena kontrola hermetizace připojení a trojice ze Sojuzu přestoupí do ISS. Kosmonauti vyloží z lodi náklad, část nákladu patřící ESA bude přesunut na americký segment stanice, a provedou zakonzervování dopravní lodi Sojuz TMA-03M. Od této chvíle bude opět na stanici pracovat šestičlenná posádka; dočasné omezení na tři kosmonauty bylo způsobené havárií nákladní lodi Progress. Kosmonauti dále zanesou výsledky experimentu Iděntifikacija do laptopu a přesunou schránky experimentu Bioekologija do modulu Zvezda.

Žádné komentáře:

Okomentovat