24.12.2011

Poslední aktualizace 24.12. 19:00 UTC
---------
Na tiskové konferenci na Bajkonuru řekl zástupce NASA William Gerstenmayer, že USA by chtěly prodloužit dobu používání Mezinárodní kosmické stanice do roku 2028. Přestože NASA uvažuje o prodloužení doby činnosti stanice, neplánuje vyslání nových modulů k ISS a pro výzkumy hodlá používat stávající moduly.
***
National Space Club of Florida oznámil, že cenu Florida National Defense Space Award za rok 2011 získá kapitán Steve Nielson z Cape Canaveral AFS. Cena, která bude předána 10. ledna 2012, je kapitánu Mielsonovi udělena za příspěvek k národní obraně a k výzkumu vesmíru.
***
Představitel administrativy Novosibirské oblasti Michail Kravčenko řekl, že oblast pádu trosek nosné rakety Sojuz a družice Meridian nejsou zamořeny. V oblasti pracovala skupina Ministerstva pro mimořádné události, ale žádné radioaktivní ani chemické znečištění neobjevila.
***
Na zasedání Státní komise na kosmodromu Bajkonur byl schváleno v pokračování přípravy startu nosné rakety Sojuz-2.1a se sestavou šesti družic Globalstar-2. Státní komise tak rozhodla i přes nedávnou havárii stejného typu rakety při vypuštění ze základny Pleseck.
***
Na letiště Jubilejnyj byla letounem An-124-100 Ruslan dopravena americká telekomunikační družice Sirius FM-6. Po vyložení z letounu byl přepravní kontejner přeložen na železniční podvozek, na němž bude převezen do montážní haly komplexu 92A-50. Předběžný termín startu byl stanoven na leden 2012.
***
Na startovní plošinu 200 kosmodromu Bajkonur byla převezena nosná raketa Proton-M s komunikační družicí NSS-14. Po ustavení rakety do vertikální polohy byly zahájeny práce podle grafikonu prvního startovního dne.
***
Francouzská kosmická agentura (CNES) u příležitosti 5. výročí vypuštění kosmického teleskopu CoRoT (start 26.12.2006) uvedla, že 15 exoplanet objevených tímto přístrojem bylo potvrzeno pozemními pozorováními. Do konce listopadu letošního roku družice zjistila celkem 612 možných exoplanet. K úspěchům tohoto teleskopu také patří to, že v roce 2009 objevil první exoplanetu zemského typu - CoRoT-7c, která je asi osmkrát větší než Země. Koordinátor programu hledání exoplanet v CNES Olivier La Marle k tomu dodává, že satelit přinesl mnohem bohatší výsledky, než se původně očekávalo.
***
Kosmonauti na Mezinárodní kosmické stanici budou provádět pravidelný týdenní úklid a poté budou odpočívat. Nově přibyvší kosmonauti se budou seznamovat s provozem stanice. Kosmonauti budou dále dohlížet na automaticky probíhající vědecké experimenty a provádět nezbytnou technickou údržbu systémů stanice. Na stanici nyní pracuje šestičlenná posádka, kterou tvoří tři kosmonauti Roskosmosu (Škaplerov, Ivanišin, Kononěnko), dva NASA (Burbank, Pettit) a jeden ESA (Kuipers).
***
Kolem Země proletí asteroid 2008 AF3 (objevený 10.1.2008), který se přiblíží na minimální vzdálenost 0,092 AU (tj. 13,7 miliónu km).

Žádné komentáře:

Okomentovat