25.12.2011

Poslední aktualizace 25.12. 20:15 UTC
---------
Server listu Izvestuje s odvoláním na ředitele Roskosmosu Vladimira Popovkina (viz foto) uvedl, že v Rusku získá monopol na vývoz kosmické techniky nově vytvořená organizace. Tento krok byl přijat kvůli lepší koordinaci mezi výrobními podniky. Popovkin dále uvedl, že konkurence mezi ruskými výrobci v rámci Ruska musí být zachována, ale ve vztahu k zahraničí je třeba, vzhledem ke konkurenci v tomto sektoru, vystupovat v zájmu Ruska jednotně. Doposud ruské podniky kosmického a raketového sektoru vyvážely kosmickou techniku samostatně.
***
Na startovní komplex plošiny 31 kosmodromu Bajkonur byla vyvezena nosná raketa Sojuz-2.1a s urychlovacím blokem Fregat a sestavou šesti družic Globalstar-2. Po ustavení do vertikální polohy byly bezprostředně zahájeny práce prvního startovního dne. Plánovaným dnem vypuštění rakety je 28. prosinec.
***
Administrativa Ordynského okresu oznámila, že poskytla pomoc Andreji Krivoručenkovi, na jehož dům dopadl fragment družice Meridian a poničil střechu. Podle některých sdělovacích prostředků byla střecha domu nově pokryta teprve letos na jaře. Sám Krivoručenku řekl, že střechu společně se svým synem opravil již v sobotu (23.12.).
***
Americký astronaut Daniel Burbank pořídil z paluby Mezinárodní kosmické stanice fotografie komety Lovejoy, která nedávno proletěla v těsné blízkosti Slunce - necelých 140.000 km od jeho povrchu. Astronomové přitom předpokládali, že se kometa během přiblížení ke Slunci rozpadne, ale ta průlet perihelem přežila a pouze ztratila svůj ohon. Nyní se u této komety objevil ohon nový, který je dobře pozorovatelný.
***
Ruská agentura RIA Novosti oznámila, že v oblasti asi 100 km od Novosibirska bylo nalezeno osm fragmentů neúspěšné družice Meridian. Jeden z nich, který tvořila titanová koule o hmotnosti kolem 5 kg, dopadl na střechu jednoho domu v městské části Ordyn.
***
Na Mezinárodní kosmické stanici nejsou naplánovány žádné mimořádné činnosti - bude prováděna jen nezbytná technická údržba zařízení a vědeckých experimentů. Kosmonauti se poté budou věnovat osobnímu programu a budou odpočívat.

Žádné komentáře:

Okomentovat