26.12.2011

Poslední aktualizace 27.12. 06:45 UTC
---------
Indická kosmická agentura ISRO bilancovala rok 2011 a konstatovala, že přes nevypuštění dvou družic pro dálkový průzkum Země byl tento rok úspěšný. Bylo vyneseno celkem devět satelitů (osm pomocí vlastních nosných raket, jeden pomocí rakety Ariane 5) a ve středisku Vikram Sarabhai Space Centre v Thiruvananthapuramu byl do provozu uveden superpočítač provozovaný ISRO. V roce 2011 se rozjel projekt Remote Sensing Data Policy, který umožňuje šíření dat získaných z družic dálkového průzkumu Země a probíhala výuka studentů ve vlastním ústavu (Indian Institute of Space Science and Technology).
***
Gilles Leclerc z Kanadské kosmické agentury uvedl, že Kanada podle dohody o využívání Mezinárodní kosmické stanice nemá do konce tohoto desetiletí místo v žádné posádce. Přestože je ve výcviku šest kanadských adeptů kosmického letu, bude se agentura soustřeďovat na vysílání satelitů pro dálkový průzkum Země a na vojenské aplikace.
***
V závěrečné fázi předstartovních příprav nosné rakety Proton-M s družicí NSS-14 se objevil nestandardní data. Proto byl odpočet zastaven a start přesunut na náhradní termín 27.12. Později bylo rozhodnuto start odložit. Z rakety bude odčerpáno palivo a raketa bude 27. prosince vrácena do montážní haly, kde proběhne výměna vadného zařízení a nové testování. Termín nového startu závisí na rychlosti opravy a zatím nebyl ani předběžně stanoven.
***
Strategické velení USA oznámilo, že neúspěšná ruská sonda Fobos-Grunt zanikne v hustých vrstvách atmosféry 13. ledna 2012 kolem 22:27 UTC.
***
Tiskový mluvčí voroněžského KB chimavtomatiky Aleksandr Kažikin řekl agentuře RIA Novosti, že původcem ztráty družice Meridian byla porucha motoru třetího stupně. Přesná příčina poruchy nebyla dosud stanovena
***
Vláda Ruské federace udělila prémii Jurije Gagarina za rok 2011. Prémie získali Jurij Koptěv (předseda vědeckotechnické rady korporace Rostěchnologija), Oleg Baklanov (vedoucí programu raketové a kosmické techniky OAO Rosobščemač) a Boris Čertok.
***
Na kosmodromu Bajkonur zasedala Státní komise, která schválila plnění nádrží nosné rakety Proton-M komponenty paliva. Současně byl potvrzen termín startu rakety Proton-M s telekomunikační družicí NSS-14, a to 26. prosince v 18:41 UTC (22:41 moskevského času). Družici pro holandskou společnost NSS vyrobila americká firma Space Systems/Loral a vypuštění zajišťuje společnost International Launch Services. Družice bude po zakotvení na geostacionární dráze poskytovat telekomunikační služby pro Severní a Jižní Ameriku a pro evropské země.
***
Čínská vláda plánuje zavedení satelitního navigačního systému pro zjednodušení pohybu vozidel po Pekingu. V průběhu roku 2012 má být 12.000 vozidel veřejné dopravy a taxíků z oblasti Pekingu vybaveno zařízením GPS. Experimentální provoz, řízený společností Beijing Palmcity Science and Technology Co., bude probíhat do října.
***
Tiskové oddělení Centra pro přípravu kosmonautů (CUP) oznámilo, že 27. a 28. prosince navštíví ruský Děda Mráz středisko přípravy kosmonautů. V úterý 27. prosince přijde Děda Mráz do Střediska řízení letu v Koroljovu, odkud pozdraví kosmonauty na Mezinárodní kosmické stanici a pozdraví je u příležitosti Nového roku. Další den, 28. prosince, bude ruský Děda Mráz v Hvězdném městečku, kde se uskuteční tradiční akce pro kosmonauty, pracovníky CUP a výcvikového střediska a pro jejich děti.
***
Agentura RIA Novosti oznámila s odvoláním na specialistu pro mimořádné události Anatolije Rjasňjanského, že u vesnice Lukovka (Novosibiřská oblast) byly nalezeny další dva fragmenty havarované družice Meridian, která neúspěšně odstartovala 23. prosince. Celkově tak bylo nalezeno už 10 částí družice.
***
Na ruském segmentu Mezinárodní kosmické stanice bude hlavním bodem realizace experimentu Albedo (sledování charakteristik vyzařování Země) a přenos nákladu z kosmické lodi Sojuz TMA-03M do prostor stanice. Šestičlenná posádka 30. expedice se bude dále věnovat automaticky probíhajícím vědeckým experimentům a technické obsluze jednotlivých systémů stanice. Tři nově přibyvší kosmonauti mají volnější režim v rámci adaptace na podmínky kosmického letu.
***
V blízkosti Země proletí dva asteroidy: 2000 YA (objeven 16.12.2000) ve vzdálenosti 0,0074 AU (tj. 1,1 miliónu km) a 2001 YE4 (objeven 21.12.2001) ve vzdálenosti 0,067 AU (tj. asi 10 miliónů km).

Žádné komentáře:

Okomentovat