27.12.2011

Poslední aktualizace 28.12. 12:00 UTC
---------
Server space.com zveřejnil snímek zanikajícího horního stupně nosné rakety Sojuz, která k Mezinárodní kosmické stanici vynesla pilotovanou loď Sojuz TMA-03M. Zánik objektu v hustých vrstvách atmosféry byl sledován 24. prosince kolem 17:30 pozorovateli z Belgie, Nizozemí, Francie a Německa. Zveřejněnou fotografii pořídil Roman Breisch.
***
Ruský prezident Dmitrij Medveděv řekl na setkání s vysokými důstojníky, že komplex Bulava nebude dále testován a systém bude zařazen do výzbroje námořnictva. Komplex Bulava se stane součástí strategických jaderných sil námořnictva.
***
V Pekingu bylo oznámeno, že dnešním dnem začíná čínský navigační systém Beidou vysílat navigační data. Provoz čínského navigačního systému je zatím veden jako testovací a je dostupný v Číně a jejím nejbližším okolí. V následujících letech bude vypuštěno ročně sedm až osm družic, které rozšíří oblast využívání navigačních dat.
***
Z kosmodromu Bajkonur byla odpálena mezikontinentální balistická raketa RS-18 (Stilet), jejíž hlavice zasáhla cvičný cíl polygonu na Kamčatce. Raketa byla odpálena v rámci programu směřujícímu k prodloužení doby použitelnosti rakety RS-18.
***
Ruský ministr obrany Anatolij Serdjukov oznámil, že byla dokončena kompletace obranného systému Ruska, navrženého k ničení libovolných raket. V dalších letech mají být rozmístěny rakety určené k případnému úderu na prvky protiraketové obrany, budované Spojenými státy v oblasti východní Evropy, poblíž Ruských hranic.
***
Na startovním komplexu 200 kosmodromu Bajkonur probíhají práce na vrácení nosné rakety Proton-M do montážní haly. V hale bude vyměněna řídicí jednotka, která byla příčinou odložení startu, a celá raketa bude znovu kompletně otestována. Teprve potom bude stanoven náhradní termín startu.
***
Tiskové oddělení Roskosmosu oznámilo, že příprava startu nosné rakety Sojuz-2.1a probíhá podle harmonogramu. Byly provedeny komplexní kontroly pozemního zařízení startovního komplexu, systémů nosné rakety i sestavy družic Globalstar-2. Zítra ráno Státní komise posoudí stav příprav a rozhodne o vypuštění rakety. Podle posledních informací bude dodržen stanovený termín startu: 28. prosinec 2011.
***
Vedení ruského Střediska přípravy kosmonautů, aktivní kosmonauti a další pracovníci střediska blahopřáli Igoru I. Suchorukovi k jeho 70. narozeninám. Suchorukov je vedoucím specialistou tréninkového komplexu řízení pilotovaných kosmických lodí. Jubilant působí ve středisku více než 40 let a podílel se na přípravě misí v rámci programů Sojuz, Saljut, Mir, Almaz i Mezinárodní kosmické stanice.
***
Příčinou odložení startu nosné rakety Proton-M s telekomunikační družicí Proton-M na kosmodromu Bajkonur byla závada povelové aparatury na urychlovacím bloku Briz-M. Oznámila to tisková služba Roskosmosu.
***
Čína oznámila, že v roce 2012 vypustí v rámci budování vlastního navigačního systému Beidou celkem šest družic. Tím bude dokončena výstavba sítě, která pokryje větší část asijsko-tichomořské oblasti.
***
Na Mezinárodní kosmické stanici kosmonauti instalují baterie do aparatury experimentu Uragan, který bude probíhat do 1. ledna a A. Škaplerov se podrobí vyšetření srdce v rámci experimentu Pnevmokard. Kosmonauti bude provádět technickou obsluhu stanice a budou kontrolovat probíhající vědecké experimenty.
***
Připomínáme si 440 výročí narození (ve Weil der Stadtu) významného německého astronoma Johannese Keplera, autora základních tří pohybových zákonů planet.

Žádné komentáře:

Okomentovat