29.12.2011

Poslední aktualizace 29.12. 21:00 UTC
---------
Česká republika splnila podmínky Evropské kosmické agentury pro přesun řídícího centra navigačního systému Galileo do Prahy; uvedl to mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák. Hostitelskou smlouvu oficiálně podepíší ministr dopravy Pavel Dobeš a výkonný ředitel GSA Carlo des Dorides 26. ledna 2012 v průběhu kongresu Galileo Application Congress, který se bude konat rovněž v Praze.
***
Podle zpravodajské agentury Fars Írán nedávno zavedl do výzbroje jednotek protivzdušné obrany protiletadlový raketový systém Mersad, vyvinutý vlastními silami, který údajně výrazně zvyšuje bojovou sílu protivzdušné obrany.
***
Čína oznámila, že na univerzitě v Pekingu byl oficiálně vytvořen Institut strategického rozvoje aerokosmických technologií. Nový institut by v budoucnu měl hrát v Číně podobnou roli jakou má v USA agentura NASA.
***
Američtí vědci Paul Davies a Robert Wagner z University of Arisona navrhli, aby uživatelé internetu pátrali na snímcích pořízených sondou LRO po stopách mimozemšťané zanechaných na Měsíci. Vědci uvádějí, že stopy (nebo předměty) ponechané na měsíčním povrchu nepodléhají přírodním vlivům jako na Zemi a mohou se tak uchovat věčně. Jejich návrh navazuje na program SETI a nebude vyžadovat žádné finanční prostředky.
***
Mluvčí čínského ministerstva obrany reagoval na obavy některých komentátorů, že Čína budováním navigačního systému Beidou zvyšuje vojenské nebezpečí. Mluvčí uvedl, že navigační systém je určen především pro potřebu různých civilních aplikací, což ovšem přispívá k obranyschopnosti země. Veškeré obavy o vojenské hrozbě odmítl jako neopodstatněné.
***
Podle průzkumu redakce The Associated Press bylo na Floridě ukončení letů amerických raketoplánů jednou ze tří nejdůležitějších zpráv roku 2011. Stalo se tak zejména proto, že spolu s ukončením éry raketoplánů přišla řada pracovníků NASA a jejich dodavatelů o práci.
***
Společnost Orbcomm and Space Exploration Technologies (SpaceX) zveřejnila harmonogram vypouštění komunikačních družic druhé generace (OG2). První prototyp má startovat v polovině roku 2012 a další dvě družice mají následovat do konce roku 2012. V roce 2013 by mělo být vypuštěno dvanáct družic a posledních 18 pak v roce 2014. Všechny budou vyneseny nosnými raketami Falcon 9.
***
Bývalý předseda Indické kosmické agentury (ISRO) profesor U. R. Rao v zahajovacím projevu na Dhirubhai Ambani Commemoration Day řekl, že astrologové a pověrčivost jsou největšími překážkami rozvoje Indie. Rao obvinil astrology, že jejich předpovědi jsou plodnou půdou pro šíření pověr a pseudovědeckých informací.
***
Mluvčí čínské kosmické agentury Zhang Wei oznámil, že v roce 2012 budou vypuštěny kosmické lodě Shenzhou-9 a Shenzhou-10, které se připojí k modulu Tiangong-1. Bližší podrobnosti o připravovaných letech ale neuvedl.
***
Ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin vyzval představitele Roskosmosu, aby přijali taková bezpečnostní opatření, která znemožní vstup nepovolaných osob do jejich objektů. Výzva vyplynula z nedávné internetové reportáže, v níž se popisuje "návštěva" blogerů v objektech NPO Eněrgomaš. Blogeři po pět nocí chodili v různých budovách (a pořídili desítky fotografií) a ani v jednom případě nepotkali ochranku. Rogozin požádal šéfa Roskosmosu Popovkina o podání zprávy o přijatých opatřeních.
***
Anthony J. Navarra, ředitel globálních operací firmy Globalstar, oznámil, že šestice družic Globalstar-2 se úspěšně oddělila od stupně Fregat a pohybují se po plánované dráze ve výšce asi 920 km. Navarra dále řekl, že nové družice umožní rozšířit nabídku služeb po celé Zemi.
***
NASA upřesnil informaci, že dvojice amerických sond Gravity Recovery and Interior Laboratory (GRAIL) budou 31. prosince umístěny na oběžnou dráhu kolem Měsíce; GRAIL-A manévr provede 31.12. v 21:21 UTC, GRAIL-B 1. ledna ve 22:05 UTC. Přechod z "pomalé" přeletové dráhy na selenocentrickou má trvat asi 40 minut. Sondy GRAIL mají z oběžné dráhy získávat data, jež umožní získat přehled o vývoji Měsíce v minulosti.
***
V "Bílé knize čínských kosmických aktivit - 2011", zveřejněné dnes tiskovou kanceláří Státní rady ČLR, se hovoří, že Čína v nejbližších pěti letech začne pracovat na přípravě pilotovaného letu na Měsíc. I pro tento účel se začne s využíváním nosných raket CZ-5, CZ-6 a CZ-7, jejichž vývoj se dokončuje.
***
V Ordyňském okrese Novosibiřské oblasti byl nalezen třináctý fragment družice Meridian. Jedná se o díl dlouhý jeden metr a široký 30 cm, který dopadl daleko od obydlených míst a nezpůsobil žádné škody. V oblasti bylo nalezeno také větší množství úlomků nosné rakety.
***
Posádka Mezinárodní kosmické stanice začala pracovat v plné - šestičlenné - sestavě. Pro Kononěnka, Kuiperse a Pettita byla prvním "ostrým" pracovním dnem středa 28. prosince. Během 29. prosince budou kosmonauti kromě vědeckých experimentů provádět výměnu kompresorů v systému vzduchotechniky stanice a zajistí údržbu systému Elektron. Dále se budou věnovat běžné technické obsluze systémů ISS.
***
V blízkosti Země proletí asteroid 2011 XD1, a to ve vzdálenosti 0,033 AU.

Žádné komentáře:

Okomentovat