30.12.2011

Poslední aktualizace 31.12. 07:45 UTC
---------
Družice NASA objevily nedaleko západních břehů Jemenu nový vulkanický ostrůvek - jedenáctý z tzv. Zaubaírských ostrovů. Většina takto se objevivších se sopečných ostrůvků nemá dlouhého trvání, ale podle vulkanologa Ricka Wundermana má tento ostrov šanci na přežití.
***
Podle agenturních zpráv vyzkoušel Írán v rámci vojenského cvičení v Perském zálivu svoje rakety dlouhého doletu. Agentura Fars uvedla, že byly odpáleny rakety Šaháb-3 s doletem kolem 1000 km a Sadžíl-2 s doletem až 2400 km. Podle mluvčího íránského ministerstva zahraničí Ramína Mahmanparasta žádná z těchto raket není určena pro jaderné hlavice.
***
Nizozemský amatérský astronom pořídil 28. prosince snímky neúspěšné ruské sondy Fobos-Grunt, které je na nízké geocentrické dráze. Snímek byl pořízen desetipalcovým dalekohledem Newtonova typu a pozorovatel uvedl, že sonda je obklopena pruhem oranžové barvy, což by mohla být fólie, do které byla sonda "zabalena".
***
Indické vojenské letectvo a ISRO (Indian Space Research Organisation) podepsaly dokument, který tvoří základnu pro výběr kandidátů na kosmický let. Generální ředitel armádního lékařského sboru H. L. Kakria řekl, že dohoda je dlouhodobá a s prvním výběrem kandidátů pro vlastní indickou misi se počítá až v roce 2020. Čas zbývající do zahájení výběru bude věnován přípravě potřebného vybavení.
***
Vědecký pracovník NASA Ed Stine řekl, že sonda Voyager 1 je velmi blízko mezihvězdného prostoru; je nyní necelých 18 miliard km od Země. Sonda, která byla vypuštěna v roce 1977, se ale stále nachází uvnitř heliosféry. Stone dodal, že sonda je nejvzdálenějším objektem vyrobeným lidmi a bude první, který také dosáhne mezihvězdného prostoru. Stone ještě řekl, že doufá v to, že sonda v té době bude mít ještě dostatek elektrické energie pro předávání dat na Zemi.
***
Ruský premiér Vladimir Putin uložil vicepremiérovi Vladislavu Surkovovi, aby se věnoval otázkám navigačního systému Glonass a jeho rozšíření v moderním vzdělávání, vědě a ochraně zdraví.
***
Val Munsami, náměstek generálního ředitele Odboru pro vědu a techniku řekl, že Jihoafrická republika zaostává ve využívání kosmických technologií. A to nejen ve srovnání s rozvinutými zeměmi světa, ale i ve srovnání se zeměmi Afriky. Nedostatky vidí zejména v nevyužívání satelitů pro dálkový průzkum a uvádí, že Nigérie, Alžírsko, Egypt i Angola takové družice mají, Jižní Afrika ne.
***
Budoucnost americké kosmonautiky (její financování) závisí na výsledku prezidentských voleb. Jeden znbsp;republikánských kandidátů Mitt Romney v nedávné debatě odmítl financovat expenzi do vesmíru a zesměšňoval jakékoliv myšlenky na založení kolonie na Měsíci a tamní těžbu nerostných surovin.
***
David Lehman z Jet Propulsion laboratory řekl, že tým NASA řídící sondy GRAIL nebude slabit příchod Novéhop roku a plně se věnuje navedení obou sond na selenocentrickou dráhu. Sondy putovaly k Měsíci po tři měsíce a urazily přes tři milióny km. Úkolem sond je zmapovat gravitační pole Měsíce a přispět k vytvoření teorie o jeho vnitřním uspořádání.
***
V americkém státě Virginia byla navržena daňová úleva pro ty, kteří si zaplatí vyslání svých zpopelněných ostatků do vesmíru. Úlevu ve výši 8000 dolarů by získal každý občan Virginie, který využije k této "službě" místní základnu Mid-Atlantic Regional Spaceport na Wallops Island. Má se tím otevřít nový prostor pro podnikání; problém je ale v tom, že základnu nyní provozuje soukromá Virginia Commercial Spaceflight Authority.
***
Na mezinárodní kosmické stanici je pro posádku naplánován běžný pracovní den. Mezi jinými úkoly budou kosmonauti věnovat hodinu pracovního času snímkování Země v rámci experimentů Ekon a Sejněr; další půlhodina bude věnována experimentu Plazmennyj kristall. Bude zahájena příprava nového vědeckého experimentu BAR a do volných prostor nákladní lodi Progress M-13M bude uložen nepotřebný materiál a odpad.

Žádné komentáře:

Okomentovat