31.12.2011

Poslední aktualizace 31.12. 23:45 UTC
---------
Ve 21:21 UTC přešla americká sonda GRAIL-A z přeletové na selenocentrickou dráhu. Předběžně bylo stanoveno, že se sonda pohybuje po dráze ve vzdálenosti 90 až 8363 km od měsíčního povrchu s dobou oběhu 11,5 hodiny; oběžná dráha se bude později upravovat. Zítra má sondu GRAIL-A následovat její dvojník, sonda GRAIL-B.
***
Profesor astronomie Geoffrey Marcy byl jmenován předsedou nadace Watsona a Marilyn Albertsových (ti ji založili v roce 1998). Nadace podporuje činnost v oblasti hledání mimozemských civilizací (SETI). Marcy se na University of Berkeley věnuje hledání a zkoumání exoplanet a ke své práci řekl, že "nedávné objevy vzdálených exoplanet podobných Zemi nás nevyhnutelně povedou k intenzivnější práci v související SETI." Watson Alberts ke jmenování dodal, že tímto předsednictvím je zaručeno, že výzkum SETI bude i nadále v Berkeley intenzivně pokračovat.
***
Společnost SSC oznámila, že úspěšně dokončila navedení družic Pleiades 1A, Elisa a SSoT na konečné pracovní dráhy (družice byly vypuštěny 17. prosince ruskou raketou Sojuz ze základny v Kourou). SSC má jednu z hlavních řídících stanic v Esrange (Švédsko) a při své činnosti spolupracuje se stanicemi globální sítě PrioraNet na Aljašce, v Austrálii a v Chile.
***
Šestice kosmonautů na Mezinárodní kosmické stanici odvysílala na Zemi novoroční poselství, ve kterém velitel posádky Daniel Burbank mj. řekl: "Má posádka i já přejeme všem na planetě Zemi z paluby Mezinárodní kosmické stanice šťastný nový rok (My crew and I, we're all here to take a few minutes out of our time to wish everybody on planet Earth a happy new year from low-Earth orbit aboard the International Space Station). Na stanici pracuje skutečně mezinárodní posádka, která zastupuje národy celého světa."
***
Posádka Mezinárodní kosmické stanice přivítá Nový rok celkem šestnáctkrát. Poprvé proletí časovou hranicí v 11:34:30 UTC v oblasti Austrálie a naposledy 1. ledna 2012 v 10:46:20 UTC východně od Nového Zélandu. V okamžiku, kdy bude na palubě ISS půlnoc (čas se měří podle světového času; v moskevském řídicím středisku budou 4 hod. 1. ledna a v Houstonu bude 18 hod. 31. prosince), se bude stanice nacházet nad Atlantským oceánem.

Žádné komentáře:

Okomentovat