1.1.2012

Poslední aktualizace 1.1. 21:40 UTC
---------
Ředitel Kanadské kosmické agentury David Kendall řekl, že na geocentrických drahách roste počet "skoronehod", při nichž dochází k těsnému průletu nejrůznějších úlomků kolem funkčních družic. Z kosmického odpadu se tak stává stále větší problém. Kendall, který je rovněž předsedou Inter-Agency Debris Coordination Committee, dodal, že v současné době se uvažuje o systémech, jež by vyčistily prostor kolem Země.
***
Ve 21:43 UTC po 37 minutách práce motoru přešla americká sonda GRAIL-B (Gravity Recovery and Interior Laboratory) na selenocentrickou dráhu. Do března, kdy začne vědecká část mise, bude postupně snížena výška dráhy na 55 km. Sondy GRAIL-A a GRAIL-B budou mapovat rozložení měsíčního gravitačního pole.
***
Velitel 45th Space Wing generál Anthony Cotton uvedl, že v letošním roce jeho jednotka bude zajišťovat vypuštění 11 raket ze základny na Cape Canaveral. Přitom nevyloučil, že během roku může se toto číslo může navýšit. Mezi vypouštěnými objekty budou družice důležité pro zajištění národní bezpečnosti a komunikační družici na podporu mobilních komunikací.
***
Robert Cabana, ředitel Kennedy Space Center (KSC) na Floridě, prohlásil, že "nový rok přináší mnoho výzev, ale tým KSC je připraven". Současnou prioritou pro KSC je zajištění komerčních programů nosných raket a dopravy astronautů na nízkou oběžnou dráhu (do roku 2015 by Američané měli využívat soukromou kosmickou loď pro dopravu posádky na Mezinárodní kosmickou stanici). Nejbližším takovým letem bude první mise nákladní lodi Dragon společnosti SpaceX k ISS.
***
Jane Poynter[ová], prezidentka Paragon Space Development v tiskové zprávě oznámila, že Lance Bush, který byl jmenován do funkce generálního ředitele Challenger Center for Space Science Education, se ujme své funkce v pondělí 2. ledna. Bush už téměř 20 let pracuje pro NASA a doposud byl vedoucím washingtonské kanceláře Paragon Space Development.
***
V Číně začal fungovat výzkumný ústav zaměřený na rozvoj technologií v oblasti letectví a kosmonautiky. Ústav byl založen společně  Čínskou akademií inženýrství a Čínskou korporací pro vědu a techniku (CASTC). Ústav, který bude studovat a poskytovat konzultační služby týkající se letecké a kosmické strategie a technického rozvoje, je první svého druhu v Číně. S ústavem mají spolupracovat přední společnosti, vysoké školy a další výzkumné organizace působící v této oblasti.
***
Oklahoma State University uvedla, že tým jejích studentů se bude podílet na vzdělávacím projektu Discovery. Společně s týmy z dalších devíti univerzit se v dubnu zúčastní v Johnson Space Center v Houstonu programu, v jehož rámci budou studenti provádět své experimenty v podmínkách krátkodobé mikrogravitace. K navození tohoto stavu bude využíván upravený letoun Boeing 727.
***
Posádka Mezinárodní kosmické stanice má pro dnešní den naplánován odpočinkový program a nezbytnou technickou údržbu stanice. Posádka se bude rovněž zabývat některými průběžně probíhajícími vědeckými experimenty.
***
V blízkosti Země proletí asteroid 2011 YP10, a to v minimální vzdálenosti 0,085 AU (tj. 12,7 miliónu km).

Žádné komentáře:

Okomentovat