2.1.2012

Poslední aktualizace 3.1. 07:00 UTC
---------
Indický prezident Pratibha Patil navštívil Satish Dhawan Space Centre (SDSC SHAR) v Sriharikotě a otevřel nové kontrolní středisko. Za jeho přítomnosti bylo zahájeno testování rakety Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV). Nové řídicí středisko bylo postaveno vzhledem k požadavkům misí Geo-Synchronous Satellite Launch Vehicle Mark-III a pro potřebu budoucích projektů. Prezident rovněž navštívil odpalovací rampu, z níž má být zanedlouho vypuštěna raketa PSLV-C19.
***
Skupina vědců z Caltech, JPL a NASA navrhla, aby do vnějších částí Sluneční soustavy byl vyslán teleskop; nejlepším místem by pro něj byla dráha mezi Jupiterem a Saturnem, kde pozorování už není rušeno slunečním světlem. Teleskop, který by měl mít zrcadlo s průměrem jen 15 cm, by mohl být vypuštěn společně s některou sondou mířící k Jupiteru nebo Saturnu.
***
BBC News uvedla, že na konferenci Chaos Communication Congress v Berlíně se němečtí hackeři dohodli na boji s cenzurou na internetu tím, že zřídí vlastní satelitní spojení mezi pozemními stanicemi. Hackeři tak reagují na zatím nepřijatou legislativu, která má omezit volné šíření informací na internetu.
***
Americká firma ATK (Alliant Tech Systems) oznámila, že v předchozích dvou rocích propustila celkem 1600 pracovníků. K poslednímu dni roku 2011 to bylo 234 pracovníků, kteří skončili zejména v souvislosti s ukončením programu raketoplánů. V současnosti se firma hodlá zapojit do soukromých aktivit spojených s lety do vesmíru.
***
Pasadenská Jet Propulsion Laboratory na své stránce Twitter napsala, že úspěšný vstup obou sond GRAIL na selenocentrickou dráhu byl skvělým vstupem do roku 2012. GRAIL-A vstopil na dráhu kolem Měsíce v sobotu (31.12.) a GRAIL-B v neděli (1.1.).
***
Americká sonda Cassini proletěla kolem 07:14 UTC řízeně kolem Saturnova měsíce Titan (průlet T-80) a během průletu byla prováděna vědecká měření; minimální vzdálenost od povrchu měsíce byla 29.415 km. Během přiblížení budou pracovaly aparatury: Imaging Science Subsystem, Composite Infrared Spectrometer, radar, Visible and Infrared mapping spectrometer a Radio and Plasma wave science. Získaná vědecká data budou na Zemi předávána v průběhu několika následujících dní.
***
Na Mezinárodní kosmické stanici bude pokračovat experiment Plazmennyj kristall (kosmonauti dvakrát za den, ráno a večer, kontrolují napájení) a dále pracují pokusy Vsplesk, Milnija-gama, Uragan (bude provedena výměna baterií), Biorisk a BTN-Nejtron. Posádka bude dále provádět běžnou technickou údržbu systémů stanice a bude se věnovat fyzické přípravě.
***
Asteroid 2007 BD proletí v nejmenší vzdálenosti necelých 14 miliónů km (0,093 AU) od Země.

Žádné komentáře:

Okomentovat