6.12.2011

Poslední aktualizace 6.12. 22:10 UTC
---------
Na kosmodromu v Kourou probíhají závěrečné práce na nosné raketě typu Sojuz připravované ke druhému startu z jihoamerické základny. Při tomto startu budou pomocí rakety Sojuz s urychlovacím blokem Fregat vyneseny na geocentrickou dráhu: francouzská družice Pléiades 1, chilský satelit SSOT (Sistema satelital de Observación de la Tierra) a čtyři francouzské družice ELINT.
***
Čínská agentura Xinhua oznámila, že v roce 2014 vypustí Čína na geostacionární dráhu turkmenskou telekomunikační družici. Družici vyrobí francouzská společnost Thales Alenia Space podle smlouvy s turkmenským ministerstvem spojů z 18. listopadu letošního roku. Cena družice ani nosné rakety nebyla uvedena.
***
Kosmický teleskop HST (Hubble Space Telescope) pokořil další metu, když byl publikován desetitisící odborný článek o jeho pozorováních; díky tomu je HST jeden z nejplodnějších "astronomů" historie. Za posledních 21 let se výsledky HST zabývali odborníci z 35 zemí světa; kromě USA je nejčastěji zmiňován ve Velké Británii, Německu, Itálii, Francii a Španělsku.
***
Společnost SpaceX navrhuje, aby se let lodi Dragon, který by se měl uskutečnit v únoru nebo březnu k Mezinárodní kosmické stanici, uskutečnil jako kombinace misí C2 a C3. To by vedlo k tomu, že Dragon zakotví u ISS. Konečné rozhodnutí o spojení misí zatím nepadlo a očekává se v nejbližších týdnech.
***
Na setkání ministrů 29 evropských zemí v Bruselu byl projednáván mj. satelitní systém Galileo jako jeden z pilířů evropské bezpečnosti. Dále se hovořilo o projektu GMES (Global Monitoring for Environment and Security), který je již dnes v předprovozní fázi. Ministři potvrdili programy Galileo a GMES jako jednu z priorit EU a vyzvali Evropskou komisi, aby přijala příslušná opatření k jejich podpoře.
***
Allen Telescope Array (ATA) obnovil hledání signálů cizích civilizací, řekl Jill Tarter, ředitel Center for SETI Research. Mezi jeho prvními cíli budou exoplanety nedávno objevené prostřednictvím kosmického teleskopu Keppler.
***
Specialisté z NASA a Ohio State University objevili, že tsunami z letošního března bylo dvojnásobné než by odpovídalo síle zemětřesení. Pro analýzy využili dat z družic NASA a ESA, které zachytily dvě vlny, které se spojily do jedné a její pohyb byl usměrněn podmořskými horskými hřebeny. Vědecký tým vedli Y. Tony Song z NASA Jet Propulsion Laboratory v Pasadeně a C.K. Shum z Ohio State University. O svém objevu tým referoval v San Francisku na American Geophysical Union meeting.
***
Ředitel Roskosmosu Vladimir Popovkin a další představitelé ruské agentury, NASA, ESA a JAXA se střetli s kosmonauty jmenovanými do posádky kosmické lodi Sojuz TMA-03M. Popovkin informoval o zasedání kolegia, které schválilo datum startu 21. prosince a řekl, že nejsou známy žádné překážky, jež by mohly start zastavit. Popovkin podle tradice věnoval oběma posádkám náramkové hodinky.
***
V Moskvě proběhlo zasedání kolegia ruské Federální kosmické agentury, které se zabývalo vypuštěním transportní kosmické lodi Sojuz TMA-03M. Jak uvedl mluvčí agentury účastníci si vyslechli zprávy o průběhu přípravy kosmické lodě Sojuz, stavu ruského segmentu ISS a plánem prací expedice 30/31,jež by měla na stanici pracovat na 42 experimentech. Kolegium vzalo na vědomí rozhodnutí o jmenování hlavní (Kononěnko, Kuipers, Pettit) a záložní (Malenčenko, Sunit[ová], Akihito) posádky.
***
V ОАО Информационные спутниковые системы byla uvedena do provozu vakuová komora GVU-600. Komora má objem 600 kubických metrů a je určena pro testování elektronických komponentů pro kosmickou techniku. První zkoušky v nové komoře budou provedeny ještě do konce tohoto roku.
***
Na sympoziu v Pekingu o dalším rozvoji čínských meteorologických družic bylo uvedeno, že Čína připravuje meteorologické družice třetí generace. Nový typ družice bude shromažďovat nejen informace o meteorologické situaci, ale bude také sledovat situaci během přírodních katastrof a bude dlouhodobě monitorovat klimatické změny.
***
Americká sonda Voyager 1 se dostal do tzv. oblasti stagnace tvořící hranici oddělující sondu od mezihvězdného prostoru. V této oblasti je charakteristické silným magnetickým polem a současně asi stonásobně vzrostlo množství vysokoenergetických elektronů, které mají původ mimo Sluneční soustavu. Voyager 1 je nyní ve vzdálenosti 119 AU od Slunce a podle stavu aparatury se předpokládá, že spojení se sondou bude udržováno do roku 2020.
***
Kosmonauti na Mezinárodní kosmické stanici mají v plánu pokračování vykládky nákladní lodi Progress M-13M a inventarizaci nových zásob. Kosmonauti budou instalovat nové systémy kontroly složení ovzduší stanice a namontují aparaturu pro experimenty Kulonovskij kristall. Dále budou provádět běžnou údržbu technického vybavení stanice a budou dohlížet na automaticky probíhající vědecké experimenty. Řízení orientace stanice má pod kontrolou americký segment stanice.

Žádné komentáře:

Okomentovat