7.12.2011

Poslední aktualizace 8.12. 06:35 UTC
---------
Steve Squyres z Cornell University, vedoucí výzkumný pracovník projektu, řekl, že rover Opportunity našel jesné žíly materiálu, kterým je zřejmě sádra. To svědčí o tom, že na Marsu musela být tekutá voda a vrstva sádry se tvořila v těch místech, kde ji právě vidíme. Nejnovější zjištění roveru Opportunity byly prezentovány ve středu na konferenci v American Geophysical Union v San Franciscu.
***
Společnost Northrop Grumman Corporation předala NASA software, který umožní komunikovat připravovanému James Webb Space Telescope s pozemními stanicemi. Program úspěšně prošel testy a bylo ověřeno, že letový software předává podle požadavků vědecká data. Definitivní verze programového vybavení bude dokončena v létě 2012 a bude doplněna software k určování polohy a pro tepelnou regulaci teleskopu.
***
Na zasedání Státní komise byla projednán stav přípravy nosné rakety Proton-M a družic Luč-5A a Amos-5 a bylo schváleno vyvezení rakety s družicemi na startovní rampu. Zahájení přepravní operace bylo stanoveno na 8. prosince v 5:30 hod. místního času (0:30 UTC).
***
Roskosmos oznámil, že v roce 2013 se poprvé účastní dlouhodobé expedice na ISS Ruska (ruské kosmonautky zatím absolvovaly jen krátkodobé lety do vesmíru). Měla by jí být Jelena Serova, která je v týmu kosmonautů už pět let. Serova by se měla připravovat k letu dlouhému 160 až 170 dní. Už do konce letošního roku by mělo být jasné do jaké posádky bude zařazena.
***
Náčelník oddělení pro pilotované lety Roskosmosu Alexej Krasnov oznámil, že v roce 2012 proběhne konkurz na místa kosmonautů. Kritéria pro výběr nebyla zatím oznámena s tím, že zájemci o místa v oddílu ruských kosmonautů budou podávat příhlášky až ve druhém čvrtletí příštího roku.
***
Na žádost Roskosmosu se specialisté ESA pokusí ve 7., 8. a 9. prosince odeslat sondě Fobos-Grunt příkaz ka zapálení motoru. Ve čtvrtek i v pátek bude mít stanice na Kanárských ostrovech k dispozici vždy dvě možnosti spojení. Na sondu budou vyslány kódované příkazy k zapálení motorů; kódy byly na španělskou základnu již předány. Kromě toho budou příkazy ke spuštění motorů odeslány i při přeletech sondy nad Bajkonurem.
***
Čínský účastník experimentu Mars-500 Wang Yue se vrátil do Číny a byl slavnostně přivítán v Pekingu. Wang Yue dobrovolně strávil společně s třemi Rusy, Francouzem a Italem 520 dní v izolaci (3.6.2010 až 4.11.2011) a vyzkoušel tak, jak reagují lidé na podmínky, připomínající cestu na Mars a zpět. Po návratu devětadvacetiletý Wang Yue prohlásil, že "když budu mít možnost to udělat znovu, jsem ochoten to udělat."
***
Michael Gass, prezident a výkonný ředitel United Launch Alliance (ULA), řekl v National Press Club, že NASA by měl rychle rozhodnout, která společnost bude vítězem soutěže na komerční dopravu astronautů k Mezinárodní kosmické stanici. ULA je partnerem tří ze čtyř soupeřících společností a do vyhlášení výsledku nemůže preferovat žádného z partnerů.
***
NASA představil na workshopu Human Space Exploration Community cestu Američanů za oběžnou dráhu Země. Aby mohli astronautů odletět k asteroidu, považuje NASA za prvořadé využití Mezinárodní kosmické stanice jako přípravy pro budoucí dálkové lety. Vlastní výpravu na některý blízkozemní asteroid začne agentura studovat v příštím roce.
***
New Mexico Spaceport Authority oficiálně oznámil, že 4. prosince byla vypuštěna sondážní raketa postavená v Armadillo Aerospace. Raketa startovala ze základny Spaceport America a dosáhla maximální výšku 37,7 km. Zkušební let byl neveřejný a předem nebyl oznámen na žádost firmy Spaceport America, která při tomto pokusu testovala novou startovací technologii.
***
Podle počítačových simulací sluneční bouře a navazující koronární výtrysky hmoty (sluneční vítr) mohou výrazně narušovat měsíční povrch. Díky tomu je z povrchu Měsíce unášeno překvapivě velké množství materiálu. Výzkum, jenž vedla Rosemary Killen[ová] v NASA Goddard Space Flight Center, Greenbelt (Maryland), probíhal v rámci programu DREAM (Dynamic Response of the Environment At the Moon).
***
Studenti z Westchester Intermediate School v Chestertonu (Indiana) budou 9. prosince debatovat s velitelem Expedice 30 na Mezinárodní kosmické stanici D. Burbankem. Studenti, kteří byli vybráni z účastníků akcí STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics), budou klást otázky týkající se práce a života na orbitální stanici. Beseda bude přímo přenášena televizí NASA.
***
NASA TV oznámila, že od 19. prosince bude své programy přenášet jen přes družic AMC-18; až do 18. prosince bude možné přijímat vysílání ze svou satelitů, a to ze stávajícího SES-2 a z AMC-18. Po 18. prosinci bude vysílání přes SES.2 ukončeno a zájemci musí "přeladit" na AMC-18.
***
Na Mezinárodní kosmické stanici budou kosmonauti Škaplerov a Ivanišin vyměňovat jeden blok v systému regenerace vody ze vzdušné vlhkosti. Posádka stanice bude dále zajišťovat pravidelnou technickou údržbu stanice a kontrolovat probíhající vědecké experimenty. Řízení stanice zajišťuje americký segment.
***
Ve vzdálenosti "pouhých" 0,002 AU (tj. asi 303.000 km) proletí kolem Země asteroid 2003 XV, objevený 1. prosince 2003.

Žádné komentáře:

Okomentovat