8.12.2011

Poslední aktualizace 9.12. 06:40 UTC
---------
Americký raketoplán Discovery byl v rámci přípravy na uložení do muzejní expozice vybaven replikami tří hlavních motorů SSME (Space Shuttle Main Engines). Tyto repliky nahradily tři původní letové motory, které byly na raketoplánu při posledním letu Discovery do vesmíru - let STS-131 k ISS.
***
V USA bylo oznámeno, že výdaje na vojenské investice v oblasti výzkumu a vývoje kosmických technologií poklesnou z 253 miliard USD v roce 2008 na 125 miliard USD v roce 2016. Tímto omezením financí roste nebezpečí uzavírání průmyslových podniků, poklesu vývoje inovativních technologií a nových zbraňových systémů.
***
Izraelský prezident Šimon Peres "odstartoval" stavbu izraelského měsíčního vozítka, které se zúčastní soutěže Google Lunar X Prize. Vozítko bude mít hmotnost asi 90 kg a rozměry asi 80 x 80 cm. Peres při setkání s konstruktéry přístroje poznamenal, že nastal čas, aby na měsíčním povrchu zavlála také izraelská vlajka.
***
Astronomické centrum Lebeděvova fyzikálního institutu sdělilo, že byla vyhodnocena první data z kosmické observatoře Spektr-R. Jurij Kovalev, pracovník fyzikálního institutu, k tomu doplnil, že nyní je jasné, že aparatura radioteleskopu pracuje správně a může být využívána k vědeckému výzkumu.
***
Ruské Středisko řízení letů oznámilo, že 9. prosince v 19:50 UTC uskuteční ISS korekční manévr, při kterém bude zvýšena dráha letu; její střední výška vzroste o 2,3 km na 393,2 km. Motory ruského modulu Zvezda budou v činnosti 81,5 vteřiny (přírůstek rychlosti bude 1,3 m/s).
***
Časopis Time uveřejnil desítku největších kosmických událostí roku 2011:
  1. Vypuštění sondy MSL (Curiosity) k Marsu;
  2. Objev adeninu a guaninu mimozemského původu;
  3. Zjištění exoplanety u dvojné hvězdy;
  4. Vypuštění sondy Juno k Jupiteru (s kostkami lega na palubě);
  5. Objev kosmického diamantu s 10 kvintiliony karátů;
  6. Vstup sondy Messengar na oběžnou dráhu kolem Merkuru;
  7. Objev oblaku vody u kvasaru APM 08279+5255;
  8. Vstup sondy Dawn na dráhu kolem planetky Vesta;
  9. Ruské Sojuzy - jediný prostředek pro lety k ISS;
10. Poslední let amerického raketoplánu.
***
Evropská kosmická agentura vybrala firmu Astrium jako dodavatele zařízení Sentinel 5 Precursor, které bude sledovat chemické složení atmosféry. Aparatura se stanou součástí globálního monitorovacího systému GMES (Global Monitoring for Environment and Security) a bude umístěna na družici MetOp druhé generace. S prvním startem se počítá v roce 2015.
***
V Pekingu proběhlo sympozium věnované 100. výročí narození čínského vědce Tsien Hsue-shena, "otce čínského kosmického programu" (Tsien zemřel 31. října 2009 ve věku 98 let). Jia Qinglin, předseda národního výboru lidové politické konference, v projevu uvedl, že Tsien Hsue-shen hrál po založení Čínské lidové republiky klíčovou úlohu v programech raketové techniky a letecké dopravy.
***
Předseda představenstva a generální ředitel společnosti Arianespace Jean-Yves Le Gall a členové jeho manažerského týmu jsou na návštěvě ve Washingtonu. Le Gall, který se při této příležitosti sešel s novináři, hovořil zejména o konkurenceschopnosti společnosti Arianespace, o připravovaných nových službách a o plánech společnosti na rok 2012.
***
Zástupci NASA, ESA a Roskosmosu jednali v Paříži o možnostech společného postupu výzkumu Marsu. Další diskuse technického rázu budou pokračovat v následujících měsících. NASA se k jednání vyjádří někdy v únoru 2012 až po vyhlášení amerického rozpočtu na finanční rok 2013.
***
Americká společnost Virgin Galactic, která se svým strojem SpaceShipTwo bude létat na hranice vesmíru, uvedla, že její stroj je ideálním prostředkem pro výzkumné lety. Po vstupu do pravidelného provozu bude Virgin Galactic nabízet dva hlavní typy výzkumných letů: letenky pro vědce a techniky, kteří doprovodí své aparatury na hranice vesmíru, a druhou možností bude vynášení samotných nákladů o hmotnosti až 600 kg na místech pro pasažéry.
***
V Roskosmosu proběhl slavnostní ceremoniál, na kterém byla předána státní vyznamenání sovětským a ruským kosmonautům. Rozhodnutím prezidenta Ruské federace byla 66 kosmonautů udělena medaile "Za osvojení kosmu"; medaile předával ředitel Roskosmosu V. A. Popovkin. Ve svém projevu Popovkin zdůraznil, že medaile jsou uděleny v roce 50. výročí prvního letu člověka do vesmíru a dále hovořil o budoucnosti pilotovaných kosmických letů.
***
V Moskvě bylo oznámeno, že ve dnech 13. až 16.prosince proběhne v Institutu kosmických výzkumů RAN konference "Astrofyzika vysokých energií dnes a zítra". Akce se zúčastní ruští vědci zabývající se astrofyzikou vysokých energií, kteří působí jak v ruských, tak v zahraničních výzkumných týmech. Hovořit se bude také o připravovaném kosmickém rentgenovém teleskopu Spektr-RG, jehož start do kosmu je připravován na rok 2013.
***
Hlavní a záložní posádka Expedice 30/31 na ISS po slavnostním rozloučení ve Hvězdném městečku odletěly na kosmodrom Bajkonur. Letoun s hlavní posádkou odstartoval v 10:01 moskevského času (6:01 UTC), náhradní posádka letěla ve druhém letounu, který odstartoval v 10:28 moskevského času.
***
První ze tří navigačních družic Glonass (vypuštěny byly 4. listopadu) byla uvedena do běžného provozu. Ruský navigační systém tak má nyní 24 funkčních družic ve třech rovinách a je schopný pokrýt celou zeměkouli. Do konce roku mají být do systému zapojeny ještě další dvě družice a 28. prosince má odstartovat z Plesecku ještě jedna.
***
Americká sonda Messenger podle informací získaných sledovací stanicí Deep Space Network v Goldstone úspěšně dokončila korekční manévr, při kterém byla snížena výška oběžné dráhy kolem Merkuru. Při manévru pracoval korekční motor 291 vteřin a změna rychlosti byla 22,2 m/s. Korekce umožní dokončit plánovanou primární misi sondy - podrobné snímkování povrchu planety.
***
NOAA zahájila proces deaktivace stacionární meteorologické družice GOES-11, která byla v činnosti 12 let. V provozu ji nahradí družice GOES-15, která zaujme postavení nad Tichým oceánem a bude monitorovat počasí v této oblasti. Družice neslouží jen k meteorologickým účelům, ale současně sleduje oceánografické změny, lesní požáry a shromažďuje informace pro potřeby pátracích a záchranných operací při mimořádných událostech.
***
V 00:30 UTC byla na kosmodromu Bajkonur vyvezena z montážní haly na startovní komplex 81 vyvezena nosná raketa Proton-M s družicemi Luč-5A a Amos-5. Po ustavení rakety do vertikální polohy (kolem 5:00 UTC) a propojením s pozemními komunikačními systémy byly zahájeny předstartovní přípravy podle grafikonu prvního startovního dne. Start nosné rakety je naplánován na 11. prosince v 11:17 UTC.
***
Dr. Don Yeomans z NASA Near-Earth Object Program Office bude v Pasadeně přednášet o mýtech o konci světa v roce 2012. Zaměří se na mayský kalendář, který údajně končí rokem 2012, dále bude hovořit o možném konci světa díky zbloudilé planetě a o konci Mléčné dráhy. Posedlost "koncem světa" je velice stará, a udržuje se i v současné době. Přednášející se bude snažit oddělit mýtus od reality.
***
Na Mezinárodní kosmické stanici budou kosmonauti pokračovat v práci s nákladem dopraveným lodí Progress M-13M a dále vymění filtry v klimatizačním systému. Provedou záznamy z experimentu Identifikacija a budou obsluhovat další vědecké pokusy. Kromě toho se budou věnovat běžné technické údržbě systémů stanice.

Žádné komentáře:

Okomentovat