9.12.2011

Poslední aktualizace 10.12. 07:20 UTC
---------
V 19:50 UTC uskutečnila Mezinárodní kosmické stanice korekci své letové dráhy. Nová letová dráha je součástí přípravy na přijetí transportní kosmické lodi Sojuz TMA-03M, jež má z Bajkonuru odstartovat 21. prosince.
***
Guvernér amerického státu Colorado John Hickenlooper řekl, že bude usilovat o získání licence kosmodromu pro letiště východně od Denveru. Letiště má dvě 8000 stop dlouhé (přes 2400 m) dráhy, které je možno prodloužit až na asi 10.000 stop (3000 m). Status kosmodromu by mělo letiště získat v roce 2012, ale žádná ze společností připravujících suborbitální lety na hranice vesmíru s tímto letištěm zatím nepočítá.
***
Agentura EFE oznámila, že Občanská ekvádorská kosmická agentura v září 2012 vypustí vlastní družici nazvanou NEE-01 Pegaso. Družice o hmotnosti 1,2 kg (tvaru kvádru o rozměrech 75x10 cm) bude vypuštěna společna s dalšími družicemi ukrajinsko-rusko raketou Dněpr RS 20. Příslušný kontrakt by měl být podepsán příští týden.
***
Ředitel Institutu kosmických výzkumů RAN Lev Zeljonyj napsal dopis všem pracovníkům, kteří se zúčastnili pokusů o záchranu ruské sondy Fobos-Grunt. V dopise píše, že do záchrany sondy se zapojilo mnoho lidí z Evropské kosmické agentury, stanic DSN NASA, Strategického velení USA (NORAD), Roskosmosu i amatérských astronomů. Ruští vědci doufají, že se podaří zabezpečit nový projekt, který by vedl k výzkumům Marsova měsíce Phobos; další postup Ruska při výzkumu Sluneční soustavy se v současné době posuzuje. Ruská akademie věd novou misi k Phobosu prosazuje.
***
Sledovací stanice ESA na Kanárských ostrovech se marně při dvou přeletech pokoušela předat příkazy na neúspěšnou ruskou sondu Fobos-Grunt. Jak sdělila ESA při žádném pokusu se nepodařilo sledovací stanici sondu kontaktovat a Fobos-Grunt ignoruje veškeré příkazy odesílané ze Země.
***
NASA oznámil, že první let nákladní kosmické lodi Dragon v rámci projektu Space Exploration Technologies se uskuteční 7. února 2012. Komerční nákladní loď pro NASA  k dopravě nákladů na Mezinárodní kosmickou stanici vyvinula společnost SpaceX.
***
Roskosmos oznámil, že na jednáních představitelů NASA, ESA a Roskosmosu, která se konala 7. a 8. prosince v Paříži, se probírala také možnost účasti Ruska na projektu NASA a ESA ExoMars. Jedna z pracovních skupin, jež na základě jednání vznikla, se bude věnovat ruské účasti. Definitivní rozhodnutí o účasti Ruska padne na setkání představitelů všech tří agentur 19. prosince v Moskvě.
***
Americký NORAD oznámil, že neúspěšná ruská sonda Fobos-Grunt zanikne v hustých vrstvách atmosféry 9. ledna 2012.
***
V MIKu komplexu 254 kosmodromu Bajkonur proběhl první trénink hlavní i záložní posádky v kosmické lodi Sojuz TMA-03M. Po ukončení tréninku se hlavní posádka věnovala zkouškám skafandrů, záložní posádka se zabývala rádiovým prostředkům. Odpoledne kosmonauti pracovali s vědeckými přístroji, které povezou na Mezinárodní kosmickou stanici.
***
Podle informací generálního inspektora NASA jen za poslední rok se ztratily dvě desítky vzorků měsíčních minerálů, které převezli američtí astronauti v rámci programu Apollo z Měsíce. Jedním možným únikem je to, že NASA dočasně zapůjčí příslušný vzorek k vědeckému zkoumání a vědci vzorek "zapomenou" vrátit nebo prohlašují, že je stále zkoumán.
***
Podle sdělení tiskového oddělení Roskosmosu zahájil kosmický radioteleskop Spektr-R vědecká pozorování; první objektem výzkumu byl kvasar 0212+735. Výzkumy budou pokračovat do konce ledna 2012 a poté bude zahájen "Zahajovací vědecký program", při kterém bude výzkum zaměřen na kvasary, jádra galaxií, pulsary a masery.
***
Na jednání American Geophysical Meeting v San Francisku bude Jeff Masek, vědecký pracovník NASA Goddard Space Flight Center, prezentovat výsledky výzkumu oteplování zemské atmosféry. Tým vědců použil data z družic Landsat a sledoval nárůst teplot v severním Quebeku (Kanada), které v průběhu 20 let vedly k nárůstu množství keřů a trávy. Studie zaměřená na Quebek je jednou z prvních, která podává přehled o tom, jak vyšší teplota ovlivňuje hustotu rostlinného příkrovu v Severní Americe.
***
Náměstek administrátora NASA Lori Garver navštívil společnost Blue Origin v Kentu (Washington), která je jedním z partnerů NASA pro komerční vynášení astronautů na nízkou oběžnou dráhu. Blue Origin je výrobcem raketového motoru BE-3, který bude v dubnu 2012 testován ve středisku NASA Stennis Space Center v Mississippi. Společnost dále vyvíjí svou vlastní kosmickou loď, jejíž zkoušky budou prováděny na testovacím zařízení E-1.
***
Ředitel společnosti Arianespace Jean-Yves Le Gall informoval, že v prvních měsících roku 2012 bude z kosmodromu v Kouoru vypuštěna první nosná raketa Vega. V rámci prvního startu bude uvedena na geocentrickou dráhu italská družice LARES a šest mikrosatelitů typu CubeSat vyrobených studenty evropských univerzit. Dále uvedl, že nyní Arianespace uzavírá kontrakty na vynášení družic pomocí této rakety s nosností 1500 kg na nízkou oběžnou dráhu.
***
Mezi 9:30 a 12:30 hod. místního času proběhne v Muzeu letectví v Settlu "NASA 2011 Future Forum". Zástupci NASA budou hovořit o budoucích možnostech letectví a kosmonautiky a možných vědeckých misích.
***
Sonda Cassini uskuteční na dráze kolem Saturnu korekční manévr OTM-301 (Orbital Trim Maneuver).
***
Kosmonauti na Mezinárodní kosmické stanici budou provádět běžnou technickou údržbu zařízení stanice a budou kontrolovat probíhající vědecké experimenty. Ve večerních hodinách proběhne korekce letové dráhy, která je závěrečným manévrem před přijetím kosmické lodi Sojuz TMA-03M.
***
Asteroid 2011 WU4 (objevený 18.11.2011) se přiblíží k Zemi na vzdálenost 0,0833 AU (tj. asi 12,5 miliónu km).

Žádné komentáře:

Okomentovat