15.1.2012

Poslední aktualizace 15.1. 19:00 UTC
---------
V souvislosti se zánikem sondy Fobos-Grunt se u různých zdrojů objevují jiné informace o místu pádu trosek. RIA Novosti s odkazem na svůj zdroj z raketokosmického sektoru napsala, že úlomky dopadly do Atlantského oceánu, ruská kosmická vojska uvádějí místo pádu Tichý oceán a jiné ruské zdroje uvádějí místo dopadu na území Brazílie. Balistická služba ruského řídicího střediska uvedla, že sonda vstoupila do hustých vrstev atmosféry v 17:59 UTC. Agentura Reuters se ve své zprávě přiklání k dopadu trosek do Pacifiku, ovšem cituje i zdroje Roskosmosu, které za možné místo pádu zbytků sondy považují oblast mezi Brazílií a Afrikou.
***
Mluvčí ministerstva obrany Ruské federace po 18:00 UTC oznámil, že sonda Fobos-Grunt podle velení vojsk VKO vstoupila kolem 17:45 UTC do hustých vrstev atmosféry a zanikla. Její fragmenty dopadly do rovníkové oblasti Tichého oceánu, asi 1250 km západně od ostrova Wellington. Agentura ITAR-TASS vydal zprávu o pádu sondy v 18:13 UTC (22:13 moskevského času).
***
Ve 20:15 moskevského času byla sonda Fobos-Grunt na dráze ve výšce 113,8 - 133,2 km a podle Roskosmosu se nachází na posledním oběhu.
***
V 18:30 moskevského času (14:30 UTC) se sonda Fobos-Grunt nacházela na dráze ve výšce 124,7 - 142,9 km. Sonda vstoupí do atmosféry mezi 17:30 a 19:12 UTC; sonda se zřejmě nachází na posledním oběhu Země. Jako nejpravděpodobnější místo zániku je oblast Jižní Ameriky.
***
Ve 12:00 moskevského času oznámil Roskosmos, že sonda Fobos-Grunt se pohybuje ve výšce 133,5 - 153,4 km a že časový interval, ve kterém vstoupí do atmosféry, je dnes mezi 16:41 a 21:05 UTC.
***
Americká National Space Society (NSS) oznámila, že do 25. roku své existence vstoupila pod vedením nového ředitele Paula Damphousse. NSS vznikla v roce 1987 sloučením Mational Space Institute a L5 Society. Damphousse se funkce ujal k 1. lednu 2012.
***
USAF uzavřelo s firmou Lockheed Martiny kontrakt v hodnotě 238 miliónů USD na stavbu třetí a čtvrté družice nové generace satelitů GPS (GPS III). V rámci programu GPS III budou nahrazeny stárnoucí družice novými, které přinesou větší přesnost a lepší opchranu proti rušení. Nové družice budou rovněž schopny spolupracovat s jinými globálními navigačními systémy.
***
Dvě malé otawské firmy (Noetix Research Inc. a Kepler Space Inc.) získaly od Kanadské kosmické agentury téměř půl miliónu dolarů na zpracování dat z družice Radarsat-2. Podle smlouvy budou jmenované firmy zpracovávat data o stavu vodních ploch po celém světě. Kanadská družice Radarsat-2 byla vypuštěna v roce 2007 a jejich údajů se využívá pro předpovědi počasí a pro monitorování životního prostředí.
***
Korporace NPK Rekod a ФГБОУ ВПО "Госуниверситет ­ УНПК" uzavřeli smlouvu, která stvrzuje partnerství obou subjektů při uvádění do praxe výsledků kosmických výzkumů. Smlouvu podepsali generální ředitel NPK Rekod V. G. Bezboorodov a rektor univerzity V. A. Golenkov.
***
Tiskové oddělení Roskosmosu oznámilo, že výška oběžné dráhy sondy Fobos-Grunt ve večerních hodinách 14. ledna klesla na 144,6 - 167,1 km. Operativní skupina sledující sestup sondy rovněž uvedla, že časový interval vstupu do hustých vrstev atmosféry se zúžil na dnešek mezi 14:36 a 22:24 UTC.
***
V Stellenbosch Institute for Advanced Studies nedaleko Kapského Města v Jihoafrické republice zahajuje Cape Town International Cosmology School (CTICS). Přednášky, které budou pokračovat až do 28. ledna jsou určeny zejména pro studenty doktorského a postgraduálního studia a poskytnou studentům úvod do moderní kosmologie. Škola bude kromě přednášek využívat cvičení a práci na skutečných výzkumných projektech. Z Česka se akce CTICS zúčastní David Vrba z pražské Karlovy univerzity.
***
Posádka Mezinárodní kosmické stanice má den odpočinku. Kosmonauti budou zajišťovat nezbytnou technickou obsluhu systémů stanice a probíhajících vědeckých experimentů. Ve svém volném čase se rovněž budou věnovat pozorování Země.

Žádné komentáře:

Okomentovat