16.1.2012

Poslední aktualizace 17.1. 06:25 UTC
---------
Americká firma United Launch Alliance (ULA) oznámila, že Mike Leinbach nastoupil do funkce ředitele Human Spaceflight Operations. Leinbach před příchodem do ULA působil v NASA v Kennedy Space Center na Floridě a od roku 2000 vedl při všech letech raketoplánu startovní tým sledující letové prvky a zabezpečující zpracování dat.
***
Společnost SpaceX oznámila, že start kosmické lodi Dragon k Mezinárodní kosmické stanici plánovaný na 7. února bude odložen. Konkrétní příčina nebyla oznámena, ale mluvčí společnosti Kristin Brost Grantham[ová] to označila jako opatření "pro zajištění bezpečnosti nastávající mise". Nový termín startu rakety Falcon 9 bude oznámen později.
***
Američtí astronomové se obávají, že omezení rozpočtu NASA povede k ohrožení budoucích astronomických misí, jež jsou neobyčejně nákladné. Jenom James Webb Space Telescope, který má být vypuštěn v roce 2018, si vyžádá 8,8 miliardy USD (jeho financování zatím není ohroženo).
***
Plány Pentagonu na zvýšení investic do kybernetické bezpečnosti a kosmických technologií by mohly nahradit ztráty amerických firem, které utrpěly omezením civilního kosmického rozpočtu. Americké ministerstva obrany plánuje věnovat do roku 2021 na vojenské technologie téměř 490 miliard USD.
***
Ruský prezident Dmitrij Medveděv udělil medaili "Za zásluhy o osvojení kosmu" prvnímu vietnamskému kosmonautovi Phạm Tuânovi, který 14. února oslaví 65. narozeniny. Vyznamenání předal ruský velvyslanec ve Vietnamu Andrej Kovtunov.
***
Na kosmodromu Bajkonur byla telekomunikační družice NSS-14 připojena k přechodovému úseku, kterým bude spojena s urychlovacím blokem Briz-M. Spojení by mělo proběhnout během zítřka a poté bude sestava spojena se spodní částí nosné rakety Proton-M. Družice NSS-14 má být vypuštěna 28. ledna.
***
Roskosmos oznámil, že kosmonauti na Mezinárodní kosmické stanici dokončují přípravy na oddělení nákladní lodi Progress M-13M od stanice. Během samostatného letu bude z Progressu vypuštěna malá družice Čibis-M. Progress M-13M by se měl oddělit 23. ledna v 21:59 UTC a poté přejde na vyšší dráhu (ve výšce asi 500 km), kde bude uvolněna družice Čibis-M. Progress pak bude naveden k zániku do hustých vrstev atmosféry.
***
V ruském středisku přípravy kosmonautů byly zahájeny tréninky posádek přežití v extrémních zimních podmínkách. Během dneška a zítřka proběhnou teoretická příprava a praktické ukázky a od 18. do 27. ledna budou posádky vysazeny do terénu. Výcviku se zúčastní jak ruští kosmonauti, tak i kandidáti kosmických letů jiných kosmických agentur.
***
Astronomové publikovali nový katalog energetických zdrojů energií 1 až 10 GeV pořízený čidly Fermi Gamma-ray Space Telescope. Třetina pozorovaných zdrojů nebyla nikdy zjištěna v jiných vlnových délkách. Pozorování probíhalo od června 2008 až do konce minulého roku; v současné době se teleskop zaměřil na registraci zdrojů nad 10 GeV
***
V nové studii publikované v časopisu Nature Geoscience se píše, že Saturnův měsíc Titan má při interakci spodních vrstev atmosféry s povrchem mnohem víc společného se Zemí, než se doposud předpokládalo. Výzkumníci k tomuto závěru dospěli na základě trojrozměrného modelu atmosféry Titanu. Model byl vytvořen na základě dat získaných sondami Voyager 1, Cassini a Huygens.
***
Heiner Klinkrad, vedoucí oddělení Evropské kosmické agentury (ESA) pro kosmické smetí, řekl pro agenturu RIA Novosti, že specialisté ESA nemají žádné přesné informace o místě pádu trosek sondy Fobos-Grunt. Různé zdroje uvádějí, že trosky dopadly buď do Pacifiku, na území Brazílie nebo do Atlantiku.
***
Ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin řekl, že bude osobně dohlížet na objasnění příčin selhání sondy Fobos-Grunt, která včera zanikla v atmosféře. Ruská kosmická agentura Roskosmos zatím pád sondy nijak podrobněji nekomentovala.
***
Národní kosmická agentura Kazachstánu oznámila, že další telekomunikační družice KazSat-3 bude vypuštěna v roce 2014. Agentura to oznámila po úspěšném uvedení do provozu družice KazSat-2, který byl vypuštěn v červenci 2011.
***
Americká kina začala promítat film "Richad Garriott; cesta ke hvězdám", který se v říjnu 2008 podíval na Mezinárodní kosmickou stanici jako šestý platící turista. Dokumentární film, který zobrazuje Garriottův výcvik a celý let od startu do přistání, měl premiéru 13. ledna. Součástí filmu jsou záběry ze života posádky na stanici a pohledy na Zemi z kosmu. Režisérem filmu je Michael Wulf.
***
V japonské Nagoji byl zahájen dvoudenní workshop věnovaný spojitosti sluneční aktivity a klimatickým změnám na Zemi. Seminář, který se v Nagoji koná již podruhé, má za cíl rozproudit mezioborovou diskusi o těchto tématech.
***
V Aspenu (Colorado) zahajuje konference Exoclimes 2012, která bude trvat do 20. ledna. Středem pozornosti zde budou otázky spojené s exoplanetami. Bude se diskutovat, zda jsou atmosféry cizích planet pozorovatelné, nebo jaké klima panuje na jiných světech. Jednání navazuje na konferenci Planetary Atmospheres, která proběhla v září v britském Exeteru.
***
Americká sonda Cassini uskuteční na své dráze kolem Saturnu korekční manévr OTM-306 (Orbit Trim Maneuver), který navede sondu k průletu kolem měsíce Titan. K Titanu se sonda přiblíží na vzdálenost 31.131 km 30. ledna 2012.
***
Kolem Země proletí dva asteroidy: 2012 AQ10 ve vzdálenosti 0,006 AU (tj, necelých 900 tisíc km) a 2011 YH40 ve vzdálenosti 0,014 AU.

Žádné komentáře:

Okomentovat