17.1.2012

Poslední aktualizace 18.1. 06:45 UTC
---------
V souvislosti s nadcházejícím startem vojenské telekomunikační družice Satcom 4 řekl ředitel Military Satellite Communications Systems Directorate Dave Madden, že všechny složky jsou zaměřeny na úspěšný průběch startu a že družice představuje nejmodernější širokopásmový satelitní systém na světě. Družici vyrobila společnost Boeing Company podle kontraktu z roku 2006 za 464 milióny USD. Po uvedení do provozu bude družice zajišťovat velkoobjemové komunikace amerických vojsk a datové toky pro americká vojska ve střední, východní a jihovýchodní Asii.
***
Kanadský ministr obrany Peter MacKay oznámil, že Kanada investuje 337,3 miliónu kanadských dolarů do výstavby Wideband Global Satcom (WGS). Na oplátku za smlouvu bude společnost vyrábějící družice WGS, Boeing Space and Intelligence Systems, povinna část výroby zadat kanadským firmám.
***
Americká ministryně zahraničí Hillary Clinton[ová] řekla, že Spojené státy budou spolupracovat při tvorbě kodexu chování ve vesmíru jen za předpokladu, že kodex není překážkou národní bezpečnosti USA. Clinton[ová] dále v prohlášení mj. uvedla, že vesmírný odpad a nezodpovědné chování některých zemí ohrožují dlouhodobou udržitelnost dobrého stavu okolozemního prostoru.
***
Evropská kosmická agentura zveřejnila snímek Orlí mlhoviny (M 16) pořízený pomocí Herschel Space Teleskop. Mlhovina je vzdálena od Země asi 6500 světelných let. Součástí mlhoviny je řada jasných mladých hvězd, které svým zářením působivě "osvětlují" oblaka prachu a plynu. Orlí mlhovina a její část nazvaná sloupy stvoření (na snímku vlevo pod středem) se v roce 1995 staly jedním ze známých snímků Hubble Space Telescope.
***
V odpoledních hodinách se na kosmodromu Bajkonur konalo zasedání technického vedení, které schválilo plnění nádrží nákladní lodi Progress M-14M komponenty paliva a stlačenými plyny.
***
Agentura Interfax s odvoláním na zdroj z vyšetřovací komise uvedla, že nezdar sondy Fobos-Grunt byl zaviněn chybou v programovém vybavení a nezpůsobil ho žádný vnější zdroj. Chybný program a nesprávná činnost pozemního řídicího střediska pak vedla k vybití akumulátorů a nemožnosti sondu zachránit.
***
Roskosmos informoval, že ve vakuové komoře NIC RKP v Peresvetu probíhá testování družice Ekspress-MD2, které je rozvrženo do desíti dnů. Ve zkušební komoře VK600/300 se imituje kosmické prostředí: vakuum, kosmický chlad a tepelné záření ze Slunce a ze Země. Telekomunikační družice Ekspress-MD2 je výrobkem Chruničevova kosmického střediska.
***
Evropská kosmická agentura oznámila, že Planckův kosmický teleskop dokončil výzkum reliktního záření. V zařízení HFI (High Frequency Instrument) došlo kapalné hélium, které se využívá ke chlazení aparatury. Druhý přístroj - LFI (Low Frequency Instrument) - bude v provozu ještě po celý rok 2012; zásoba hélia nebyla vyčerpána vzhledem k tomu, že u LFI se čidla ochlazují na 18 K (u HFI se chladí na 4 K).
***
Vedoucí mezirezortní komise pro šetření havárie sondy Fobos-Grunt Jurij Koptěv řekl, že verze o poškození elektroniky sondy americkým radarem bude ověřena experimentálně. Blok elektroniky, podobný použitému na sondě, bude vystaven elektronickému pulzu odpovídajícímu možnému radarovému signálu. Pokus by měl proběhnout již v nejbližších dnech.
***
V montážní hale komplexu 112 kosmodromu Bajkonur byly zahájeny práce na sestavě nosné rakety Sojuz-U pro nákladní loď Progress M-14M. Příprava Progressu, který by měl k ISS zamířit 26. ledna, probíhá v hale komplexu 254.
***
Tisková služba Roskosmosu vydala prohlášení, které reaguje na zprávy o neutěšené finanční situaci kolem systému Glonass. Podle této zprávy je na financování Glonassu v rozpočtu Ruské federace na rok 2012 vyčleněno 20,546 miliardy rublů a v současné době probíhají jednání Roskosmosu a Ministerstva pro ekonomický rozvoj o čerpání prostředků. Podrobná informace o výsledcích jednání bude zveřejněna v nejbližších dnech.
***
Ruský Kommersant napsal, že jednou z verzí poruchy na sondě Fobos-Grunt je závada v elektronice způsobená americkým radarem pracujícím na atolu Kwajalein (Marshalovy ostrovy). Údajně není vyloučeno, že závada vznikla v důsledku zásahu sondy silným paprskem během prvních hodin letu sondy. Kromě toho se prý posuzují i další možnosti "vnější" příčiny.
***
Moskevský list Izvestija napsal, že provoz navigačního systému Glonass je nyní financován na dluh. Financování programu na roky 2012 až 2020 nebylo pro rozpory mezi Roskosmosem a Ministerstvem pro ekonomický rozvoj (Minekonomrazvitije). Datum 31. prosince 2011 bylo stanoveno příkazem prezidenta Putina z roku 2007 a na konci minulého roku skončilo financování Glonassu podle stávajícího rozpočtu. List cituje Roskosmos, který uvádí, že přerušení financování ohrožuje image systému Glonass v nejnevhodnější dobu, když je systém plně rozvinut a zahajuje konkurenční boj s GPS.
***
Kosmonauti na Mezinárodní kosmické stanici budou kontrolovat přenosové trasy dat mezi jednotlivými moduly a budou provádět fotodokumentaci osvětlovacího zařízení ruského modulu Zvezda. Dále budou pokračovat v ukládání odpadu do nákladní lodi Progress M-13M. Posádka bude dále kontrolovat probíhající vědecké experimenty. Ruští kosmonauti Anton Škaplerov a Oleg Kononěnko budou trénovat manuální řízení nákladní lodi při přiblížení a připojení ke stanici.

Žádné komentáře:

Okomentovat