29.1.2012

Poslední aktualizace 29.1. 22:00 UTC
---------
V amurské oblasti Ruska byla zahájena výstavba železnice, která povede do míst budování nového kosmodromu Vostočnyj. Železniční přípojka povede ze stanice Ledjanaja do uzavřeného města Uglegorsk a odtud přímo k jednotlivým startovním komplexům. Informaci přinesl list Gudok.
***
V Pekingu bylo oznámeno, že necelý měsíc po skončení pokusu Mars-500 vyšla kniha zápisků čínského účastníka experimentu. Kniha obsahuje 65 záznamů a fotografie z průběhu "letu" na Mars.
***
Server nasaspaceflight.com napsal, že při incidentu lodi Delta Mariner na Kentucky Lake i přes rozsáhlé poškození mostu nebyl nikdo zraněn a ani přepravovaná náklad nebyl poškozen. Společnost ULA již dříve uvedla, že nehoda nebude mít žádný vliv na přípravu misí Advanced Extremely High Frequency (AEHF-2) a Radiation Belt Storm Probes (RBSP).
***
Náčelník generálního štábu ruských ozbrojených sil Nikolaj Makarov prohlásil, že Rusko musí být připraveno na ozbrojený konflikt i ve vesmíru. Makarov dále řekl, že prvotní fáze války budou mít rozhodující vliv na délku jejího trvání.
***
V jihoafrickém Stellenbosch zahajuje čtvrté Mezinárodní sympozium o kosmických maserech, které bude probíhat do 3. února. Kromě domácích specialistů se sympozia zúčastní vědci z Velké Británie, Ruska, Německa, Nizozemska, Polska, Švédska, Číny, USA, Austrálie a dalších zemí z celého světa.
***
Přestože mají kosmonauti na Mezinárodní volný den, budou zabezpečovat chod vědeckých experimentů. V japonském modulu Kibo bude ve dvou kontejnerech zahájen materiálový experiment Kristalizator, v rámci pokusů Uragan, Ekon a Sejněr bude snímkován povrch Země a budou probíhat dříve zahájené experimenty Biotěrek, Bakteriofag a Kalcij. Ruští kosmonauti zahájí také vykládku nákladní kosmické lodi Progress M-14M.

Žádné komentáře:

Okomentovat