30.1.2012

Poslední aktualizace 30.1. 21:50 UTC
---------
Japonské ministerstvo obrany, JAXA a Cabinet Satellite Intelligence Center přerušily v pátek spolupráci s firmou Mitsibishi Electric Corp. Důvodem k tomuto kroku bylo zjištění, že firma předražuje faktury tím, že vykazuje potřebu více pracovníků a více hodin věnovaných objednávkám. Vyšetřování bude ještě probíhat a po jeho skončení se rozhodne o dalším postupu.
***
Ředitel Roskosmosu Vladimir Popovkin v podvečer obdržel od předsedy vyšetřovací komise Jurije Koptěva zprávu o vyšetřování havárie sondy Fobos-Grunt. Popovkin s výsledky šetření seznámil vicepremiéra Dmitrije Rogozina.
***
Menachem Kidron byl jmenován novým šéfem Israel Space Administration a na tomto postu vyměnil Zvi Kaplana, který byl odvolán před třemi měsíci. Kidron předtím pracoval jako náměstek ředitele řízení kosmického sektoru ministerstva vojenského průmyslu Izraele.
***
Kabinet ministrů Ukrajiny přijal dokument "O potvrzení plánu prací při plnění Koncepci realizace národní politiky v oblasti kosmické činnosti na období do roku 2032". Národní kosmická agentura Ukrajiny k dokumentu napsala, že plnění plánu zabezpečí kosmickou činnost v souladu s potřebami a národními zájmy Ukrajiny.
***
Ruská společnost Orion Ekspress si pronajala kanály na družici Horizons 2 od firmy Intelsat a pronajaté kanály budou využívány během ruských prezidentských voleb 4. března 2012. Informoval o tom prezident OAO Fondservisbank Aleksandr Volovnikov; OAO Fondservisbank je hlavním podílníkem společnosti Orion Ekspress.
***
Tiskové oddělení ruského střediska přípravy kosmonautů oznámilo, že dva japonští kosmonauti Soishi Nogushi a Koiti Wakata úspěšně ukončili dvoutýdenní výcvik k činnosti ve volném vesmíru. Japonští kosmonauti pracovali v ruských skafandrech Orlan-M-GN ve vodním bazénu střediska.
***
OAO ISS staví v souladu s federálním kosmickým programem Ruska vesmírnou observatoř Millimetron, která bude zkoumat kosmická tělesa v pásmu milimetrových a submilimetrových vln. U teleskopu se předpokládá aktivní životnost 10 let, po něž bude zkoumat planety, černé díry a hvězdy.
***
Ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin řekl, že Rusko postaví tři nové závody pro výrobu systémů protiraketové obrany. Systémy budou určeny pro potřebu vojsk Vzdušné a kosmické obrany. Příslušné návrhy by měla ruská vláda projednávat 1. března.
***
V Bruselu (Belgie) zahajuje své jednání třídenní sympozium věnované družicím typu CubeSat. V rámci akci budou prezentovat svoje výrobky uplatnitelné v CubeSatech firmy z Německa, Nizozemska, Velké Británie, Dánska a Švédska. Akce, která zahajuje v pondělí ve 14:00 místního času, bude probíhat v Royal Military Academy.
***
Americká sonda Cassini proletí kolem Saturnova měsíce Titan, k němuž se přiblíží na minimální vzdálenost 31.131 km. Během průletu (označeném T-81), který se považuje z pohledu vědců za jeden z nejvýznamnějších, bude Titan pomocí aparatury ISS (Imaging Science Subsystem) snímkován s vysokým rozlišením a v provozu bude také infračervený spektrometr VIMS (Visible and Infrared Mapping Spectrometer).
***
Na Mezinárodní kosmické stanici se plně rozběhne příprava experiment Immuno, který bude sledovat imunitní reakce lidského organizmu v průběhu kosmického letu. Průběžně probíhají: materiálový experiment Kristalizator, geofyzikální Vsplesk, Molnija-Gamma a Uragan, lékařský Biorisk, Ekon zaměřený na dálkový průzkum Země, BTN-Nejtron zaměřený na sledování Slunce a biotechnologický Biotrek. Kromě toho kosmonauti budou vykládat materiál z nákladní kosmické lodi Progress M-14M a bude provedena prověrka těsnosti spojení potrubí pro přečerpání paliva a okysličovadla z nákladní lodi do nádrží stanice.
***
K Zemi se v průběhu dne přiblíží dva asteroidy: první, 2012 BD14, se přiblíží na vzdálenost 0,015 AU (2,2 miliónu km) a druhý, 2010 WU8, na vzdálenost 0,078 AU (11,6 miliónu km).

Žádné komentáře:

Okomentovat