31.1.2012

Poslední aktualizace 31.1. 21:00 UTC
---------
Národní kosmická agentura Ukrajiny (NKAU) oznámila, že na palubě ruské družice Čibis-M, která byla 25. ledna uvolněna z nákladní lodi Progress M-13M, pracuje aparatura vyrobená na Ukrajině. Přístroje byly vyrobeny ve lvovském středisku Institutu kosmického výzkumu NKAU. Ukrajinská aparatura by měla být uvedena do provozu ve druhé polovině února.
***
V Izraeli se konala konference věnovaná výročí havárie amerického raketoplánu Columbia, na jehož palubě 1. února 2003 zahynul také první izraelský astronaut Ilan Ramon. Shromáždění se zúčastnili zástupci armády, vědeckých kruhů a představitelé kosmických agentur z celého světa. Na konferenci se také probíraly další problematiky: potřeba kodexu chování na oběžné dráze, příprava projektů pilotovaných letů na Mars nebo stavba jaderného raketového motoru.
***
Příčinou prosincové havárie družice Meridian nebyla exploze v motorovém prostoru, ale prohoření spalovací komory raketového motoru třetího stupně. Původně se sice s touto variantou počítalo, ale jako s méně pravděpodobnou. Výsledky šetření oznámil ředitel Roskosmosu Vladimir Popovkin.
***
Aleksandr Zacharov z Institutu kosmických výzkumů Ruské akademie věd (IKI RAN) řekl, že vyšetřovací zpráva o havárii sondy Fobos-Grunt by neměla být prostředkem k personálním čistkám, ale návodem pro budoucí meziplanetární mise. V IKI RAN byl připraven vědecký program a některé přístroje pro sondu Fobos-Grunt.
***
Roskosmos odhadl, že financování nového Federálního kosmického programu Ruska do roku 2030 si vyžádá každoročně 150 až 200 miliard rublů. Podle expertů by splnění všech požadavků kosmického programu vyžadovalo sestavu nejméně 175 funkčních družic.
***
Pokud se Rusko nedohodne s Evropskou kosmickou agenturou na spolupráci v programu Ekomars, zopakuje Roskosmos misi Fobos-Grunt. Řekl to novinářům ředitel Roskosmosu Vladimir Popovkin.
***
Z Chruničevova kosmického střediska byla vypravena železniční souprava, která převeze na kosmodrom Bajkonur nosnou raketu Proton-M. Raketu si objednala rusko-americká firma International Launch Services Inc. pro vynesení telekomunikační družice Intelsat 22.
***
Ředitel Roskosmosu Vladimir Popovkin se neztotožnil se závěry vyšetřování havárie sondy Fobos-Grunt a za příčinu neúspěchu považuje porušení elektroniky vlivem vysoce energetických částic z kosmického záření. Svůj náhled odůvodňuje tím, že sonda po navedení na dráhu fungovala správně a závada se projevila až v průběhu letu. Při testech příštích kosmických sond bude tato možnost vzata v úvahu, dodal Popovkin.
***
Vedoucí programu pilotovaných letů Roskosmosu oznámil, že návrat tří členů stávající posádky ISS a start další v lodi Sojuz TMA-04M bude posunut zhruba o 45 dní. Sojuz TMA-04M měl podle původních plánů startovat 30. března, tři kosmonauti z ISS se měli vrátit na zem 16. března. Důvodem odkladu je potřeba výroby nového návratového modulu lodi Sojuz TMA-04M; u původního modulu byly při zkouškách zjištěny netěsnosti.
***
NASA ve spolupráci s archiváři ze čtyř amerických států pracuje na archivaci dokumentů o raketoplánech v digitální i "papírové" podobě. Projekt agentura realizuje pod označením "Space Shuttle Recordation", který byl zpracován společně s odborníky z Poradního výboru pro uchování historických materiálů. NASA tak plní ustanovení § 106 National Historic Preservation Act.
***
Společnost Ball Aerospace & Technologies Corp. oznámila, že od března 2012 bude nově vytvořenou funkci Chief Operating Officer zastávat Robert D. Strain. Strain bude podřízen přímo řediteli Davidu L. Taylorovi a bude zodpovědný za provozní kvalitu a plnění závazků společnosti.
***
Zpráva vyšetřovací komise sestavené k havárii sondy Fobos-Grunt stanovila jako nejpravděpodobnější příčinu neúspěchu chybu v programování palubního počítače, píše ruský list Kommersant. Komise prověřovala několik verzí havárie, včetně poškození elektroniky vnějšími vlivy (např. americkým radarem nebo slunečním zářením), ale to se testováním na zkušebních stavech neprokázalo - elektronika vydržela i maximální úrovně záření.
***
V italské Florencii se bude konat pracovní jednání, na kterém bude představen projekt EChO (Exoplanet Characterization Observatory) a bude se diskutovat o jeho budoucnosti.
***
Kosmonauti na Mezinárodní kosmické stanici provedou fotodokumentaci stavu iluminátorů na modulech Pirs a Poisk a budou pokračovat ve vykládce nákladní lodi Progress M-14M a inventarizaci dovezených zásob. Souběžně budou zajišťovat průběh vědeckých experimentů a technickou obsluhu stanice.
***
Do blízkosti Země se během dne dostane planetka (433)Eros; její nejmenší vzdálenost od Země bude kolem 11:00 UTC, a to 0,177 AU, tj asi 26,7 miliónu km.

Žádné komentáře:

Okomentovat