1.2.2012

Poslední aktualizace 2.2. 06:00 UTC
---------
Národní kosmická agentura Ukrajiny oznámila, že 31. ledna 2012 ve věku 86 let zemřel Anatolij Petrovič Šech. Šech byl v minulosti ředitelem předních ukrajinských podniků, které se podílely na rozvoji ukrajinského kosmického sektoru. Šech byl dříve oceněn mj. diplomem a medailí Federace kosmonautiky SSSR a byl držitelem titulu Veterán kosmického sektoru Ukrajiny.
***
Evropská komise vybrala německou firmu OHB AG pro stavbu osmi družic pro evropský navigační systém Galileo; smlouva představuje hodnotu kolem 200 miliónů €. Navigační zařízení bude dodávat britská firma Surrey Satellite Technology Ltd.
***
Americká sonda New Horizons bude zkoumat systém Pluta až v červenci 2015, ale už nyní se připravuje poštovní známka připomínající tuto událost. Návrh byl předložen už nyní, neboť podle autorů návrhu trvá americké poště tři i více roků než je připravena nová poštovní známka.
***
Společnost Armadillo Aerospace oznámila, že 28. ledna 2012 úspěšně vyzkoušela raketu STIG-A, která je vyvíjena po potřeby kosmické turistiky. Raketa, která startovala ze Port America v Novém Mexiku, dosáhla maximální výšku 80 km. Při přistání došlo k poškození, ale to podle společnosti nebylo závažné a stroj bude moci být opraven.
***
Delegace izraelské společnosti Space-Communication Ltd. navštívila OAO ISS v Železnogorsku. Pro Space-Communication Ltd. zde byla vyrobena telekomunikační družice AMOS-5, která byla vypuštěna v prosinci 2011. OAO ISS bude pro izraelskou stranu poskytovat technickou a konzultační podporu při řízení a provozu družice AMOS-5.
***
Zkušební středisko Roskosmosu v Peresvetu oznámilo, že byly dokončeny testy družice EkspressMD-2 v tepelné a vakuové komoře. Testy byly zahájeny 17. ledna v komoře VK600/300 , která imituje podmínky kosmického prostoru.
***
Roskosmos a Ruská akademie věd společně připravují dokument, který bude stanovovat cíle Ruska při kosmickém výzkumu. Informovali o tom specialisté v besedě, kterou zorganizovala agentura RIA Novosti.
***
Akademik Lev Zeljonyj z Institutu kosmických výzkumů řekl zpravodaji RIA Novosti, že nová sonda Fobos-Grunt přijde na 3 miliardy rublů (Fobos-Grunt 1 stál asi 5 miliard rublů). Podle jeho slov by nová sonda mohla být připravena do roku 2016, ale pravděpodobnější termín je rok 2018. Na přípravě sondy by se mohli podílet také odborníci z ESA.
***
Evropská kosmická kancelář oznámila, že raketa Vega, která se připravuje ke svému prvnímu vzletu, byla přesunuta na startovní rampu. Raketa v hlavici ponese devět družic: ALMASat-1, LARES, a sedm CubeSatů a plánovaným dnem startu z Kourou je 9. únor.
***
V ústředí NASA ve Washingtonu se konala tisková konference, na které tým astronomů a astrofyziků informoval o výzkumech mezihvězdných neutrálních atomů. Tým vycházel z dat pořízených družicí Interstellar Boundary Explorer (IBEX), která byla vypuštěna 19. října 2008, a o svých analýzách bude informovat v šesti studiích, jež vyjdou v únorovém vydání časopisu The Astrophysical Journal.
***
NASA oznámil, že po více než třiceti letech odejde z kosmické agentura astronautka Shannon Lucid[ová], která absolvovala pět kosmických letů a strávila v kosmu více než 223 dní. Lucidová byla zařazena do týmu astronautů 16. ledna 1978 a působila v něm až do roku 2002. Pak pracovala jako vědecký specialista v centrále NASA ve Washingtonu a od roku 2003 v Houstonu v Johnson Space Center.
***
Na Mezinárodní kosmické stanici zahájí kosmonauti Škaplerov, Ivanišin a Kononěnko přípravu k výstupu do volného vesmíru a budou konzultovat realizaci výstupu se specialisty v řídicím středisku. Dále bude pokračovat vykládka nákladní lodi Progress M-14M a dohled nad vědeckými experimenty.
***
V blízkosti Země v průběhu dne proletí několik asteroidů: 2012 BC62 (ve vzdálenosti 0,041 AU), 2006 CJ (ve vzdálenosti 0,045 AU), 2008 EP6 (ve vzdálenosti 0,061 AU), 2006 SU217 (ve vzdálenosti 0,072 AU) a 2007 MR (ve vzdálenosti 0,073 AU).

Žádné komentáře:

Okomentovat