2.2.2012

Poslední aktualizace 3.2. 05:45 UTC
---------
Evropská kosmická agentura podepsala dva kontrakty s firmou Astrium, na jejichž základě bude připravena nová modifikace nosné rakety řady Ariane. Nová raketa Ariane ES Galileo bude určena pro vynášení čtveřice navigačnních družic Galileo na geocentrickou dráhu do výšky přes 23.000 km; stávající raketa Ariane-5 ES je schopná stejný náklad dopravit na dráhu s výškou 780 km. Ariane ES Galileo, která bude srovnatelná s ruským Sojuzem vypouštěným z Kourou, by měla být k dispozici už ve druhé polovině roku 2014.
***
Americká družice IBEX, která pracuje od roku 2008 na protáhlé geocentrické dráze, zjistila, že koncentrace atomárního kyslíku v mezihvězdném prostoru je mnohem nižší, než se dříve předpokládalo. Ve Sluneční soustavě na 20 atomů neonu připadá 111 atomů kyslíku, v mezihvězdném prostoru na stejné množství neonu připadá jen 74 atomů kyslíku.
***
Spojené arabské emiráty požádaly USA o dodávku 260 protitankových raketových kompletů FGM-148 Javelin s veškerým příslušenstvím; celková hodnota dodávky se odhaduje na 60 miliónů dolarů. O chystaném kontraktu informovala agentura DSCA (Defense Security Cooperation Agency) americký Kongres.
***
Americká společnost Space Adventures předpokládá, že během pěti let bude možné uskutečnit turistický oblet Měsíce v ruské kosmické lodi. K letu by mohla být použita modifikovaná loď typu Sojuz TMA s přidaným obytným modulem. Šéf společnosti Eric Anderson současně informoval, že už bylo prodáno i druhé místo pro tento let (o prvním prodaném místě společnost informovala už dříve).
***
Vedoucí pilotovaného programu Roskosmosu Aleksej Krasnov oznámil, že předběžný termín startu příští posádky na Mezinárodní kosmickou stanici v lodi Sojuz TMA-04M je stanoven na 15. května. Původní termín - 30. března - nebylo možné dodržet vzhledem k závadě na návratovém modulu připravované transportní lodi.
***
Kosmonauti posádky MKS-35/36, kteří poletí na Mezinárodní kosmickou stanici v dubnu 2013, prošli výcvikem přežití v zimních podmínkách, informovalo o tom tiskové oddělení Střediska přípravy kosmonautů. Tříčlenná posádka Pavel Vinogradov, Aleksandr Misurkin a Christopher Cassidy úspěšně splnila všechny uložené úkoly. Americký astronaut se podobného výcviku v zimních podmínkách zúčastnil poprvé.
***
Agentura RIA Novosti napsala, že Roskosmos uvažuje o zopakování experimentu Mars-500 v podmínkách kosmu - na Mezinárodní kosmické stanici. V tomto směru vede nyní rozhovory s NASA a ESA. Experiment by zřejmě byl zaměřen především na psychologickou stránku.
***
Šéf OAO Rosoboroneksport Anatolij Isajkin řekl novinářům, že v nejbližší době nevypraví Rusko žádného turistu na Mezinárodní kosmickou stanici. Je to způsobeno hlavně tím, že požadavky na dopravu ke stanici po odstavení amerických raketoplánu významně vzrostly.
***
V rozhovoru pro stanici "Echo Moskvy" řekl ředitel Roskosmosu Vladimir Popovkin, že do roku 2020 přistanou ruští kosmonauti na Měsíci. Letu by se mohl zúčastnit některý z kosmonautů, který vzejde z v dnešních dnech probíhajícího výběru.
***
Foto: SpaceX
Společnost SpaceX vyzkoušela raketový motor SuperDraco, který bude použit u kosmické lodi Dragon jako záchranný prostředek pro případ havárie nosné rakety. Úspěšné statické testy proběhly na stendu v Jižní Karolině. Elon Musk, zakladatel společnosti SpaceX k tomu řekl, že motory SuperDraco představují to nejlepší z moderních technologií.
***
Raymond Calladay, jeden z autorů studie pro U.S. National Research Council o budoucnosti NASA řekl, že úspěch budoucích amerických kosmických misí bude záviset na programu rozvoje pokročilých technologií, které by již nyní měly probíhat. Síly NASA by se proto v následujících pěti letech měly soustředit především do velice pokročilých technologií a řešení souvisejících technických otázek.
***
NASA zveřejnil videozáběry odvrácené strany Měsíce pořízené sondou Ebb (GRAIL) 19. ledna 2012. Video je ke shlédnutí na http://www.nasa.gov/mission_pages/grail/news/grail20120201.html.
***
Americký astronaut Mike Massimino bude účinkovat v poslední epizodě situační komedie "The Big Bang Theory". Stanice CBS odvysílá tento díl dnes večer.
***
Sonda Cassini provede korekční manévr OTM-308 (Orbital Trim Maneuver).
***
Na Mezinárodní kosmické stanici bude převedeno řízení orientace z amerického segmentu na ruský systém SUDN (sistěm upravlenija dviženiem i navigacijej); poté bude provedena motory služebního modulu Zvezda korekce dráhy. Ruští kosmonauti budou pokračovat v přípravě na výstup do volného vesmíru. Posádka se bude dále věnovat technické obsluze systémů stanice a vědeckým experimentům.
***
V blízkosti Země, ve vzdálenosti 0,047 AU (7 miliónů km), proletí ve 20:34 UTC asteroid 2012 BW61 objevený 26. ledna 2012.

Žádné komentáře:

Okomentovat