3.2.2012

Poslední aktualizace 4.2. 07:30 UTC
---------
Ve večerrním vysíláni TV Rossija 24 vystoupil šéf Roskosmosu Vladimir Popovkin a nesouhlasně se vyjádřil k personálním "čistkám", které se chystají v souvislosti s havárií sondy Fobos-Grunt. "Pokud budeme za každou chybu rovnou vyhazovat, lidé nám utečou," řekl mj. Popovkin a dodal, že ale samozřejmě musí být vyvozeny jisté kroky vůči zodpovědným osobám.
***
Čínská agentura Xinhua oznámila, že námořní loď Yuanwang 6, která zajišťovala společně s dalšími dvěma sledovacími plavidly let kosmické lodě Shenzhou 8 a modulu Tiangong 1, se vrátila do mateřského přístavu. Lodě Yuanwang 3, 5 a 6 operovaly z různých míst Tichého oceánu; sledovací lodě Yuanwang 3 a 5 se do Číny vrátily již koncem prosince 2011.
***
Oficiální místa z Indické kosmické agentury sdělily, že ISRO bude muset posunout svůj měsíční projekt Chandrayan-2 z roku 2013 nejméně o tři roky. Souvisí to s prohlášením akademika Lva Zeljoného o odkladu ruské měsíční mise Luna-Glob.
***
Astronomové oznámili, že na základě dat z Evropské jižní observatoře objevili exoplanetu obíhající kolem hvězdy GJ 667C. Nová exoplaneta, která obíhá v obyvatelné zóně, je asi 4,5krát větší než Země a teplota na jejím povrchu je srovnatelná se Zemí. Planeta oběhne mateřskou hvězdu za 28 dní.
***
Evropská kosmická agentura oznámila, že start nosné rakety Vega z kosmodromu v Kourou byl odložen z 9. na 13. února. Důvod odkladu nebyl uveden.
***
Podle informace Hamida Fazeliho, šéfa íránské kosmické organizace, byl v Íránu vypuštěn satelit Navid Elm-o-Sana't. Neoficiální informace hovoří o tom, že start se uskutečnil v 05:34 UTC a družice se pohybuje po dráze ve výšce 250 - 370 km; později bylo vypuštění družice oznámeno i oficiálními íránskými kruhy.
***
Italská kosmická agentura společně s Italským národním institutem pro astrofyziku pořádají 13. února v Bologni setkání se zástupci médií, jež bude věnováno seznámením s výsledky činnosti družicové observatoře ESA Planck, která pracuje ve vesmíru od roku 2009. Cílem observatoře bylo dlouhodobě monitorovat mikrovlnné kosmické záření, které je pozůstatkem Velkého třesku, a které umožní získat informace o průběhu počátečního vývoje vesmíru.
***
NASA informoval o korekčním manévru sondy Juno, který proběhl 1. února ve 13:10 východoamerického času. Motor sondy pracoval 25 minut a spotřeboval 3,11 kg paliva; rychlost sondy se změnila o 1,2 m/s. Rick Nybakken z Jet Propulsion Laboratory řekl, že manévr proběhl zcela podle předpokladů. Další větší korekce letové dráhy se plánuje na konec srpna 2012.
***
Tým astronomů objevil s pomocí Keplerova kosmického teleskopu další dvě planety, které obíhají kolem dvojhvězd; byly označeny Kepler-34b a Kepler-35b. Jedná se o druhou a třetí takovou exoplanetu, první byla objevena v září loňského roku. William Welsh ze San Diego State University k tomu dodal, že planety u dvojhvězd zřejmě nejsou žádnou výjimkou a mohou jich být jen v naší Galaxii milióny.
***
NASA oznámil, že firma United Launch Alliance (ULA) úspěšně dokončila dvě etapy, které by měly vést k certifikaci rakety Atlas V pro pilotované lety. ULA získala z NASA 6,7 miliónu USD na práce spojené s úpravou nosné rakety pro pilotované mise.
***
Na Mezinárodní kosmické stanici budou dokončeny kontroly modulu Pirs před plánovaným výstupem do volného vesmíru. Kosmonauti se poté budou věnovat běžné technické obsluze stanice a vědeckým experimentům.

Žádné komentáře:

Okomentovat