4.2.2012

Poslední aktualizace 4.2. 22:00 UTC
---------
Ruští astronomové z petrohradské Pulkovské observatoře připravují vlastní projekt zaměřený na hledání exoplanet. Vědci už podali příslušnou žádost na Akademii věd Ruské federace.
***
Íránský prezident Mahmúd Ahmáninežád vysoce ocenil vypuštění družice Navid, která podle něho "vzbuzuje naději na radostnou budoucnost a je přátelským poselstvím celému lidstvu." Vypuštění družice se časově shoduje s oslavami výročí islámské revoluce z roku 1979.
***
Společnost International Launch Services oznámila, že vypuštění družice NSS-14 (SES-4) se uskuteční z kosmodromu Bajkonur 15. února místního času (14. února ve 20:12 UTC). Start nosné rakety Proton-M, která měla podle původních plánů startovat koncem prosince 2011, byl z technických příčit několikrát odložen.
***
Americký NASA uvažuje o přístupu k projektu Evropské kosmické agentury Euclid (projekt Euclid představuje kosmický teleskop pro studium extragalaktických objektů). National Research Council došel k závěru, že NASA by se mohla na projektu podílet investicí ve výši kolem 20 miliónů dolarů.
***
Ve voroněžském KB Chimavtomatika proběhlo zasedání, na němž se posuzovaly plány rozvoje do roku 2030 a podíl KB na rozvoji ruské kosmonautiky. Bylo konstatováno, že jednou z nejdůležitějších otázek je vyřešení financování tohoto sektoru a personálního obsazení. KB Chimavtomatika je přitom jedním z mála míst, kde se podařilo stabilizovat kádr kvalitních konstruktérů.
***
Hlavní redaktor časopisu Novosti kosmonavtiki Igor Marinin odhaduje, že by si stavba orbitální lunární orbitální laboratoře, o které hovořil Vladimir Popovkin v besedě na kanálu Rossija 24, vyžádala šestinásobek současného rozpočtu Roskosmosu, který se nyní pohybuje kolem 100 miliard rublů. Zdvojnásobení rozpočtu na 200 miliard rublů je naplánováno na rok 2014.
***
Ruská kosmická agentura Roskosmos zveřejnila na svých webových stránkách zprávu vyšetřovací komise k havárii sondy Fobos-Grunt. Zpráva je k dispozici na adrese http://www.federalspace.ru/main.php?id=2&nid=18647.
***
V časopisu Geophysical Research Letters byly publikovány výsledky analýzy dat získaných v roce 2008 z Marsu v rámci mise Phoenix. Po tříletým výzkumu specialisté z Imperial College London dospěli k závěru, že marťanská půda vznikala za "suchých" podmínek, podobně jako na Měsíci. Podle této studie se voda na Marsu vyskytovala maximálně 5000 let, což je velice krátká doba pro případný vznik života. Hlavním cílem studie bylo zjistit, zda byl Mars někdy obyvatelný.
***
Na Mezinárodní kosmické stanici je naplánován odpočinkový den, při němž budou kosmonauti provádět pravidelný týdenní úklid stanice a budou se věnovat jen nejnutnější obsluze stanice a vědeckých experimentů.
***
V nevelké vzdálenosti od Země proletí asteroid 2012 BM77, minimální vzdálenost bude 0,038 AU (tj. asi 5,7 miliónu km).

Žádné komentáře:

Okomentovat