14.2.2012

Poslední aktualizace 15.2. 05:15 UTC
---------
Prezident Italské kosmické agentury Enrico Saggese uvedl, že německá společnost DLR má zájem o vstup do projektu nosné rakety Vega. Mluvčí DLR Andreas Shutz řekl, že firma má zájem na spolupráci při výrobě horního stupně AVUM (Attitude and Vernier Upper Module).
***
Server space.com napsal, že NASA mění strategii výzkum Marsu ve prospěch levnějších a efektivnějších projektů. Rozhodnutí je reakcí na snížení rozpočtových prostředků pro planetární průzkum na finanční rok 2013 s výhledem dalšího snižování v příštích letech.
***
Ve 19:36:37 UTC odstartovala z rampy 200 kosmodromu Bajkonur nosná raketa Proton-M. která na geocentrickou dráhu vynesla telekomunikační družici SES 4. 350 vteřin po startu byl oddělen aerodynamický kryt a v 19:48:19  po startu se družice s urychlovacím blokem Briz-M oddělila od třetího stupně nosné rakety. Později stupeň Briz-M dopraví družici ke geostacionární dráze. Oddělení družice od urychlovacího bloku je naplánováno na 15. února v 04:48 UTC.
***
NASA vybral 33 projektů malých družic (CubeSat), které budou vypuštěny v letech 2013 a 2014 jako přívažek k jiným družicím. Hmotnost jednoho CubeSatu je menší než 1,3 kg (3 libry) a mají tvar krychle o délce strany 10 cm. Družice jsou výsledkem práce univerzitních týmů, výzkumných středisek NASA i organizací spadajících pod ministerstvo obrany.
***
Tiskové oddělení IMBP oznámilo, že koncem dubna proběhne mezinárodní sympozium, na kterém budou projednávány výsledky nedávno ukončeného experimentu Mars 500, při němž se imitoval let na Mars.
***
Včera zahájila posádka Expedice 38/39 ve složení Michail Tjurin (Rusko), Richard Mastracchio (USA) a  Koichi Wakata (Japonsko) výcvik přežití v zimních podmínkách. Kosmonauti po "přistání" budují tábořiště, rozdělávají oheň a za pomoci havarijního vybavení navazují spojení se záchranným oddílem. Přestože mrazy dosahovaly hodnot až -30°C, splnili kosmonauti první fázi cvičení výborně.
***
Roskosmos nevylučuje, že by některé posádky nestrávili na palubě Mezinárodní kosmické stanice celý rok, namísto standardního půlroku. Taková expedice by byla přípravou na budoucí dlouhodobé lety do vzdálenějších oblastí vesmíru.
***
Na tiskové konferenci Roskosmosu bylo oznámeno, že ruský autonomní modul OKA-T by mohl být vypuštěn v roce 2016 nebo 2017, a to za předpokladu, že bude zajištěno využití pro jeho činnost. Modul může být obsluhován jak kosmonauty z Mezinárodní kosmické stanice, tak posádkou,která se k modulu připojí. Předpokládá se, že modul bude létat po samostatné dráze a třikrát nebo čtyřikrát v roce se připojí k ISS pro kontrolu a doplnění vybavení a obsluhu prováděných experimentů.
***
Vedoucí pilotovaných letů Roskosmosu Aleksej Krasnov oznámil, že do dnešního dne přijal Roskosmos pouze 43 přihlášek do nového výběru kandidátů na kosmonauty a z toho je 27 přihlášek od zájemců, kteří působí v raketovém nebo kosmickém sektoru; mezi přihlášenými není jediná žena. Náčelník Střediska přípravy kosmonautů Sergej Krikaljov k tomu dodal, že při výběru do týmu astronautů Evropské kosmické agentury se přihlásilo 6000 lidí.
***
Náměstek ředitele Roskosmosu Vitalij Davydov sdělil novinářům, že rozhodnutí o případném posunutí termínů startu dalších posádek na Mezinárodní kosmickou stanici bude rozhodnuto po 20. únoru. A nejedná se jen o expedici, která má podle prozatímního plánu startovat 15. května, ale i o další lety.
***
Na mezinárodní konferenci v Bologni byly prezentovány výsledky mise Planck Evropské kosmické agentury. Z výsledků pozorování vyplývá, že naše Galaxie obsahuje dosud neobjevené ostrovy chladného plynu a zvláštní zdroje mikrovln.
***
V areálu Auckland University of Technology byla zahájena mezinárodní konference SKANZ, která má naplánované jednání do 16. února. Na programu konference jsou otázky výzkumu vesmíru pomocí radioteleskopů v pásmu centimetrových vln a možnosti zobrazování s vysokou rozlišovací schopností. Hlavním cílem konference SKANZ 2012 je podpora spolupráce vědců a techniků z Austrálie a Nového Zélandu v této oblasti výzkumu.
***
Na Mezinárodní kosmické stanici uskuteční ruští kosmonauti poslední trénink ve skafandrech před jejich výstupem do volného vesmíru. Posádka stanice dále bude provádět vědecké experimenty a zajistí technickou obsluhu zařízení stanice.

Žádné komentáře:

Okomentovat