13.2.2012

Poslední aktualizace 14.2. 05:20 UTC
---------
Evropská kosmická agentura (EAS) v komentáři k úspěšnému vzletu nosné rakety Vega zdůraznila, že raketa vynesla na geocentrické dráhy první družice Maďarska (Masat-1), Polska (PW-Sat) a Rumunska (Goliat). Tyto družite typu CubeSat jsou výsledkem podílu ESA na vzdělávacích programech.
***
Administrativa amerického prezidenta Baracka Obamy předložila Kongresu návrh rozpočtu na finanční rok 2013, který pro NASA navrhuje částku 17,711 miliardy dolarů (v roce 2012 bylo pro NASA určeno 17,77 miliardy). Přidělená částka nepřevyšuje 0,5 procenta z celkového objemu rozpočtu, který počítá s 3800 miliardami dolarů. Největší omezení, asi o 20% postihlo planetární výzkum (pokles z 1,5 miliardy v roce 2012 na 1,192 miliardy v roce 2013), naopak na pilotované lety se plánuje zvýšení o 6% - z 3,712 miliardy v roce 2012 na 3,932 miliardy v roce 2013. Nejvyšší nárůst (22%) se plánuje v oblasti nových technologií: z 573,7 miliónu na 699 miliónů dolarů.
***
Národní kosmická agentura Ukrajiny (NKAU) informovala o zasedání prezídia vědecko-technické rady NKAU, kterého se zúčastnilo i několik přizvaných akademiků Národní akademie věd. Na zasedání, které proběhlo 9. února, se projednával materiál "Koncepce realizace státní politiky v oblasti kosmické činnosti na období do roku 2032".
***
Ze severošvédské základny Kiruna byla vypuštěna brazilská sondážní raketa VSB-30, která vystoupila do maximální výšky 260 km. V hlavici rakety byla umístěna vědecká aparatura MASER 12.
***
Mluvčí ESA Franco Bonacina řekl v Paříži, že zavedení lehké rakety Vega přispěje k většímu zájmu o vynášení družic ke sledování Země a pro kontrolu životního prostředí. V současné době se trh se satelitními daty, snímky a dalšími službami s tím spojenými odhaduje na 2,1 miliardy USD.
***
Christina Sukach[ová], mluvčí Air Force Space Command, řekla, že letectvo hodlá uspořit náklady ve výši 5 procent v oblasti satelitních programů propouštěním a konsolidací smluv. V příštích deseti letech by tak společnosti Exelis, Computer Sciences Corp. a Raytheon mohly přijít o smlouvy ve výši asi 3 miliard USD.
***
Ze základny v Kourou v 10:00 UTC odstartovala evropská nosná raketa Vega, která na geocentrickou dráhu vynášela devět družic. Dvě italské: LARES (laser relativity satellite) Italské kosmické agentury a ALMASat-1 postavenou University of Bologna a dalších sedm pikosatelitů připravených evropskými univerzitami: e-St@r (Itálie), Goliat (Rumunsko), MaSat-1 (Maďarsko), PW-Sat (Polsko), Robusta (Francie), UniCubeSat GG (Itálie) a Xatcobeo (Španělsko). Start má ověřit nejen kvalitu nosné rakety, pro kterou to byl první start, ale i celkový průběh letu od přípravy přes start až po oddělení užitečného zatížení od horního stupně nosné rakety. Po šesti minutách byla dosažena základní oběžná dráha.
***
Na startovním komplexu 200 kosmodromu Bajkonur probíhají závěrečné přípravy nosné rakety Proton-M (s urychlovacím blokem Briz-M), která má dopravit na oběžnou dráhu družici NSS-14 (SES-4). Raketa má odstartovat 14. února v 19:36 UTC. Telekomunikační družice SES-4 bude z polohy na geostacionární dráze obsluhovat zákazníky v Evropě, Severní a Jižní Americe a na západě Afriky.
***
Agentura Associated Press informovala, že pracovníci NASA Glenn Research Center v Clevelandu dokončili výrobu nového komunikačního zařízení, které bude převezeno do Japonska a umístěno v japonském nákladovém modulu, jenž zařízení dopraví na Mezinárodní kosmickou stanici. Zařízení bude testovat komunikaci mezi posádkou a zemí prostřednictvím satelitů.
***
Během pondělí 13. února zahajuje po celém světě několik vědeckých akcí. Např. na Taiwanu začíná 2. ročník Numerical Simulation in High Energy Physics (Numerické simulace ve fyzice vysokých energií), v italské Bologni zahajuje Planckova konference věnovaná astrofyzice a prezentaci nejnovějších výzkumů na submilimetrových vlnách (součástí této konference budou i přednášky pro veřejnost) a v Kalifornii proběhne konference na téma prvních galaxií a temné hmoty ve vesmíru.
***
Ruští kosmonauti na Mezinárodní kosmické stanici budou nacvičovat nouzový návrat z výstupu do kosmu a budou připravovat vybavení, které bude používáno při výstupu. Kosmonauti se dále budou věnovat vědeckým experimentům a technické obsluze stanice.

Žádné komentáře:

Okomentovat