12.2.2012

Poslední aktualizace 13.2. 05:50 UTC
---------
Ředitel projektu Chandrayaan 2 Mylswamy Annadurai řekl, že sonda Chandrayaan 2, která by měla odstartovat v příštím roce, ponese měsíční vozítko. Vozítko vyvíjené v ISRO by mělo provádět chemickou analýzu vzorků měsíční horniny a data odesílat prostřednictvím orbitální části sondy Chandrayaan 2 na Zemi. Annadurai to řekl v rámci přednášky "Chandrayaan: Message from the Moon", kterou přednesl v rámci oslav 150. výročí narození Swamy Vivekananda.
***
Íránský ministr obrany Ahmad Vahidi řekl v místní satelitní TV Press, že země postaví novou základnu pro starty mohutnějších nosných raket. Írán se připravuje vypustit družici o hmotnosti 1000 kg na dráhu ve výšce 1000 km a v příštím roce hodlá vypustit družici na geostacionární dráhu.
***
Sonda Voyager 1, která opouští Sluneční soustavu prolétá nyní oblastí, v níž se uklidnil sluneční vítr. Sonda je 11 miliard km od Slunce a vědci očekávají, že by v nejbližších několika měsících mohla oficiálně opustit naši soustavu (jiní ale hovoří až o několika letech - hranice mezihvězdného prostoru je nezřetelná). Voyager 1 je na cestě od roku 1977 a stále pracuje.
***
Agentura Mehr News uvedla, že Írán získal první snímky zemského povrchu, které pořídila družice Navid. Íránská družice byla na geocentrickou dráhu vynesená 3. února raketou Safir.
***
Evropská kosmická agentura oznámila, že raketa Vega je připravena k pondělnímu startu. V sobotu proběhly na rampě základny v Kourou komplexní kontroly rakety a pozemní infrastruktury a všechny parametry jsou v normálu. Pro první let rakety Vega (označený VV01) je rezervováno startovní okno 13. února od 10:00 do 13:00 UTC (07:00 až 10:00 místního času).
***
NASA oznámil, že vybral projekt nanosatelitu studentů z University of Hawai'i pro realizaci v roce 2013 nebo 2014. Je to už druhý projekt z havajské univerzity, který byl pro realizaci vybrán. První CubeSat se nyní dokončuje a bude vbrzku vypuštěna na geocentrickou dráhu.
***
Skupina pracující na stavbě budoucí americké kosmické lodi Orion dokončuje přípravy na testování padáku Generation II Parachute Test Vehicle (PTV2). Ke zkouškám dojde koncem měsíce na základně US Army Yuma Proving Ground v Arizoně, kde bude kabina Orion při testech shazována z letounu C-17. Při prvních testech nového padákového systému PTV v roce 2008 se systém neosvědčil a kabina se při dopadu značně poškodila (viz přiložené foto z této havárie).
***
Americké ministerstvo zahraničí oznámilo, že satelitní snímky ukazují stupňující se násilí mezi vládními vojáky a povstaleckými silami. Snímky zveřejněné na Facebooku zachycují dělostřelecké baterie, obrněná vozidla a rozsáhlé požáry v několika syrských městech. Robert Ford, americký velvyslanec v Sýrii uvedl, že snímky nabízejí důkazy o brutalitě útoků proti demonstrantům, kteří požadují odstoupení prezidenta Bašara Asada.
***
Kosmonauti na Mezinárodní kosmické stanici mají volný den a budou se kromě fyzických cvičení věnovat jen nejnutnějším obslužným pracem a některým vědeckým experimentům.

Žádné komentáře:

Okomentovat