11.2.2012

Poslední aktualizace 11.2. 11:30 UTC
---------
Kirk Citron řekl listu Los Angeles Times, že 31. ledna zemžel ve věku 79 let Robert A. Citron. Robert Citron se zasloužil o komercializaci letů do kosmu a byl propagátorem turistických kosmických výletů. O problematiku kosmických letů se zajímal od osmdesátých let.
***
Aleksandr Andrejev, ředitel Institutu fyziky Ruské akademie věd řekl na tiskové konferenci, že Rusko by mělo věnovat více prostředků nepilotované kosmonautice. Řekl, že sice pilotvané lety zvyšují prestiž země, ale pokud chceme získat nové poznatky, je potřeba vložit peníze i do nepilotovaných projektů.
***
V časných ranních hodinách místního času byla na startovní rampu 200 kosmodromu Bajkonur dopravena nosná raketa Proton-M s telekomunikační družicí SES-4 (NSS-14). Start rakety je naplánován na 14. února v 19:36 UTC.
***
The Wall Street Journal napsal, že předpokládané rozpočtové škrty v rozpočtu NASA tlačí Evropu ke spolupráci s Ruskem při výzkumu Marsu. Podle vědců tak skončí americko-evropský projekt vozítek, která měla v následujících letech provádět podrobný průzkum podmínek na Marsu.
***
Společnost SpaceX oznámila nový orientační termín pro vypuštění rakety Falcon 9 s lodí Dragon, a to ne dříve než 20. dubna. V minulém týdnu se předpokládalo vypuštění z Cape Canaveral na začátku dubna. Ovšem uvažovaný termín mohou ještě ovlivnit operace, které jsou na tuto dobu naplánovány pro obsluhu Mezinárodní kosmické stanice.
***
Server spacenews.com napsal, že prezident Barack Obama navrhuje pro NASA ve finančním roce 2013 rozpočet ve výšce 17,7 miliardy USD, což je nejnižší částka za poslední čtyři roky. Největší pokles je navržen v oblasti planetárního výzkumu, naopak mírné zvýšení je u položky na průzkum Země.
***
Nové plány Spaceport America, zveřejněné 7. února, ukazují, že základna pro soukromé suborbitální lety nebude jen "kosmodromem", ale stane se i turistickým cílem. Vedoucí oddělení pro styk se zákazníky Bob Allen návrhy hodnotí velmi kladně s tím, že právě teď se rozhoduje, jaký bude kosmický přístav v budoucích dvaceti letech.
***
NASA hledá projekty na malá technologická zařízení, jež by mohly létat na hranici vesmíru při suborbitálních letech, která bude NASA sponzorovat. Při těchto letech by se mělo testovat zařízení před tím, než bude vysláno na skutečný kosmický let.
***
Podle informací ruského ministerstva obrany byla uvedena do provozu nová radiolokační stanice Vojsk vzdušné a kosmické obrany, která je umístěna v Petrohradské oblasti. Nová stanice doplňuje síť stávajících stanic - první z nich byla otevřena v roce 2006.
***
Posádka Mezinárodní kosmické stanice má volný den, v plánu je pravidelný úklid stanice a dokončení lékařských experimentů Sonokard (zejména přenos dat na laptop RSE-Med) a Tipologija (přenos dat na disk laptopu RSK1). Kromě toho budou kosmonauti kontrolovat automaticky probíhající experimenty a budou zajišťovat nezbytnou technickou údržbu systémů stanice.
***
V blízkosti Země proletí asteroid 2009 DT10, který se v 01:43 UTC přiblíží na minimální vzdálenost 0,027 AU (tj. 4 milióny km).

Žádné komentáře:

Okomentovat