10.2.2012

Poslední aktualizace 10.2. 21:30 UTC
---------
Sonda Evropské kosmické agentury Venus Express zjistila, že se planeta Venuš otáčí pomaleji, než vychází z výsledků měření sondou Magellan. Pomocí přístroje VIRTIS pracujícího na infračervených vlnových délkách zjistila, že povrchové útvary jsou kolem 20 km od místa, kde by měly být. Přesná měření z oběžné dráhy kolem Venuše mají umožnit zjistit, zda má Venuše pevné nebo kapalné jádro a má umožnit nahlédnout do minulého vývoje planety.
***
NASA oznámil, že se technikům podařilo odstranit závadu na palubním počítači sondy Curiosity, který se samovolně resetoval už tři dny po startu (29. listopadu 2011). Závada byla způsobena neidentifikovaným příkazem v paměti přístroje. Inženýři překonfigurovali počítač a tento týden potvrdili, že aktualizace proběhla úspěšně.
***
Agentura ITAR-TASS informovala, že v uzavřeném procesu byl Třetím vojenským soudem odsouzen ke 13 letům vězení Vladimir Vasiljevič Něstěrec, který za úplatu předal americké CIA utajované skutečnosti o testech nejmodernější raketové techniky. Něstěrec byl současně zbaven vojenské hodnosti plukovníka pro velezradu.
***
Venezuelský prezident Hugo Chaves v přímém televizním přenosu představil model druhé venezuelské družice, která by měla být v průběhu tohoto roku vynesena čínskou raketou. Prezident řekl, že družice bude pojmenována Miranda po venezuelském národním hrdinovi Francisco de Mirandovi, bojovníku za nezávislost Venezuely a autoru její vlajky.
***
Americká společnost Raytheon obdržela kontrakt izraelské firmy Rafael Advanced Defense Systems v hodnotě 30,2 milionu USD na pokračování vývoje antirakety Stunner.
***
Z ukrajinského teleskopu RT-70 v Jevpatorii bude odesláno poselství mimozemšťanům v rámci projektu "MESSAGE 2012. Welcome to Eternity". Do projektu se může přihlásit jakýkoliv obyvatel Země (za cenu od 19,90 do 449,90 USD) a své poselství může předat formou textu, audio nebo video nahrávky. Poselství bude odesláno v prosinci 2012 k planetám hvězd HD 85512b (vzdálená 35 světelných let) a Kepler-22b (vzdálená 600 světelných let).
***
Specialisté z Japonské kosmické agentury (JAXA) a Národního institutu informačních a komunikačních technologií (NICT) dokončili stavbu radaru nového typu. Radar nyní bude odeslán do USA, kde bude dlouhodobě testován a po návratu bude umístěn na meteorologickou družici, která má být vypuštěna v roce 2014.
***
Pákistánský premiér Syed Júsuf Ráza Gílání schválil pákistánskou kosmickou politiku, která bude předložena Národnímu shromáždění. Informoval o tom generál Ahmed Bilal, předseda Pakistan Space and Upper Atmosphere Research Commission. Bilal dále řekl, že hlavní důraz je věnován na vzdělávání studentů a na přínos pro národní hospodářství.
***
Do Museum of Flight’s Charles Simonyi Space Gallery v Seattlu byla dopravena návratová část kosmické lodi Sojuz TMA-14, ve které cestoval Simonyi na Mezinárodní kosmickou stanici. Kosmickou loď nainstaluje v muzeu tým ruských specialistů.
***
NASA zveřejnil nové snímky Marsu s vysokým rozlišením, pořízené koncem ledna sondou Mars Reconnaissance Orbiter. Na jednom snímku je zachycena přistávací platforma, z níž se na průzkum Marsu před osmi lety vydal rover Spirit (na snímku v levém dolním rohu). Na jiném snímku pořízeném kamerou HiRISE je zachycen Phoenix Mars Lander.
***
Kongresman Adam Schiff vyjádřil svůj nesouhlas s masivními škrty v návrhu rozpočtu NASA pro finanční rok 2013. Škrty se mají zaměřit především na planetární výzkum a v důsledku toho NASA zřejmě odstoupí od společného projektu s ESA na výzkum Marsu (dvě mise měly startovat v roce 2016 a 2018).
***
Inženýr Elias Aboutanios z University of New South Wales v Sydney vítá rozhodnutí australské vlády zakoupit dvě družice pro zajištění kvalitního internetové připojení odlehlých oblastí Austrálie. Vláda zakoupí družice za 43 miliard dolarů v rámci projektu National Broadband Network; opozice kritizovala, že tato akce je nepřiměřeně nákladná.
***
Na kosmodromu Bajkonur zasedala Státní komise, která schválila vyvezení nosné rakety Proton-M s družicí NSS-14 na startovní rampu. Raketa bude na startovní komplex 200 přepravena 11. února, start je naplánován na 14. února.
***
Ed Weiler se vyjádřil k očekávanému snížení rozpočtu NASA pro planetární výzkum o 20%, což by měl prezident Obama navrhnout příští týden. Weiler řekl, že tímto krokem se uzavřou cesty ke společnému projektu s ESA ExoMars a zlikviduje se nejlepší program, který NASA má - výzkum Marsu. Weiler už v září loňského roku rezignoval na funkci vedoucího vědeckého programu NASA,když byla část rozpočtu z planetárního výzkumu přesunuta ve prospěch kosmického teleskopu James Webb Space Telescope.
***
Americká sonda Cassini uskuteční korekční manévr OTM-309 (Orbital Trim Maneuver). Korekce dráhy se uskutečňuje v rámci přípravy průletu kolem Saturnova měsíce Titan 19. února; sonda se přiblíží na minimální vzdálenost 3803 km
***
Ruští kosmonauti na Mezinárodní kosmické stanici odkonzervují nákladní loď Progress M-14M, uzavřou průlez modulu Pirs a zkontrolují jeho hermetičnost. Operace je součástí přípravy na výstup do volného vesmíru, který se uskuteční 16. února ze stykovacího úseku modulu Pirs. Pokračují dříve započaté vědecké experimenty a kosmonauti zajistí technickou obsluhu systémů stanice.

Žádné komentáře:

Okomentovat