9.2.2012

Poslední aktualizace 10.2. 05:30 UTC
---------
Francie a Německo se dohodly na vytvoření dvou pracovních skupin, které budou řešit rozporu v náhledu na budoucnost rakety Ariane 5 a podíl ESA na Mezinárodní kosmické stanici. Obě skupiny mají dosáhnout dohody do 30. června, do zahájení konference ESA, jež stanoví střednědobý rozpočet a určí další směřování pro evropskou kosmickou organizaci.
***
Evropská kosmická agentura (ESA) a Eurockot podepsaly smlouvu na vypuštění dvou satelitů Sentinel-2A a Sentinel-3A z kosmodromu Pleseck v roce 2013. Kontrakt v Brémách podepsali Matthias Oehm, generální ředitel Eurockot Launch Services GmbH, a Volker Liebig, ředitel programů ESA pro pozorování Země.
***
Evropská meteorologická organizace Eumetsat zatím nemá podporu členských států pro zahájení prací na nové generaci polárních meteorologických družic. Generální ředitel Eumetsatu Alain Ratier v Darmstadtu (Německo) řekl, že je přesvědčen, že přípravné práce na novém projektu budou moci být zahájeny po zasedání rady organizace, která bude zasedat 5. a 6. července.
***
Spojené státy hrozí Francii sankcemi za to, že neoprávněně používají americké know-how do satelitů vypouštěných v Číně. Americké ministerstvo zahraničí v minulém měsíci varovalo společnost Thales Alenia Space, že může být odepřena vývozní licence americkým dodavatelům, pokud nedojde k větší spolupráci při vyšetřování této záležitosti.
***
Akademik Lev Zeljonyj řekl, že jednou z příčin nedávné havárie sondy Fobos-Grunt bylo nedostatečné financování v počáteční fázi projektu. V letech 2007 a 2008 dokonce nebyly na projekt vyčleněny vůbec žádné peníze.
***
Roskosmos oznámil složení komise, která bude vybírat kandidáty do oddílu kosmonautů. Do komise byli zařazeni zástupci Střediska přípravy kosmonautů (CPK), RKK Eněrgija a Institutu lékařských a biologických problémů; spolupředsedy byli jmenováni Oleg Kotov (CPK) a Vladimir Solovjev (RKK Eněrgija).
***
Japonská kosmická agentura (JAXA) uvedla, že nedávný skandál společnosti Mitsubishi Electric Corp. s předražováním vojenských zakázek by se mohl negativně projevit při přípravě japonské nákladní lodi k Mezinárodní kosmické stanici. Prezident JAXA Keiji Tachikawa řekl, že agentura bude muset podepsat nový kontrakt na přípravu lodi Konotori 3.
***
Tisková oddělení Roskosmosu a Střediska přípravy kosmonautů (CPK) oznámila, že nynější silné mrazy neovlivní plán výcviku přežití kosmonautů v zimních podmínkách. Výcvik probíhá na teritoriu CPK nedaleko Moskvy a tříčlenné posádky přežívají v "místě přistání" vždy dva dny.
***
Na kosmodromu Bajkonur byla nosná raketa Proton-M s družicí NSS-14 převezena na technickou stanici, kde se zdrží dva dny. Během pobytu zde bude provedena kontrola těsností palivových nádrží a do nádrží urychlovacího bloku Briz-M bude načerpáno palivo.
***
Federální porota vznesla obvinění na rumunského hackera, který je obviněn z napadení počítačů pracujících v Jet Propulsion Laboratory (JPL) v rámci Atmospheric Infrared Sounder Program. Při vyšetřování incidentu z roku 2010 spolupracoval NASA s rumunskými orgány, což vedlo k zatčení pětadvacetiletého Roberta Butyka; v Rumunsku mu hrozí trest 3 let vězení, v případě vydání do USA by to mohlo být až 10 let vězení. Mluvčí JPL Veronica McGregor[ová] odmítla upřesnit, jak daleko se hacker do systému dostal, nicméně přenos dat z meteorologických družic na Zemi byl po dva měsíce omezen.
***
Ředitel Space Technology Program Michael Gazarik řekl, že NASA hledá nové druhy paliva pro raketové motory, jež by nahradily jedovatý hydrazin a které by byly šetrnější k životnímu prostředí. Běžně používaný hydrazin je silně korozivní a jedovatý, jeho výhodou je však dlouhá skladovatelnost. Nová paliva by mj. díky snížení nebezpečí při manipulaci s ním mohla přinést i úsporu nákladů.
***
Britská BBC zveřejnila informaci o možném brzkém krachu ambiciózního projektu ExoMars. V těchto dnech Evropská kosmická agentura (ESA) a NASA vedly řadu rozhovorů, ale jejich výsledek nevede k dalšímu pokračování prací. NASA rovněž naznačil, že vzhledem k omezeným finančním prostředkům bude muset účast v projektu zastavit. Některé zdroje z NASA uvádějí, že oficiální odchod z projektu ExoMars bude oznámen v souvislosti s vyhlášením rozpočtu USA na finanční rok 2013.
***
Americký NASA oznámil, že administrátor Charles Bolden, společně s finanční ředitelkou Elizabeth Robinson[ovou], bude novináře informovat o rozpočtu agentury na finanční rok 2013 v pondělí 13. února. Tisková konference se bude konat v ústředí NASA ve Washingtonu od 14 hodin místního času a bude živě přenášena prostřednictvím TV NASA.
***
Pro ruské kosmonauty na Mezinárodní kosmické stanici jsou připraveny zejména lékařské experimenty - Vzaimodějstvije (spolupráce jednotlivých členů posádky během kosmického letu), Sonokard (registrace činnosti mozku během spánku) a Tipologija (studium typologických rysů operátorské činnosti během dlouhodobého kosmického letu). Kromě toho budou kosmonauti zajišťovat chod dalších vědeckých experimentů a technickou obsluhu systémů stanice.

Žádné komentáře:

Okomentovat