8.2.2012

Poslední aktualizace 8.2. 21:00 UTC
---------
Předseda Národní kosmické agentury Ukrajiny Jurij Aleksejev se setkal s japonským velvyslancem na Ukrajině Toichim Sakatou. Společně jednali o směrech spolupráce obou zemí při výzkumu a využívání kosmického prostoru pro mírové účely. Aleksejev během jednání řekl, že rozbíhající se spolupráce musí získat odpovídající právní rámec.
***
Evropská kosmická agentura uvedla, že palivo, voda, kyslík a většina pevného nákladu byla již umístěna do nákladní lodi ATV Edoardo Amaldi, která má odstartovat z Kourou 9. března. ATV (Automated Transfer Vehicle) je na kosmodromu již od loňského srpna.
***
Šéf Space Systems/Loral (SS/L) John Celli oznámil, že SS/L získala kontrakt na dvě družice pro vysokorychlostní komunikace pro Austrálii. Obě družice budou zajišťovat širokopásmové služby zejména v odlehlých oblastech Austrálie. Australská vláda dala přednost satelitnímu řešení před jinými technologiemi.
***
Společnost SpaceX oznámila, že podepsala kontrakt s Asia Satellite Telecommunications Company Limited (AsiaSat), podle kterého v roce 2014 vynesou rakety Falcon-9 dvě komunikační družice pro AsiaSat. Jedná se o družice soznačením AsiaSat-6 a AsiaSat-8.
***
Ruská akademie věd (RAN) se nedomnívá, že by v nejbližší době byl vytvořen oddíl kosmonautů-vědců, řekl na tiskové konferenci ke Dni ruské vědy vědecký sekretář prezidia RAN Valerij Kosťjuk. Takové oddíly v budoucnu jistě vzniknou, ale vědci budou muset vyhovět medicínským nárokům jako ostatní kandidáti. Kosťjuk dále řekl, že v americkém týmu astronautů jsou již dnes specialisté různých vědeckých disciplin - mineralogové, astrofyzici a další.
***
Podle Louise Friedmana z Planetary Society způsobily neúspěch sondy Fobos-Grunt "levné díly, konstrukční nedostatky a zjevně nedostatečné předletové testování". Friedman byl jedním z řešitelů experimentu Phobos LIFE, který měl prokázat, zda mikroorganismy přežijí cestu k Marsu a zpět. Kapsle s mikroorganismy shořela při zániku sondy Fobos-Grunt, stejně jako čínský subsatelit Yinghuo-1, dodal Friedman.
***
V podmoskevské oblasti dnes zahajuje další posádka výcvik přežití v zimních podmínkách. Dvoudenní zkoušku podstupují Sergej Rjazanskij, americký astronaut Michael Hopkins a třetím členem je instruktor střediska přípravy kosmonautů Boris Jegorov.
***
V montážní hale komplexu 92A50 bude během dne nosná raketa Proton-M s družicí NSS-14 přeložena na transportní vůz, který ji později převeze na startovní pozici. Start je naplánován na 14. února.
***
Technici NASA dnes zahajují přípravu na ukončení mise Galaxy Evolution Explorer (Galex); vyřazení družice je v plánu v průběhu letošního roku. Družice Galex byla vypuštěna v dubnu 2003 a její primární mise skončila v roce 2007. Poté se její činnost několikrát prodloužila a družice mohla zmapovat velkou část oblohy v oblasti ultrafialového záření. Mezi největší objevy patří zjištění prstenců mladých hvězd kolem starých galaxií a průzkum mladých galaxií. Tento výzkum umožní vysvětlit, jak se galaxie vyvíjí a také pomohl potvrdit existenci temné energie ve vesmíru.
***
Mluvčí Evropské kosmické agentury Brigitte Kolmsee[ová] řekla, že raketa Vega odstartuje ke svému premiérovému letu 13. února, ale nejedná se o žádné zpoždění, neboť startovní okno trvá od 9. do 14. února 2012. Posunem na konec startovního okna se získal čas pro dodatečné kontroly a tím je větší naděje na úspěšný let.
***
Roskosmos a ministerstvo pro ekonomický rozvoj odsouhlasili na léta 2012- 2020 požadavek na rozpočtové finance 346,595 miliardy rublů na rozvoj navigačního systému Glonass. Pro desetiletí 2001 až 2011 bylo z ruského rozpočtu schváleno 117 miliard rublů, reálně Glonass získal 107,1 miliardy rublů. Vláda bude o projektu Glonass jednat 28. února.
***
V Queenstownu (Nový Zéland) zahajuje čtyřdenní konference Sixth Australasian Conference on General Relativity and Gravitation (ACGRG). ASCGRG je regionální fórum věnované otázkám obecné relativity a gravitace a jeho cílem je zajistit spolupráci při řešení otázek ve všech souvisejících oblastech.
***
Na Mezinárodní kosmické stanici je naplánován běžný pracovní den s obsluhou technických zařízení a vědeckých experimentů. Dále proběhne přečerpávání složek paliva do nádrže BG-2 modulu Zvezda a ruští kosmonauti pokračují v přípravě na výstup do volného vesmíru.
***
V blízkosti Země proletí asteroid 2012 BC77, který se přiblíží na minimální vzdálenost 0,033 AU (4,9 miliónu km).

Žádné komentáře:

Okomentovat