28.2.2012

Poslední aktualizace 29.2. 05:40 UTC
--------
Společnost Xcor oznámila, že přijala dodávku prvního letuschopného trupu pro svoje suborbitální plavidlo. V současné době probíhá jeho kontrola a v průběhu dubna bude do trupu integrován i raketový motor, uvedla společnost.
***
Bývalý astronaut Neil Armstrong (první člověk na Měsíci) řekl na 2012 Next-Generation Suborbital Researchers Conference, že by se USA měly více zaměřit na suborbitální lety. V této oblasti je asi čtyřicetiletá mezera, když přestal být využíván raketový letoun X-15. Podle Armstronga by se NASA měl k suborbitálním letů vrátit a k výzkumu využívat i stratosférické balóny.
***
Ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin v rámci svého vystoupení v Gosdumě řekl, že nedávné havárie raket a kosmických objektů nespojuje s korupcí. Uvedl, že poruchy byly vyvolány technickými problémy a že se může jednat o systémovou chybu raketo-kosmického sektoru.
***
Evropská kosmická agentura uvedla, že astronaut André Kuipers zůstane na ISS o měsíc déle, než byl původní plán. K prodloužení současné mise došlo z důvodu nutnosti nepřepravenosti nové transportní lodi Sojuz pro další posádku. Nový termín návratu Kuiperse na zemi je 1. červenec.
***
Společnost Virgin Galactic oznámila, že ještě v průběhu tohoto roku uskuteční první zkušební let letounu SpaceShipTwo za hranice vesmíru. První komerční lety s turisty by mohly být zahájeny v roce 2013 nebo 2014.
***
Kanadská společnost MacDonald, Dettwiler and Associates (MDA) podepsala kontrakt, podle kterého dodá na Mezinárodní kosmickou stanici videokamery s vysokým rozlišením. Kamery budou instalovány na povrchu stanice a budou sledovat zemský povrch. Hodnota kontraktu je 4,2 miliónu dolarů.
***
Ruské řídicí středisko upřesnilo parametry zítřejší korekce letové dráhy Mezinárodní kosmické stanice. Motory modulu Zvezda by měly být zapáleny v 10:12 UTC a budou v činnosti 76,4 vteřiny; střední výška dráhy se zvýší o 2,1 km na 391,3 km.
***
Na startovním komplexu 200 kosmodromu Bajkonur byly zahájeny přípravné práce k březnovému startu (25.3.) nosné rakety Proton-M s telekomunikační družicí Intelsat-22. Činnost na startovní rampě zajišťují pracovníci KC Južnyj.
***
Tiskové oddělení Roskosmosu oznámilo, že se ve dnech 17. a 18. dubna 2012 bude konat 6. mezinárodní fórum pro družicové navigace, které bude zaměřeno na rozvoj ruského navigačního systému Glonass a jeho maximálnímu využívání. Fórum bude probíhat v rámci mezinárodní výstavy Navitech-2012.
***
Indická vědecká komunita se obrátila na vládu, aby zrušila kontroverzní sankce proti čtyřem bývalým pracovníkům kosmické agentury ISRO. V dopise vládě se mj. píše, že opatření přijaté proti vědcům by se mohla negativně projevit na další vědecké činnosti ISRO. Čtyři vědci ISRO byli doživotně vyřazeni ze státních služeb za údajné "procesní pochybení" při jednání o pronájmu dvou komunikačních satelitů soukromé společnosti.
***
Stuart Witt, správce Mojave Air and Space Port, vyzval zákonodárce, aby podpořili vznikající komerční kosmický průmysl. Witt na konferenci Research NextGen v Palo Alto (která probíhá od 27. do 29. února) řekl, že současná situace vyžaduje okamžitý zásah a vyzval k podpoře podnikatelů působích v tomto sektoru.
***
Čína dokončuje prototyp nového pokolení meteorologických družic, které by měly být na oběžné dráhy vypouštěny od roku 2015. Celkem by se mělo jednat o 13 družic, které by do roku 2030 vytvořily globální meteorolgickou síť.
***
Na ruském segmentu Mezinárodní kosmické stanice otestují kosmonauti kontrolní televizní okruh a dokončí přípravu výměny vakuového obleku Čibis. Dále se bude posádka věnovat vědeckým experimentům a technické obsluze systémů stanice.
***
V nejmenší vzdálenosti 10,6 miliónu km od Země proletí asteroid 2002 QC7.

Žádné komentáře:

Okomentovat