29.2.2012

Poslední aktualizace 1.3. 06:00 UTC
--------
V časopisu Nature byla otištěna studie, která se zabývá hledáním projevů života na exoplanetách a upozorňuje, že takové důkazy jsou už dnes identifikovatelné. Jedná se o pozorování kombinací plynů v atmosféře planety, případně o "biopigmenty". Podobná pozorování probíhala již před dvaceti lety, kdy sonda Galileo letěla k Jupiteru a prováděla pozorování odraženého světla Země. Problémem ovšem je zachytit slabé světlo odražené exoplanetou a odlišit ho od záření mateřské hvězdy.
***
Kanadský ministr průmyslu Christian Paradis oznámil, že Kanada se připojí k ostatním účastníkům projektu Mezinárodní kosmické stanice a bude ji podporovat i po roce 2015. Kanada tak očekávaný krok oznámila jako poslední účastník projektu ISS. Na tiskové konferenci byly rovněž představeny dva nové kanadské lékařské experimenty, které budou probíhat na ISS.
***
NASA oznámil, že se na základně Wallops Flight Facility bude ve dnech 16. až 21. června bude konat workshop, na kterém se účastníci budou zabývat otázkami spojenými s přípravou a realizací kosmických experimentů. Akce je určena zejména pro studenty vysokých škol a jejich registrace bude probíhat až do 1. května.
***
V kanadské Quebecku proběhlo zasedání americko-ruské pracovní skupiny pro spolupráci v kosmu; na zasedání se projednávalo široké spektrum otázek, ovšem hlavním tématem byla spolupráce při využívání Mezinárodní kosmické stanice. Další závažnou otázkou byla spolupráce při průzkumu vesmíru meziplanetárními sondami. Národní delegace vedli ředitel Roskosmosu Vladimir Popovkin a administrátor NASA Charles Bolden.
***
Kosmonauti Gennadij Padalka a Jurij Malenčenko uskutečnili plánovaný trénink v bazénu Střediska přípravy kosmonautů. Kosmonauti, kteří jsou jmenováni do posádky 32 na ISS, nacvičovali činnosti během výstupu do volného vesmíru.
***
Evropská kosmická agentura oznámila, že třetí ATV (Automated Transfer Vehicle) Edoardo Amaldi je na základně v Kourou připraven ke startu k Mezinárodní kosmické stanici. ATV má naplánovaný start 9. března v 10:05 UTC.
***
Astronomové při zkoumání snímků z Herschelova (ESA) a Spitzerova (NASA) kosmického teleskopu zjistili, že mladé hvězdy v mlhovině Orionu vykazují velmi rychlé změny jasu. Mlhovina v Orionu je od Země vzdálená 1350 světelných let.
***
Ruské Středisko přípravy kosmonautů (CPK) oznámilo, že v úterý (28.2.) navštívili středisko novináři a televizní štáby z Japonska. Návštěvu organizovaly CPK a japonská JAXA a její hlavní náplní byla příprava japonského astronauta Akihiko Hoshide k letu na Mezinárodní kosmickou stanici. Na závěr akce se uskutečnila tisková konference, na níž japonský astronaut odpovídal na dotazy novinářů.
***
V 10:12 UTC byl zahájen korekční manévr, po jehož dokončení byla nová dráha Mezinárodní kosmické stanice ve výšce 383,52 - 420,91 km. Korekce byla provedena v rámci přípravy přijetí nákladní kosmické lodi Progress M-15M.
***
Evropská kosmická agentura (ESA) na svých internetových stránkách uvedla, že sonda Bepi Colombo k průzkumu planety Merkur bude vypuštěna v srpnu 2015. Sondu připravuje ESA ve spolupráci s japonskou agenturou JAXA.
***
Národní kosmická agentura Ukrajiny (NKAU) si připomíná 20. výročí svého založení. Agentura byla založena nařízením prezidenta Ukrajiny z 29. února 1992 a jejím úkolem bylo prosazovat národní politiku v oblasti výzkumu a využívání kosmického prostoru a v oblasti raketové techniky. Prvním ředitelem NKAU byl 9. března 1992 jmenován V. P. Gorbulin, který funkci zastával do února 1995.
***
Experimenty naplánované na Mezinárodní kosmické stanici na středu 29. února: Kristalizator (krystalizace biologických makromolekul), Uragan (pozorování přírodních a technologických katastrof), Biorisk (vliv kosmickéholetu na mikroorganismy), Tipologija (činnost posádky při dlouhodobém letu), Vektor-T (sledování přesných parametrů dráhy ISS), Izgib (pozorování vlivu pracujících motorů na fungování palubních systémů) a Bar (vypracování metodiky vyhledávání míst dehermetizace).

Žádné komentáře:

Okomentovat